Új hozzászólás Aktív témák

  • Vesa

    veterán

    A korábbi cikknél is leírtam -ha jól emlékszem-, hogy az elméleti fejtegetés értelmetlen. Írod, hogy nem az összetevőket kell ráírni egy termékre, mert abból nem derül ki az ízélményre vonatkozóan semmi, ezért azt kéne ráírni, hogy mondjuk 3 ember konkrétan milyennek érezte, milyen benyomása volt róla. Most a technikai oldalát ennek felejtsük is el, hogy számos terméknél erre már hely sem lenne a címkén, maradjunk tisztán az elvi oldalon. Szóval azt írod, hogy az összetevők felsorolásából (műszaki tartalom), nem derül ki az íz(hang) élmény, ugyanakkor magad fogalmazod meg, hogy az egész érzékelés egy szubjektum és innen válik értelmetlenné.

    Mert akkor mit tudunk meg abból, ha Gipsz Jakab leírja a szubjektív véleményét? Semmit! Csak azt, hogy Gipsz Jakaban személyes ízlett a szörp vagy számára megjelent-e a zenekar a lakásban. Ebből sehol nem következik, hogy Beton Bélának is ez lesz a véleménye, pontosabban a megélése. Vagyis teljesen értelmetlen szubjektumokról konkrét, vagy akár csak iránymutatást jelentő információt is várni. Lehet, hogy én a nagymamád szörpjétől nem esnék hanyatt, másnak rettentően ízlene, a harmadik embernek meg az ipari lesz a kedvence. Szubjektíven.

    Innentől válik teljesen értelmetlenné a zenei eszközök minőségével kapcsolatban, vallásos áhítattal kezelni bármit. A torzítással azért foglalkoztak annyit, mert a legtöbb ember számára ez a jelenség érezhetően rontja a zenehallgatás élményét, és ez egyértelműen kimutatható. Egy szine torzításmentes hangképnél viszont már olyan szintű szubjektumok döntenek a "szerintem jól, vagy nem jól szól" kérdésben, ami kizárólag az egyéni érzékelésen múlik és semmiféle objektív egyetemes igazság nincs, és nem is lehet mögötte. Az egyik emberenk ugyanaz a hagkép tökéletes lesz, a másiknak meg nem, Akármilyen eszközből jön és akármilyen elmélet van mellé téve.

    Éppen ezért, címkékre csak műszaki paramétereket van élrtelme ráírni, mert minden más értelmetlen.

    A tudomány a valóság költészete!

Új hozzászólás Aktív témák