Szörnyű, hogy mi történik a fiatalokkal az Instagramon

Bevallotta a Meta korábbi dolgozója, hogy nem védték meg a fiatalokat: az amerikai Szenátus előtt mondta el, hogy tudtak a vezetők a súlyos problémákról, és mégsem védték meg a fiatalokat.

A Meta egyik korábbi dolgozója, az Instagram jólléti részlegét 2019 és 2021 között, a Facebook Protect and Care csapatát 2009 és 2015 vezető Arturo Bejar vallomást tett az amerikai Szenátus egyik albizottsága előtt. Elárulta, hogy a Meta tudott arról, hogy a fiatalokat zaklatják a Facebookon és az Instagramon, valamint további veszélyek és károk leselkednek rájuk – mégsem tettek semmit.

A vallomásra annak kapcsán került sor, hogy a közösségi médiát és a fiatalok mentális egészségére gyakorolt hatását vizsgálják.

Bejar szerint itt az ideje, hogy a nyilvánosság és a szülők megértsék, valójában mekkora kárt okoznak ezek a „termékek”, és itt az idő, hogy a fiatalok jelenthessék és elnyomhassák az online zaklatást.

Az USA-ban mindkét politikai oldal igyekszik elérni, hogy a közösségi platformok újabb eszközökkel védjék a gyerekeket online.

Bejar egyébként azon dolgozott a két nagy platformnál, hogy pozitívabb viselkedés felé terelje a felhasználókat, továbbá eszközöket adjon a fiataloknak a kellemetlen élmények kezeléséhez.

A Meta közölte: elkötelezett a fiatalok online védelme kapcsán, ezt az álláspontját részletezte is állásfoglalásában.

Bejar rendszeresen találkozott egyébként a vezetőkkel, magával Zuckerberggel is: állítása szerint mind támogatóak voltak, de végül sosem akarták megoldani ezt a problémát. Bejar kiemelt egy 2021-es e-mailt, amit a vezetőknek küldött: ez alapján az instagramozók 51 százalékát érte rossz élmény az elmúlt 7 napban, a 13-15 évesek 24,4 százaléka kapott kéretlen szexuális ajánlatokat. A saját, 16 éves lányának igen kellemetlen tapasztalatait is részletezte a Szenátus előtt. Több más példában hangsúlyozta Bejar, hogy a Meta vezetői tudtak ezekről a gondokról, de nem tettek semmit a fiatalok védelméért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények