Bejutott az európai 5G-be az Amazon

Felhős üzletet kötött a Telefonica és az Amazon, ezzel utóbbi bejutott az európai 5G-s szektorba.

A Telefonica Germany egymillió 5G-s ügyfelet visz át az Amazon AWS-es felhőjébe ebben a hónapban, ezzel pedig az Amazon bejutott az európai 5G-be és a globális telekompiacra.

Egyes telekomhálózatok már vittek át nyilvános felhőbe IT-s és nem alapvető működést, de a spanyol cég leányvállalata az első, amely alaphálózattal (nagyteljesítményű szerverek, adatközpontokban, amelyek biztonságosan irányítják az adatokat és hívásokat nagy sebességgel) teszi ezt.

Az Amazon és a Microsoft, többi nagy felhős szolgáltató igyekszik jobban beférni a telekomszektorba, érthető módon dollármilliárdos bevételeket remélnek. A másik ágazat azonban aggódik, hogy a nyilvános felhő képes-e a mobilhálózatokkal megbirkózni.

A Telefonica német részlegének technológiai igazgatója 1-2 negyedév működést szeretne látni, utána az ügyfelek 30-40 százalékát vinné át a 45 millióból.

Az üzlet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A nyilvános felhő nem csak költségeket csökkent, a skálázást is segíti, valamint a javítások leállás nélkül mehetnek végbe.

Elemzők szerint mivel a hálózatot egyre inkább a szoftver határozza meg, a régi játékosoknak is reagálniuk kell a big tech fenyegetésére.

Az amerikai Dish egyébként a nulláról építette fel a mobilhálózatát, és 2021-ben az egyetlen telekomcég volt, amely az alaphálózatot az AWS-re vitte – de ez könnyebb volt, mert nem voltak régi rendszerek.

A Nokia (amely a Dishnek is segített) adja majd a szoftvert a német szolgáltatónak, az AWS pedig az infrastruktúrát. Érdekesség, hogy először az Ericsson segítette az átállást, de végül a Nokiát választották.

A globális, telekomos felhőpiac 2021-ben 19,7 milliárd dolláros volt, de elemzők szerint 2030-ra 108,7 milliárd dolláros lehet.

Az AWS nagy üzletet remél ettől, a következő 12 hónapban több hasonló szerződésre számítanak, a kérdés állítólag csak az időzítés, nem az, hogy költözzenek-e a felhőbe.

Előzmények