Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #67029 üzenetére

    Akkor jó, ha olvasta a hittérítést, mert alapból én is az Arch-vonalat és a Manjaro-t javasoltam volna neki. Megspórolta más a munkát, nem kell hittérítenem.

    Én a Mint-et olyanoknak szoktam inkább ajánlani, akkor informatikailag nagyon együgyűek, még a Windowst sem tudták rendesen kezelni, karban tartani, annyira nincsenek képben IT ügyileg. A Mint előnye kétségtelen, hogy a leg-felhaszáló/ kezdőbarátabb disztró, hátránya, hogy LTS-alapú, nem valami friss csomagok. Illetve akkor jó még a Mint, amikor valakinek eléggé nem szabványos hardverkiépítésű gépe van, és a többi disztró futtatása gondokba ütközik, akkor Mint-en jobb eséllyel lehet életre kelteni kezdőként a dolgokat.

    Azért arra ne fogadj, hogy régebbi HP üzleti notinál a csomagfrissesség nem számít. Ha pl. Wine-ozik játékok miatt, meg Proton, Vulkan, ilyesmiket akar kipróbálni, ha más nem régebbi játékokkal, legfrisebb Kodi kell, akkor azért jól tud jönni, ha frissek a csomagok. Vagy ha van valami magas DPI-s gamer egere vagy ilyesmi, akkor megint jól jön pl. a friss kernel, friss libinput, stb.. Vagy pl. ha gitről vagy AUR-ból kell valamit forráskódból forgatni (mert nincs az adott progi/verzió benne egy disztró tárolójában sem), akkor megint csak fontos lehet a frissesség. Tudom, azért, mert neked ezek nem fontosak, nem jelenti azt, hogy másoknak sem lehet fontos.

    Maradjunk abban, hogy nem jelent sokat, de a distrowatchon a Manjaro top1-es helyezése, meg úgy distrowatch-tól függetlenül az Arch-vonal rendkívüli népszerűsége nem véletlen.

    Egyébként annyira kezdtek felhúzni ezzel a HP gépen nem jó az UEFI linuxos boot, hogy ha alkalmam lesz ilyen gép elé ülni, már csak azért felhúzok rá egy UEFI-s Archot. Az nem igaz, hogy nem megy rajta az UEFI boot. Sejtésem szerint a HP az UEFI bootot Windowsos bootx64.EFI fájlhoz drótozta be (ahogy az Aces is szokta az Aspire sorozatnál), a felhasználóbarát modern disztrók meg a GRUB-ot és valami más elnevezésű EFI fájlt erőltetnének, ami meg nem megy. De állítom előttem lenne egy ilyen gép, 30 percen belül megoldanám, hogy bootol, mint a rakéta, UEFI systemd boottal, mindenféle GRUB, shim, meg egyéb baromság nélkül, csak figyelmesen kell az Arch Wiki alapján próbálkozni.

  • Dave™

    nagyúr

    válasz ubyegon2 #67029 üzenetére

    A Manjaro rolling rendszere több lépcsőből áll és konzervatívabb is mint az Arché, nem nagyon érdemes egy akalap alá venni őket. Szerintem sok kockázat nincs a harmadik szintű stable ágon, emiatt otthon testinget használok (ami egyenlő az Arch stable ágával) és csak a munkahelyen vagyok stable ágon a tuti faktor miatt. Évek óta futnak a telepítéseim, hibák nélkül, ennyire veszélyes üzem a rolling Manjaro esetén. A csomagok frissessége tökre nem gépfüggő, van aki új hardveren is elvan egy Ubi HWE update-tel, mert jó az úgy, más meg szereti az újdonságokat első kézből megkapni. KDE alatt ráadásul folyamatosan elég sok fejlesztés történik, itt elég jól nyomon lehet követni, és a rollingnak köszönhetően nem kell fél-egy évet várni az újdonságokra, hanem jönnek jóval hamarabb. Hátránya igazából nincs is szerintem, csak előnye.

    Cifu: a rollingot sem kötelező frissítened, semmi sem történik ha nem teszed. Szerencsére ez nem olyan, mint a Windows 10.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák