Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dany007

    veterán

    Egyértelműen olcsóbb kiadni egy könyvet digitális formában, mint nyomtatottan.
    Egy igényes anyagra nyomtatott könyv ~5-10 forint között mozog oldalanként. Ami egy nyomdánál leginkább példányszámfüggő. Minden oldalhoz egy klisét kell csinálni / levilágítani stb... Ezek már önmagukban horribilis összegek, plusz erre jön rá maga a példányszám kinyomtatása, plusz borító, plusz a kötés.
    És nagyjából 1000 példány alatt nem is éri meg nyomdába vinni a kész anyagot, mivel olyan horribilis összegek jönnek ki egy példányra, hogy nem lehetne annyiért eladni a könyvet. (mivel a levilágítási, klisé és egyéb grafikai munkákat akkoris ki kell fizetni ha csak 100 példányt rendel meg az ember, és akkoris ha 50.000-et).
    Ha meg már grafikai munka. Egy ~ 200 oldalas könyvet még egy jó tördelő is napokon ha nem heteken át tördel, mire tökéletes lesz. Ezt onnan tudom, hogy a cégünk csinált már pár ilyen munkát, de nem sokat, pont azért mert irdatlan nagy munka. Ja, és a grafikai óradíj nálunk 4.500Ft.- / óra + Áfa. Ez egy profibb, nevesebb pesti reklámstúdiónál jóval többe is kerülhet. Szóval nem két fillér egy könyvet kiadni nyomtatásban. És még nem is számoltam a kiadókat, a boltok árréseit stb...
    Nyilván a grafikai szerkesztési / tördelési díjak a digitális média esetében is érvényesek, viszont az elején említett nyomdai díjak nem! Mivel a digitális tartalom sokszorosítása gyakorlatiak ingyenes :) Na és ennél van a lényeg. Ennyivel olcsóbb digitálisan kiadni egy könyvet. Ezt a "megmaradó" összegkülönbséget költhetik akár a könyv árának csökkentésére, vagy akár a szerző díjának növelésére is.

  • Dany007

    veterán

    válasz ddekany #23 üzenetére

    Bizony bizony! Erre nem is gondoltam.
    Terjesztés, tárolás, szállítás! Ezt mind meglehet oldani egy szerveren. Aminek persze van költsége, de nyilván nagyságrendileg olcsóbban kijön, mint külön szállítani, raktározni, és árusítani (könyvesbolt) az adott terméket. Egy szerveren elfér mondjuk 50k könyv is akár. Amit mondjuk 2 ember, de talán egy is karban tud tartani (szerver + weboldal).
    Szóval ezze plusz a nyomdai munkákkal nagyon sok pénzt meg lehet spórolni példányonként. Egyértelmű, hogy előbb-utóbb átfognak térni szinte teljes egészében erre a formára. És a könyv egy 20 éven belül kuriózum lesz :) Ami részben jó, részben nem. Mert tényleg megvan a könyvnek is a saját feelingje, de az emberek nagyrészét csak az olvasás és az abból kinyert információ, élmény az ami érdekli. A legtöbbünknek lényegtelen, hogy ezt egy vaskos könyv formájában kapja meg, vagy egy e-book olvasón keresztül.

    A grafikai munkát tényleg meg lehet oldani "házilag", de ez nyilván jóval több munkát ró az íróra. Vagy épp arra aki lektorálja az írást. Szóval tény, hogy jó programmal az író maga is megtudja oldani, és akkor szintén százezreket spórol egy kiadásnál.
    Ettől függetlenül szerintem az igényesebb írások továbbra is stúdiókban készülnek majd. De ezzel nincs is semmi gond, a költségek még ezzel együtt sem közelítik meg egy hagyományos könyv gyártási / kiadási költségeit.

    Amúgy jó nézni, ahogy a mi életünkben megy végbe ez a bizonyos digitális forradalom. Már tisztán látszik. És szerintem megállíthatatlan. A film a zene, és mos tmár a nyomtatott média is kezd teljesen átállni digitálisra. Ennek biztos lesz hátránya is, de szerintem jóval több az előnye.

  • Dany007

    veterán

    válasz Wolverine #25 üzenetére

    Elkeserítelek. A nyomdai előkészítés nyilván digitálisan megy, de ugyan úgy komoly munka és komoly pénz egy nyomdában.

    Ne keverd a digitális nyomtatást a nyomdával! A kettő ég és föld, össze sem hasonlítható. A 21. században már mindegyik digitális, ami a működését illeti.
    Viszont egy nyomdagép ~ Xerox iGen 150-200 millió forint körükről indul, és irdatlan minőségben képes nyomni, irdatlan sebességgel. :) Csak, hogy finoman fogalmazzak. 10.000-100.000-1.000.000-s példányszámok tökéletesen minőségű nyomására való. Lásd.: könyvek, kiadványok, CKM, FHM, stb...

    A digitális nyomtató ~ 3-5-max 20 millió forint körül mozog. Előnye, hogy olcsón relatíve gyorsan lehet vele dolgozni. Viszont max 1440x1440dpi-s felbontásra képes, ami nagyon messze van a nyomdai minőségtől. Nem feltétlen a felbontás miatt, hanem a technológiából adódó képpontsűrűség miatt! Max 20-50 esetleg 100 példányszám nyomtatására alkalmas, viszont azokat nagy méretben is, akár 250-350cm szélességben. Ilyenek például az óriásplakátok, hirdetőtáblák, citylight, stb...
    Ez a technológia nem alkalmas könyvek nyomtatására, sem sokszorosítására, a sok felsorolt dolog mellett azért sem, mert teljesen más médiára nyomtat.

    Szóval a nyomdai feladatok javarészére bizony még mindig szükség van a nyomdákban, ugyanúgy nyomóhenger viszi fel a festéket egy kliséről, viszont már minden digitálisan vezérelt, (ha már 200milliótól kezdődik egy jobb nyomdagép).
    A grafikai előkészítésre pedig minden esetben szükség van. Színkalibráció, igényesebb esetben (ahogy fent is említettem tördelés) és így tovább.

Új hozzászólás Aktív témák