Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rayyy

    senior tag

    Most azon gondolkozom, hogy mi rosszat állít a cikk, amibe bele lehet kötni. Melyik az a része, ami miatt le kell írni, hogy "bezzeg mi is mindent csináltunk, aszt' mégis milyen ügyes kommentelők lettünk"? Szóval komolyan... mi a probléma a cikk tartalmával? Mivel kell szembemenni?

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz schawo #46 üzenetére

    Szerintem az a fajta fasság gyűlik hegyekben, ami összehasonlítja a világháborúkat, meg a 80-90-es évek tévézési szokásait a 2024-es közösségi média használattal, internethasználattal a 18 év alattiak körében.
    Születik egy cikk, ami általánosságban ír arról, hogy az interneten belül a közösségi média működése ártalmas a gyerekekre és ezt nagyvállalati, technológiai szempontból szabályozni kell. És erre... erre megindul a fassághegy összehordása lapáttal, hogy ezek csak az állampolgárok jogait akarják korlátozni, mert régen is volt világháború és pornó. Ez számomra elképesztő, érthetetlen. De ezt nyilvánvalóan nehéz megbeszélni egy fórum keretein belül.
    És nem, nem maradt mindenki épeszű. Az szerencsés, ha a környezetedben ezt érzékeled, de én nem.
    Nem arról van szó, hogy szerintem is a Quake miatt lett annyi gyilkos, vagy Son Goku miatt lett annyi öngyilkos, ez így ebben a formában fasság. De az is fasság, hogy ha már a felvetés is megjelenik arra vonatkozóan, hogy a közösségi médiát/internetet/technológiát valamilyen módon szabályozni kell a fiatalok biztonsága érdekében, akkor összegyűlik a nép és szabadságharcot hirdet.

    Sarkított analógia a világháborús logika nyomán: ha egy gyereket 10 éves korában megerőszakoltak, akkor nyugodtan nézhet pornót 13 évesen , hiszen úgyis átélt már sokkal szarabbat?

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Rayyy #47 üzenetére

    A szülők felelőssége is többször előkerül... hogy mérnem' vigyáznak, mérnem' edukálnak, rajtuk múlik minden. Igen, a legtöbb tényleg rajtuk múlik, a családon. De ettől még nem kérhetem én szülőként, hogy a rendszer, a technológia, a központi szabályozás (igen, kell) adjon egy kis biztonságérzetet, hogy ha már felszabadul a gyerek a netre, akkor ne a harmadik másodpercben találjon erőszakolós pornót, vagy esetlegesen végleges bénulást okozó kihívást?
    Ha már úgyis tudjuk, hogy világ egy erőszakos, szar hely, akkor nem az lenne a feladatunk felnőttként, hogy ezt fokozatosan adagolva tudassuk a gyerekkel? Nem pedig ráöntve a picsába?
    Régen ki lettünk baszva a jáccótérre (én 8. kerületi gyerek vagyok), aztán lett valami? Néha lett. Jó volt? Nem. Emberek lettünk? Én például igen, de van, aki nem. Ha megtehetjük, hogy most ennél többet teszünk, akkor ne tegyük meg? De.
    És innentől lehet értelmesen, szakmai alapokra helyezett vitát folytatni, hogy hogyan tegyük meg. Nem egyből fellázadni még a gondolatra is, hogy a neten valami korlátozódik. A netnek sok korlátozásra lenne szüksége már régóta.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Rayyy #49 üzenetére

    Plusz az általában elfelejtődik, hogy elképesztő mennyiségű olyan család van, ahol egyszerűen nem elvárható a szülőktől, hogy megvédjék a gyermeküket. Mert nem reális. Mert nem képesek rá. A gyerek épphogy jár iskolába, mert különben nem kapnak segélyt, de ennyi. Ezeket a gyerekeket, fiatalokat szarjuk le közösen? Ők nem számítanak, úgyis bűnözők lesznek?
    Miattuk is társadalmi érdek, hogy legyenek központi / technológiai gátak, hogy kicsit kevesebb szart legyen lehetőségük kapni az arcukba, és akkor nagyobb esély van rá, hogy kicsivel könnyebben foglalnak majd el normális helyet a társadalomban. Azok között, akikre figyeltek a szüleik.
    De nem kell a vidéki mélyszegénységre gondolni... egy gyakori városi családmodell: anya dolgozik, amennyit csak bír, viszi a háztartást, gondoskodik az alapvető dolgokról, az apa meg egyszerűen munkanélküli alkoholista. Lőcsöljük rájuk a felelősséget? Nekik kéne edukálni a gyereküket közösségi médiából. Nem fogják.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz azbest #54 üzenetére

    Szerintem átgondolatlan, de ami nagyobb baj, rosszindulatú a kommented. Direkt félrevezető. Direkt mást próbálsz magyarázni abba, amit írtam, de ez attól még nem lesz érvelés. Nem akarok totális diktatúrát, semmiféle gondolatirányításról nem beszélek és ezt te is tudod, hiszen ennek megfelelően írtam a véleményemet. Ilyeneket írni, hogy hárítjuk a felelősséget, meg totális elnyomást követelünk... ez a hozzászólás nem éri el a vitára érdemes szintet. Csak arra alkalmas, hogy valaki (például egy szülő) indulatosan válaszoljon és akkor megnyílik az agyatlan veszekedés egy újabb szála.
    Próbálj meg úgy érvelni, hogy tudjunk beszélgetni!

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    Nem egyszerű ez a fórumozás (nekem), de sosem volt az. Az esetek 90%-ban rossz élmény, nem úgy érzem, hogy valamit megbeszéltem valakikkel, hanem úgy, hogy a véleményemért megtámadtak, lehordtak, kiforgatták a szavaimat. Vagy másét. Ez magyarázza a tendenciát, hogy ha valahova beírok, akkor utána viszonylag sok idő (hetek) telik el, míg egy új témába bekapcsolódom.

    Tehát született egy cikk, ahol konkrétumok nélkül említették egy tanulmányra hivatkozva, hogy a gyerekeket az interneten túl sok káros hatás éri túl hamar. És ezzel kéne tenni valamit, főleg az üzenetküldő appokat illetően.
    Ennek sokan nekifeszültek a fő érv alapján, hogy: megfigyelés, személyi szabadság korlátozása. Igen, értem, értjük, de azon gondolkoztam el, hogy ha ettől a naptól fogva bárhol a világon megjelenik egy cikk, tanulmány, ami az internet veszélyeire figyelmeztet (főleg a gyerekek tekintetében) és esetleg változtatásokat javasol, akkor mind erre a sorsra kell jutnia? Többet ne hallgassunk meg semmi ilyesmit, egyszerűen csak készítsünk egy pecsétet ELNYOMÁS felirattal, nyomjuk rá minden hasonlóra és menjünk tovább? Ez szerintem tényleg egy elég ártatlan cikk és általánosságban beszél a témáról, ezért gondolom túlzónak a negatív reakciókat.

    És ha már túlzott negatív reakciók...
    ...amiatt, hogy megkérdeztem, hogy pontosan mi itt a probléma, az alábbi vált belőlem:
    - totális diktatúrát és kontrollt akaró ember
    - totális elnyomást követelő ember
    - gyenge ember
    - felelősséget hárító ember
    - a gyerekek felügyeletének felelősségét az államra lőcsölő ember
    - közvetetten a saját gyerekeim felügyeletével járó felelősséget a fórumtársaimra lőcsölni akaró ember
    - jellemileg gyenge, szolgalelkű, felelősséghárító ember
    - általános elnyomást követelő ember
    - a gyerekét buborékban tartó, mindentől óvó ember

    Az biztos, hogy tanító példa (nem az első) ez és sokat fogok beszélgetni a gyerekeimmel az arctalan kommunikációról, de egyelőre még nem tartanak ott, hogy ilyenben részük legyen. Persze azért akad, aki normálisan át tudja adni a véleményét, még akkor is, ha az ellenkezik az enyémmel, mint például Fred23. Köszi!

    Végigmegyek mégegyszer néhány érven, amire lehet, hogy nem válaszoltam, vagy mégegyszer válaszolok:

    • megfigyelés: igen, megbeszéltük sokszor, hogy az irányító rendszerek bevált eszköze problémát, félelmet generálni, amihez aztán előállnak a megoldással: kontroll. És még meg is köszönjük nekik. Ez sajnos már kitörölhetetlen az életünkből, bízni kell a szakemberekben, meg úgy általában az emberekben (a többször megemlített működő társadalomban), hogy talán nem minden és mindenki azért van, hogy az életünkre törjön.

    • túlszabályzás: a túlszabályzás és a rossz szabályozás nem ugyanaz, ez fontos. Azért, mert mi itthon különösen nyomorult bürökratikus rendszerben élünk, egy alapélményünk a felesleges, rosszul működő hivatali struktúra. De emiatt sajnos nem vethetjük el, hogy az új dolgokat (AI), vagy a folyamatosan változó dolgokat (net, social m.) folyamatosan elő kell venni és újraszabályozni. Ezek fejlődő rendszerek, amikhez alkalmazkodni kell.

    • egyébként is túlszabályzott internet: aha, annyira van túlszabályozva, hogy havi párezer forintért korlátlanul a tiéd lehetnek többek között az alábbiak: bármennyi személyazonosság mindenféle fórumokon / bármennyi elérhetőség (e-mail cím) / bármilyen erőszakos, aberrált tartalom két kattintásra / bármennyi művészeti, kreatív, sok munkába kerülő alkotás (film, zene, játék...) lopott formában, hogy ne kelljen érte fizetned / kapcsolattartási lehetőség végtelen számú emberrel (ennek előnyeivel és hátrányaival) / ...és persze az a sok tudás, amit ilyenkor emlegetni szoktunk... csak valahol a pornó és a lefejezős videók után kezdődnek, és sokszor nincs arra ideje az átlagembernek, hogy ezekre is sort kerítsen egy fárasztó nap végén.

    • régen meg világháború volt és kivégzések: ez egy halmaza/típusa az érveknek, amire egységesen igaz, hogy nem jogosítja fel a ma emberét, hogy a múlt szörnyűségeire hivatkozva egyszerűen hagyja tovább folyni a szart. Inkább tanulni kéne belőle.

    • a szülők felelőssége: igen, határozottan a legnagyobb, ugyanakkor a szülők és a gyerekeik a társadalom részei, ami tényleg működik (ahogy mondjátok), ha a társadalom tagjai elfogadják, hogy felelősek vagyunk egymásért. Ha ezt nem fogadjuk el, akkor az nem társadalom. Ennek vannak szintjei, ezt intézi a társadalmi szerveződés.

    • a kormányokra, tech cégekre hárított felelősség: ha a virtuális térben szeretnék rendet, szabályozottságot, akkor a totális elnyomásra szavazok, de ha szeretném, hogy az állami szervek normálisan oldják meg a veszélyes kereszteződésekben a közlekedést, akkor az rendben van? Vagy esetleg egy rossz hírű park bekamerázása is okés. A környezetvédelmi előírások betartását, fák ültetését elvárni az modern és felvilágosult, de az appok algoritmusainak szabályozását, az már elnyomásra törekvés? Ha már végpontokat említettetek, én is mondok kettőt: tech cég ---- gyerek. A kettő közé szerintetek tényleg csak a szülő kell? Akinek vagy sikerül megugrania a feladatot, vagy nem? És ha nem, akkor zárjuk börtönbe, mert hülye a gyerekneveléshez? (És még én szavazok diktatúrára, igaz? Kérdés, hogy a gyerekkel utána mi lesz az állami ellátórendszerben... vagy egy ilyen barátságos társadalomban. Esetleg ki is lehetne egyből végezni az egész családot, mert a "normálisak" nem kérnek a problémájukból.)

    • nehogymár a "gyengékhez" állítsuk a szintet: nem a szint beállításáról van szó, de pontosan az általatok "úgyis működő" társadalom alapfeltétele, hogy legyenek megoldásai a perifériára szorultakkal kapcsolatban. Hogy legyen egy védőháló (értek ezalatt szociális eszközöket, de jogi eszközöket is, amik például egy sor dologra köteleznek külföldi multikat, akiket csak a pénz érdekel), ami akkor is működik valamennyire, amikor az embernek nincs meg a családi háttere, hogy kezeljen olyan szituációkat, amikben sérülhet. Ilyen a közösségi lét (iskola, munkahely...) vagy a netes jelenlét.

    Azt hiszem, hogy a magam részéről túlbeszéltem, ha esetleg válaszolna valaki, próbáljon meg nem személyeskedni!

    [ Szerkesztve ]

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz mepet #71 üzenetére

    Igen, értem. Megoldást persze nem tudok mondani, mert nem vagyok hozzáértő... illetve egy radikális ötletem mégis volna: fizetős üzenetküldő platformok. Nem az összeg számít, hanem, hogy fizetni kell, a regisztrációdhoz pedig bankkártyát kell társítani. Lehet, hogy keményen hangzik, de mondjuk havi 200 Ft-ért a szemét (és a kicsik) jó nagy része egyszerűen eltűnne. Régen mikor elindultunk valami szórakozóhelyre, ahol fellépett 8 zenekar, akkor az első 4 kezdő volt és ingyen meg lehetett őket nézni. Hát nyilván odahordta a szemetet a szél még más városból is. Aztán eljött az este 8, fizetőssé vált a hely és letisztult a társaság. Valahogy így képzelem. És ha már fizetsz, akkor annyi reklámot sem kell látnod, ami szintén nem hátrány.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz azbest #72 üzenetére

    Mi itt most egy konkrét cikkről, és az arra jött reakciókról vitatkozunk, tehát nem ez a fóruma annak, hogy követeljem a szociális ellátórendszer működésének javítását. De valóban van mit követelni, ez nyilvánvaló. Mivel konkrétan egy ipar szereplőiről beszélünk, ezért beszélünk (beszélnék én) az ő felelősségükről.
    És konkrét bűncselekményekről sincs szó, arról van szó, hogy az erőszakos tartalom normalizálódik és ez ellen kéne valamit tenni. Nem konkrétan arról van szó, hogy mit lehet kezdeni a virtuális térben vadászó pedofilokkal, hanem inkább arról, hogy hogy nem kap a gyereke az arcába két görgetés vagy rossz helyre kattintás után (szülői edukáció ellenére) neki nem való tartalmat.
    Nem ezer darab szabály kell, inkább jó rendszer, amiben a szabályok nem zavarnak.

    Másrészről – de szerintem tényleg nem kapcsolódik szorosan ide – ha már bűncselekmény történik a virtuális térben, akkor hogyan tartassa be a hatóság a szabályokat, ha nem lát rá a szereplőkre?

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Gargouille #73 üzenetére

    Erre írtam, hogy nehéz műfaj a kommentelés (meg a gyereknevelés is), ha jól akarod csinálni :)
    Bizony, a táblát ők adják, de ezt a táblát a nép által megválasztott vezetés vagy szakemberek szabályozhatják, hogy ne legyen a tábla teljesen az adott cég érdekeinek megfelelő, legyenek tekintettel a felhasználókra is.
    A társadalom "nevelése", jó irányba terelése szerintem lehet következménye egy ésszerű rendszernek – a mindent befolyásoló gigacégek mutathatnak jó példát, még akkor is, ha ez rájuk van kényszerítve, például az adott állam kormánya által –, az soha nem működött jól és nem is fog, hogy "mi megcsináltuk, bedobjuk a tömegbe, aztán az az ő felelősségük, hogy mit kezdenek vele."

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz azbest #77 üzenetére

    Próbáltam nemrég csalást jelenteni. Annyi volt, hogy felhívtak, hogy a bankszámlámon gyanús mozgást észleltek és adjam meg az adataimat... mondtam neki, hogy a te adataidat fogom mingyár' bediktálni a rendőrségnek, erre persze letette. Kicsit kutatgattam, hogy mit kell ilyenkor csinálni, de végül a rendőrségnél kötöttem ki. Rezignáltan továbbították a feljelentésemet az illetékes részlegre, többet nem hallottam a dolog felől. Hívtam a mobilszolgáltatómat és kérdeztem, hogy le tudják-e nyomozni, mit tudnak csinálni. És azt mondta, hogy semmit. VOIP, hívószám megváltoztatva, átirányítva, ennyi volt, semmi nem lesz vele.
    Feltételezem, hogy ilyesmire gondoltál, bár ez nem politikai indíttatású eset.

    [ Szerkesztve ]

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz bambano #78 üzenetére

    Értem, de nincs más választásunk. Bíznunk kell az orvosainkban, a gyerekeink tanáraiban, a közlekedésben részt vevő többi emberben. Illetve természetesen nem kell éreznünk a bizalmat, viszont hallgatólagosan, ráutaló magatartással gyakorlatilag megbízunk bennünk, és nekik is bízniuk kell bennünk. Máshogy nem működik. Az általános bizalomról vitatkozni lehet, hogy parttalan lenne.
    De ide is mondok egy sztorit: gyerek voltam, mikor iskola után bejártam anyám munkahelyére. Előfordult 2 vagy 3 esetben, hogy a metrón megbüntettek, mert blicceltem. Leszartam, nem fizettem. Illet talán anyám szarta le :DDD De a lényeg: évek múlva(!) jött egy végzés, hogy fizetnem kell x összeget, az alábbiak miatt... és felsoroltak kb 15(!) alkalmat, amikor elkaptak jegy nélkül. Én meg csak néztem, hogy ez komoly? Ezek tényleg behazudtak még 12 alkalmat? Igen. Nem tudtunk mit tenni (lehet, hogy tudtunk volna, most felnőttként máshogy reagálnék), kértünk részletfizetési lehetőséget és kifizettük. Tanulópénz. Viszont a bizalmat igencsak visszavetette. De ettől függetlenül ma is BKK-val járok, veszem a bérletet és bízom abban, hogy nem kapok fiktív csekket. Mert nem tudok mást csinálni.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Reggie0 #82 üzenetére

    A bizalommal kapcsolatos gondolatod, példád enyhén szólva életszerűtlen, itt az emberi társadalomról beszélünk, nem egy automatizált gyártósorról.

    Te is leegyszerűsítesz, úgyhogy én is:
    Tehát, ha egy termék gyártója úgy gondolja, hogy tökéletesen leszarja, hogy a terméke mit okoz, csak vegyék meg, akkor ne szabályozzuk le rendszerszinten, hanem nézzük, ahogy hullik a terméktől a férgese, a hülyék, a tanulatlanok, a rossz anyagi helyzetben lévők, akik csak az olcsó, szabályozatlan terméket tudják megvenni? Ez lenne a te társadalmad? A szabadság égisze alatt?

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Reggie0 #82 üzenetére

    Írok egy példát is:
    Van egy kihívás, amiben bizonytalan tákolmányra kell felmászni, amiről leeshetsz és komoly sérülést szerezhetsz. Az nyeri a legtöbb lájkot, elismerést, barátot, aki a legmagasabb tákolmányra mászik fel... és nem mellesleg az nyeri a legnagyobb nézettséget, aki a legnagyobbat esik. Tegyük fel, hogy a kihívást nem a "weboldal" találta ki, hanem az egyik felhasználója, de a többi hülye követte. Egyre több videó kerül fel esésekről, több közülük súlyosabb következményekkel is jár.

    Mit tennél te, mint felügyelő szerv, ha érzékelnéd a jelenséget?
    1. Hagynám a picsába a sok fogyatékost, aki hülye haljon meg, addig a "weboldal" meg nagyot megy, gazdasági hasznot húzva azokból, akik megérdemlik.
    2. Megbüntetném minden sérült felhasználó gondviselőjét, hogy miért hagyta (függetlenül attól, hogy tudott-e róla, ismeri-e a "weboldalt"), hogy a felügyelete alatt álló ember ilyenben részt vegyen. Egyébként pedig hagynám, hogy folytatódjon tovább a jelenség.
    3. Szólnék a "weboldalnak", hogy "haver, szedd már le a picsába ezt a sok szart, nem látod, hogy a szerencsétlenek nem fogják fel, hogy nem jó, amit csinálnak, te meg csak állsz és nézed?"

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz bambano #85 üzenetére

    De hiszen Gargouille is pont azt írja, hogy ebben a topikban kipécéztük a tech cégeket, miközben nem olyan egyszerű a dolog, hogy kizárólag övék minden felelősség.

    Nekem, mint végfelhasználónak vagy a gondviselőjének miért kéne megkérdeznem egy tech céget, hogy hogy működik a buli? Te megkérdezed egy számodra kifogásolható termék gyártóját, hogy mik a lehetőségei, milyen előtörténet miatt lett olyan a termék? Vagy inkább csak szólsz a fogyasztóvédelemnek, hogy bocs, de ez szar, csináljatok valamit? Utóbbira tippelek.

    Arról nincs információm, hogy a kormányok úgy gondolják-e, hogy a tech cégek dolga a rendrakás, de valószínűleg nincs teljesen így, hiszen van például Média Hatóság, meg különböző szervek. Tehát nem hagyják rá az egészet a tech cégekre.

    A mindenféle tájékozatlan emberek mindenféle cikkeket olvasnak a neten, aztán beszélgetésbe bonyolódnak a téma topikjában. A vélemény (főleg egy fórumon) olyan, hogy nem feltétlenül szakmai megalapozottság táplálja. De vannak tájékozott fórumtársak (mindig), akik helyreigazítják, amit kell. Szerintem ezen senki nem csodálkozott még.

    A probléma szerintem inkább az, ahogy egy beszélgetésben a felek egymáshoz viszonyulnak bizonyos esetekben.

    Kíváncsi vagyok, hogy te melyik választ jelölnéd meg a #84-esben feltett kérdésemre.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz mepet #87 üzenetére

    Egyetértek.
    Hogyan tudná egy gyermekvédelminek mondott kezdeményezés bizonyítani, hogy tényleg az? Vagy még bővebben, hogy tudná egy olyan gyermekvédelmi kezdeményezés, ami a netes káros tartalmaktól védené a fiatalokat, bizonyítani a hozzáértő réteg számára, hogy nem visszaélésre készülnek?

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz bambano #89 üzenetére

    Nem értek egyet.
    A törvény adott pillanatban való végrehajtásához valóban nem kell bíznom a jogalkotóban, viszont a jogalkotók által létrehozott rendszerben bíznom kell és meg is teszem, amikor például feljelentést teszek vagy hagyom, hogy elbíráljanak egy ügyemet. Használom a rendszert, mert bízom abban, hogy igazságosan döntenek. Ugyanakkor nincs más választásom, mint bízni, mert itt élek és ha itt van ügyem, akkor azt itt fogom végigvinni.

    A szektában nem bízni, hanem vakon hinni kell.

    De igen, bíznom kell a tanárban, az oktatási rendszerben, mert nem, nem bérelhetek magántanárt, nem járhatok csak a legszimpatikusabb magánorvosokhoz, nem költözhetek minden évben többször, csak azért mert más iskolát választanék a gyerekemnek, és nem pakolhatom évente másik osztályba. Amiket írsz, nem életszerű dolgok, csak elméletben vannak így.
    Úgy bízom meg a közlekedőkben, hogy ma is beértem épségben munkába, nem láttam balesetet. Úgy, ahogy ők is megbízhatnak bennem, mert én sem okoztam senkinek gondot.

    Az utolsó három sorodra nem tudok reagálni, mert egyszerűen nem értem. Bizalom, kinyilatkoztatás, rivaldafény, pótcselekvés? :F

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz bambano #90 üzenetére

    Nem tudtam, nem ismerek ilyen szoftvert. De utána fogok nézni.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz azbest #91 üzenetére

    Természetesen így van, a helyi szerveknek (rendőrség, gyermekvédelem...) kell eljárniuk, és nyilván elő is fogják venni a gondviselőket, ahogy azt kell.
    De a kérdés nem erre irányult, hanem arra, hogy a trendnek otthont adó "weboldalt" elő kell-e vennie az illetékes felügyeleti szervnek, ha érzékeli a jelenséget.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Rayyy #93 üzenetére

    Ezt találtam egyébként a témában:
    https://www.vodafone.hu/kiskoruakvedelme
    ...még soha életemben nem kerestem erre célzottan a szolgáltatónál.

    [ Szerkesztve ]

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz mepet #96 üzenetére

    Én nem látom annyira erősen az összefüggést az adatgyűjtés és a szóban forgó probléma között, mint te. Ajánlani az algoritmus csak úgy tud, ha az általa leszűrt adatokból azt a következtetést vonja le, hogy te érdeklődsz az öngyilkos tartalmak iránt. Ebből következik, hogy ha ilyeneket dob neked, akkor te eleve ilyenekre kerestél, és sajnos találtál is. Vagy ha nem is kerestél, de rákattintottál, átküldték neked és megnézted. Megnéztél utána egy másikat is... a gép meg kiszolgál.
    Emiatt, ha egyáltalán nem ajánl neked semmit célzottan a rendszer, valószínűleg te akkor is fogsz hajlani ilyen keresésekre... és akkor itt tágul egy nagyot a problémakör, hogy de miért keres a fiatal ilyet, mi lehet otthon, satöbbi. Meg hogy miért talál olyan könnyen ilyen tartalmat, hogy lehet, hogy hozzáférhető számára, ki tette azt közzé és miért. És én most inkább ezzel a második részével foglalkozom
    De visszakanyarodva:
    Ha viszont – ahogy te fogalmaztál – a platformok tudják, hogy a gyerekekhez emo-öngyi tartalmakat kell eljutattni, mert akkor sok lesz a kattintás, akkor megint nem a célzott adatgyűjtés a ludas (a nagyobb számú nézettségi tendenciák kiértékeléséhez szerintem nem kell célzott adatgyűjtés), hanem maga a platform. És akkor megint az van, hogy őt kéne elővenni, hogy miért tart meg ilyen tartalmakat a felületén és miért ajánlja őket.

    Egyébként pedig én pont youtube-on kihasználom az adatgyűjtés előnyeit. Szeretem, ha olyan zenét vagy tartalmat ajánl, ami engem érdekelhet a szokásaim alapján. Ezt nem szeretném kikapcsolni. Nem örülnék neki, ha központilag lenne kikapcsolva.

    Szóval úgy érzem, hogy a fizetős rendszer sokkal jobban redukálná a fos létrejöttét és megnézését is, mint a követés kikapcsolása.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz bambano #100 üzenetére

    Miért lenne az állam kizárólagos feladata egy terméktájékoztató vagy használati utasítás létrehozása, közzététele? És ha már az ő feladata, akkor nem az a logikus, ha szakértőket bíz meg vele? Tehát a szolgáltatót, aki elvileg ért ahhoz, amivel foglalkozik. Igen, költsége az van, de szerintem a gazdaság szereplői ügyesen megtanulták az ilyen járulékos költségek beépítését a termékeik árába.
    Költség szempontjából pedig, ha az államnak kellene vele dolgoznia, akkor megbízná és kifizetné a független szakértőket, akik ugyanúgy pénzbe kerülnének nekünk, mert elvileg az állam pénze a mi pénzünk.
    Ha pedig a cég költ arra, hogy jobban használják az általa forgalmazott terméket, akkor elméletileg kevesebb lesz a rossz használatból eredő baleset, kár, per, negatív értékű reklám, tehát hasznos befektetés az edukáció részéről is. Plusz ugye jogi szöveg, amire probléma esetén lehet hivatkozni.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Reggie0 #103 üzenetére

    Így van, bukott az összehasonlítás, mert az emberiség egyik első eszközének használatát, amit mondjuk 20 000 éve használunk, nem nagyon lehet összehasonlítani a közösségi média használatával.

    Viszont belemehetünk... legyen kés. Ha a kés gyártója nem foglalkozik a minőségi előírásokkal és gyenge markolattal készíti a termékeit, hogy olcsóbb legyen, ezáltal baleseteket fog okozni – attól függetlenül, hogy ügyetlen használja-e vagy sem –, akkor a fogyasztóvédelem kötelezni fogja a gyártót, hogy javítson a gyártáson. Hangsúlyozom, a gyártó tudja, hogy az olcsóság ára az, hogy veszélyes a kés, de nem törődik vele, csak a hasznot nézi. Ekkor felelősségre vonható.

    Vagy: ha egy műanyag kiskanalat adsz egy 6 évesnek, akkor felhívod a figyelmét a veszélyeire? Nem igazán, mert nem nagyon van veszélye. De ha már rendes kést adsz neki, mert megengeded, hogy megkenje vele a zsömléjét, akkor kötelességed figyelmeztetni, hogy vigyázzon vele. Lehet, hogy akkor is elvágja a kezét, ha ezt megtetted, és lehet, hogy akkor sem, ha nem tetted meg. De nem kezelheted evidenciaként, hogy onnantól minden felelősség az övé, mert ő a használó.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Xpod #108 üzenetére

    Igen, ez így jobb. Bár alapból nem kevertem volna ide kést a téma bonyolultsága miatt.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz bambano #107 üzenetére

    Miért, belém kötöttek? Pontosan miben nincs igazam? Vagy mire gondolod te azt, hogy én azt hiszem, hogy igazam van?
    A terméktájékoztatót úgy értettem, mint edukációs anyag, ami felhívja a gyerekek és szüleik figyelmét az internet lehetséges veszélyeire, tanácsokat ad a használatával kapcsolatban és esetleg tartalmaz valami kezdetleges appot, ami... nem is tudom, hogy mit csinálhat... mondjuk egy erős szűrővel rendelkező böngésző? Vagy adblocker? Nem tudom, majd megnézem.
    A lényeg, hogy nem érvényteleníti a megnevezés azt, amit írtam.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz azbest #112 üzenetére

    Ez így van és mindig így is lesz. És mivel tudjuk ezt, tudunk róla gondolkozni, keresni arra a megoldást, hogy hogy lehet a felelőtlen egyének fölött átnyúlni, hogy ne csak rajtuk múljanak a dolgok.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Reggie0 #111 üzenetére

    Félreértettél vagy félreérthetően írtam.
    Aki odaadja a kést = a tech cég, aki készítette.
    Gyerek = társadalom, aki használja.
    De ahogy kezdetben is írtam, minden késes analógia túl egyszerű lesz, hogy megfelelően passzoljon.

    Üzemszerű használat: pontosan a mai napon mesélte főnököm, hogy a FB-on görgetve elékerült egy videó, amin az volt látható, hogy egy drón felvette az orosz-ukrán harcok egy jelenetét. A videóban kétségbeesett emberek próbáltak fedezéket találni. Nem sikerült nekik, meghaltak. Ez véleményem szerint kimeríti azt, amiről beszélek és túlmutat az egyén felelősségén. Ez olyan tartalom, ami nem jöhet csak úgy szembe veled. És nem bűncselekményről van szó.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz azbest #112 üzenetére

    Szóval ÁSZF-fel érvelni... azt tudod, hogy egy élő beszélgetés során erre röhögést, meg legyintést kapnál... Mindenki tudja, hogy létezik, de senki nem olvassa el. Nem életszerű. És szerencsére nem is szükséges az elolvasása a normál működéshez, működtetéshez. Innen átkötni oda, hogy egy szülő egész nap hagyta telefonozni a gyerekét... hát semmi köze az egyiknek a másikhoz. Semmi. Nem az ÁSZF fog megtanítani gyereket nevelni.

    Valóban nem néztem utána, a gyerekeim 9 évesen még nem neteznek. Van, hogy neten csinálnak házit egy megadott appban, de akkor valamelyikünk ott ül mellette. Szóval nem ismerem a lehetőségeket, de ahogy mondtam, utána fogok nézni. Viszont azt sem tartom életszerűnek, hogy feltelepítek egy cicás dizájnnal ellátott gyerekböngészőt, ami csak olyan szavakat enged át, hogy "kutyus" és "barátság"... és majd ezt használja egy 12 éves fiú. Kettéröhög. Persze ez egyelőre csak feltevés részemről.

    Az átnyúlás is létező dolog, már beszéltünk róla. A létezése miatt hívhatjuk magunkat társadalomnak. Nem tudom, hogy pontosan milyen jogaidat korlátozza az, ha a közösség valamilyen módon segítséget nyújt egy egyénnek, aki a környezetétől nem várhatja azt el. Kényelmetlenséget lehet, hogy okozhat, de ilyen, mikor emberek közösséget alkotva élnek.

    A szülői szálon szerintem azt nem érted meg, hogy nem totálisan perifériára szorult, nyomorult családokat kell csak látni. Hanem átlagos, sokat dolgozó, az élet mindennapi problémáival megküzdő családokat, szülőket. Már tőlük sem elvárható az, hogy a gyerekeik virtuális térben való tevékenységeit teljesen átlássák, megértsék, segítséget tudjanak hozzá nyújtani, példát mutassanak. Egyszerűen nem tudják megcsinálni. Nem azért mert felelőtlen, feladatokat kikerülő szemétládák, hanem mert átlag emberek. Én nem levenni akarom róluk a felelősséget, újra leírom, hogy itt mindenki szerint rajtuk van a legnagyobb felelősség. Csak egyszerűen normálisnak tartom, ha a felelősség megoszlik, például kap belőle a tech cég is, és ezt a véleményemet mások nem tartják diktatúrára való törekvésnek.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz azbest #115 üzenetére

    Egyrészt de, a szabályozásokat folyamatosan frissíteni kell vagy újakat létrehozni, hogy alkalmazkodjanak az amúgy gyorsan változó körülményekhez. Másrészt úgy beszélsz, mintha ismernéd a jelenlegi szabályozás (A Szabályozás, mintha 1 db lenne) részleteit, és látnád, hogy bárminemű változtatás valójában milyen hülyeség is lenne... lehet, hogy tényleg így van. Nem tudom.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    válasz Xpod #102 üzenetére

    Nem tudom, semmi különöset nem csinálok, csak használom. Maximum annyi, hogy tényleg nézem az újdonságokat, nem mindig ugyanarra a három klipre kattintok, ezáltal talán érzékelheti, hogy nyitott vagyok... de lehet, hogy ennek semmi köze a valósághoz. Mindenesetre nálam elég jól működik, néha dob teljesen hülyeségeket, de nem számottevő.

    Minden a legnagyobb render!

  • Rayyy

    senior tag

    Végül többet foglalkoztam a témával, mint terveztem, úgy érzem már elkezdtük ugyanazokat a köröket futni, úgyhogy összefoglalom, hogy számomra mi derült ki az én véleményemmel valamilyen szinten szembemenő hozzászólásokból... anélkül, hogy ítélkeznék:
    - bárminemű netes gyermekvédelmi kezdeményezés hazugság, arra való, hogy erősítse a felettünk gyakorolt kontrollt
    - aki nem utasítja el élből a netes gyermekvédelmi kezdeményezések ötletét, az gyenge, jellemtelen, a felelősséget hárítani akaró ember, aki diktatúrában szeretne élni
    - a gyereket a virtuális térben ért sérelmek felelőssége szinte kizárólag a szülőé, esetleg a kormányé
    - azon tech cégek, melyek termékeinek használata közben éri bármilyen sérelem az embert a tartalom miatt, nem felelősek, mert nem ők töltik fel tartalommal a platformokat
    - az appok jók, csak tudni kéne őket használni
    - szabályozás már rég van, jó is, csak használni kéne
    - nem értek hozzá és nincs igazam :DDD
    Bocs, ha kihagytam valamit, elfáradtam.

    Minden a legnagyobb render!

Új hozzászólás Aktív témák