Mi az a „chrome-olás”?

Rövid, de sokakat felkavaró szöveget tett közzé a Chrome-projektek mögött álló Chromium üzenőfalán Gary Kačmarčík, a Google szoftverfejlesztője a múlt hét elején. A mérnök a Chrome OS kapcsán írja, hogy lesz benne egy általa egyelőre „chromotingnak” nevezett lehetőség: „A Chrome OS nem csak egy, a modern webes alkalmazások futtatására alkalmas platform lesz, hanem lehetővé tesszük azt is, hogy a böngészőben futtathatóak legyenek az öröklött PC-s alkalmazások [legacy PC applications] is”.

Azóta is folynak a találgatások, hogy vajon mi is lehet pontosan a „chromoting”. A legpontosabb információkat a ReadWriteWeb-nek sikerült megszereznie, akiknek Kačmarčík elmondta, hogy ezt a megoldást valahogy úgy kell elképzelni, mint a Windowsban a távoli asztali hozzáférést, amellyel távolról hozzá lehet kapcsolódni a PC-nkről egy másik számítógéphez, például otthonról a munkahelyi géphez. A Chrome esetében ez körülbelül annyit jelent, hogy a böngészőből elérhetőek lesznek olyan alkalmazások, melyek nem a számítógépen találhatóak, hanem valahol máshol.

Az „örökölt” kifejezés a Chrome OS esetében kicsit más, mint a megszokott: minden olyan alkalmazást így hívnak, melyek nem alkalmasak a böngészőben történő futtatásra, melyeket nem támogat a rendszer, mint például a népszerűbbek közül az Adobe Photoshopja vagy a Microsoft Office-a. Akkor viszont el kell gondolkodni azon, hogy vajon mi is a célja a „chromotingnak”, mivel ezek egyébként nagy teljesítményt igénylő programok, márpedig a Chrome OS-t elsősorban a kis kapacitású netbookokra szánják. Ráadásul a netközpontú kis gépekre egyre több olyan böngészőből elérhető, felhőalapú megoldás jelenik meg (elég csak a Google Dokumentumokra vagy a Microsoft nemrég bejelentett hasonló szolgáltatására utalni), melyek az ilyen számítógép felhasználóit teljes mértékben kielégíthetik.

Mivel a mérnök – szándékosan vagy véletlenül – kiszivárogtatott információt a vállalat hivatalosan még nem erősítette meg, ezért csak tippelgetni lehet, hogy mi a célja a Google-nak ezzel a technológiával.

Azóta történt

Előzmények