Elbukott az osztrákok Google, Meta és TikTok elleni törvénye

A bíróság a Google, a Meta és a TikTok oldalára állt az osztrák, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénnyel szemben.

Az Európai Unió Bírósága a Google, a Meta és a TikTok oldalára állt egy jogi csatározásban, egy olyan osztrák törvénnyel szemben, amely kötelezte a nagy tech cégeket, hogy töröljék a gyűlöletbeszédet, ellenkező esetben 10 millió eurós büntetést kaphattak.

Az osztrák törvény 2021-ben született, kötelezte továbbá a nagy tech cégeket a rendszeres jelentésekre az illegális tartalmakról. Ez a trend világszerte erősödik, de a DSA az EU-ban már egységesen előírja a nagy tech cégeknek, hogy tegyenek többet az illegális és káros tartalmak ellen, ellenkező esetben az éves bevételük 6 százalékának megfelelő büntetést kaphatnak.

Az osztrák törvénynek mindenesetre nekiment a három nagy tech cég, mert szerintük az szembement azzal az EU-s törvénnyel, hogy az online szolgáltatók csak a székhelyüknek otthont adó ország törvényeinek kell megfeleljenek, a szolgáltatást élvező országok törvényeinek nem. Márpedig ezek a cégek Írországba vannak bejegyezve.

Az osztrák bíróság végül az Európai Unió Bíróságához fordult, ami pedig a tech cégeknek adott igazat.

A Google üdvözölte a döntést, de hozzátette, hogy többet fektetnek a felhasználók biztonságába és a beléjük vetett bizalomba. A Meta és a TikTok nem reagáltak a történtekre.

Azóta történt

Előzmények