Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ha3flt

    csendes tag

    "A televízió hatása a gyermekek agyműködésére
    InforMed Hírek 2005;3 InforMed

    Egy amerikai tanulmány szerint az erőszakos TV-műsorok nézése akkor is megváltoztatja a gyermekek agyműködését, ha egyébként nem agresszívek.

    A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknak a gyermekeknek, akik sok erőszakot láttak a TV-ben, hasonló minta szerint működik agy önkontrollal és figyelemmel kapcsolatos része, mint a viselkedészavarokkal diagnosztizált agresszív gyermekeknek. - Ez az első alkalom, hogy kimutatjuk a média erőszakot sugárzó hatását az agyi funkciókra - mondja dr. Vincent Matthews, a kutatás vezetője.

    A kísérlet során két 14 fiúból és 5 lányból álló csoport agykéregműködését vizsgálták, miközben a gyermekek koncentrálást igénylő feladatokat hajtottak végre. Az egyik csoportba olyan gyermekek kerültek, akiket agresszívnak tartottak, és viselkedészavart állapítottak meg náluk, a másik csoportban nem voltak viselkedésbeli problémák.

    Mindkét csoportból a gyermekek fele sok erőszakos cselekményt nézett a TV-ben vagy sok időt töltött ilyen videojátékokkal. Mint az várható volt, az agresszív gyermekeknél csökkent agykéreg aktivitás mutatkozott a feladat elvégzése közben, függetlenül attól, mennyit néztek erőszakos jeleneteket. Ugyanakkor azonban azoknál a nem agresszív gyermekeknél, akik sok erőszakos műsort néztek, hasonlóan alacsony volt az agyi aktivitás szintje

    - Sok tanulmány foglalkozott már eddig is a média hatásával a gyermeki agresszióra, mi azonban az agresszív viselkedés mögötti neurológiai és önkontroll-folyamatokat vizsgáltuk - mondják a kutatók."

  • ha3flt

    csendes tag

    "RTL Klubon délőtt, meseidőben több órás gyerekfilm, 12-es karika, kendőzetlen, felnőttes háborús jelenetek, erőszak vég nélkül, pilótát tűzharcban lelövik, kést nyomnak a torkának, mire az közvetlen közelről fejbelő egy orosz katonát, vér förccsen az arcára, talán agyvelő is. A mocskos k. anyjukat. Hogy ez ellen nem akar senki szervezkedni... Ráadásul hogyan fér ez bele a 12-es korhatárba?? Most éppen gépfegyver szól és bombáznak, ősgyíkokat. Amik két lábon járnak és beszélni tudnak, úgyhogy tök mindegy... A mai világban mire eléri egy gyerek a felnőttkort, több véres halált lát, mint a középkorban egy kib... hadapród."

    [ Szerkesztve ]

  • ha3flt

    csendes tag

    "Örülök, hogy valaki legalább néha megemlíti ezt a szándékosan elkövetett aljasságot, mármint a minden pórusából erőszakot és brutalitást árasztó, vérprimitív, mocskos szellemi és erkölcsi pöcegödröt, amit világszerte szórakoztatóiparnak hívnak, a játékok döntő többségét is beleértve. Ennek vastagon szerepe van abban, hogy ennyire lepusztult a morál és bármi előfordulhat a hétköznapokban, az emberek viselkedésében. Akit a halál szórakoztat és nem összerándul attól, hogy valakit éppen lelőnek, hasba szúrnak, megnyomorítanak, nem okádik a primitív ösztönélet látványától, az beteg, hiányzik belőle az empátia és nem való egy modern kor társadalmába akkor sem, ha jelenleg a 99,9x százalék szerint ez a normalitás. Ez a hiány egyenes összefüggésben van a világról való ismereteivel és a felfogóképességével, műveltségével, és egymást húzzuk vissza egyre gyorsulva a sötétségbe. Ott persze nem tud erőt felmutatni ez a sok ostoba ember, ahol saját alapvető érdeke lenne, de az már egy következő pont. Ahogy a gyermekek fejlődésében a szexuális tartalom, a gyermekek és felnőttek által fogyasztott erőszakos tartalmak is már rég nemcsak a józan ész alapján, hanem megfelelő módszerekkel bizonyítottan is ártalmasak. Amúgy is könnyen belátható, milyen képekkel, módszerekkel, megoldásokkal töltekezik, akinek a lövöldözés, a hierarchiaharc a napi betevője, és senki ne mondja, hogy ezek nincsenek hatással a hétköznapi cselekedeteire. A fikció és a valóság sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt a legtöbben gondolják."

Új hozzászólás Aktív témák