Új hozzászólás Aktív témák

  • Dany007

    veterán

    Egyértelműen olcsóbb kiadni egy könyvet digitális formában, mint nyomtatottan.
    Egy igényes anyagra nyomtatott könyv ~5-10 forint között mozog oldalanként. Ami egy nyomdánál leginkább példányszámfüggő. Minden oldalhoz egy klisét kell csinálni / levilágítani stb... Ezek már önmagukban horribilis összegek, plusz erre jön rá maga a példányszám kinyomtatása, plusz borító, plusz a kötés.
    És nagyjából 1000 példány alatt nem is éri meg nyomdába vinni a kész anyagot, mivel olyan horribilis összegek jönnek ki egy példányra, hogy nem lehetne annyiért eladni a könyvet. (mivel a levilágítási, klisé és egyéb grafikai munkákat akkoris ki kell fizetni ha csak 100 példányt rendel meg az ember, és akkoris ha 50.000-et).
    Ha meg már grafikai munka. Egy ~ 200 oldalas könyvet még egy jó tördelő is napokon ha nem heteken át tördel, mire tökéletes lesz. Ezt onnan tudom, hogy a cégünk csinált már pár ilyen munkát, de nem sokat, pont azért mert irdatlan nagy munka. Ja, és a grafikai óradíj nálunk 4.500Ft.- / óra + Áfa. Ez egy profibb, nevesebb pesti reklámstúdiónál jóval többe is kerülhet. Szóval nem két fillér egy könyvet kiadni nyomtatásban. És még nem is számoltam a kiadókat, a boltok árréseit stb...
    Nyilván a grafikai szerkesztési / tördelési díjak a digitális média esetében is érvényesek, viszont az elején említett nyomdai díjak nem! Mivel a digitális tartalom sokszorosítása gyakorlatiak ingyenes :) Na és ennél van a lényeg. Ennyivel olcsóbb digitálisan kiadni egy könyvet. Ezt a "megmaradó" összegkülönbséget költhetik akár a könyv árának csökkentésére, vagy akár a szerző díjának növelésére is.

Új hozzászólás Aktív témák