Új hozzászólás Aktív témák

  • Kékes525

    félisten

    válasz bkercso #21040 üzenetére

    "Szóval, honnan tudod/véled, hogy nincs szabad akarat?" A biblia felől nézve, ahogy a hívők teszik, úgy nem tudok érvelni, azért hit a hit, hogy higgyenek bennük. Amit írtam az szigorúan a formál logika felől van megközelítve.

    "Az ne zavarjon meg, hogy időben előbb teremtette az univerzumot és aztán az embert" A sorrendiségnek nincs jelentősége, még a biblia szempontjából sem, mert a Ő mindig mindent tudott, tud. Ebből számomra az jön le, hogy mindig is tudta, hogy milyen lesz a föld, milyen lesz az ember és mikor, ki, mit fog cselekedni. Sőt ezt magára vonatkozólag is tudta. Ezért szerintem Isten szemszögéből nézve nemcsak az embernek, de még Istennek, saját magának sincs szabad akarata, mert saját cselekedeteit is előre látta és mást nem tud cselekedni, mint azt amit előre látott. Ha megpróbálna mást, akkor azt már látnia kellett a cselekedet előtt is, másképp nem lenne mindentudó.

    Az időt pedig csak úgy tudom, tudjuk elképzelni és a bibliában is csak így kell hogy legyen, ahogy mi érzékeljük, azaz lineárisan, függetlenül attól, hogy a valóságban, kvantummechanikailag a mikrovilágban, esetleg a makrovilágban hogy van.

    Ha biológiailag nézem, úgy azt biztosan kijelenthetem, hogy nincs szabad akarat, legalábbis az erősen korlátozott. A gének, a hormonrendszer, a hormonok, neurotranszmitterek, modulátorok, a különböző szabályzó anyagok koncentrációja, az idegműködés, a környezet erősen limitálja a szabad akaratot. Nagyon sokszor olyat cselekszünk, amiről azt gondoljuk, hogy szabad akartból tettük, de a háttérben az előbb említett dolgok valamelyikének (vagy azok kombinációjának) a következménye áll.

    Sokszor a szabad akaratot a kvantummechanika határozatlansági relációjára vezetik vissza. Számomra ez nem szabad akarat, hanem a fizikai világ rám ható korlátozó hatása. Hiszen e véletlenszerűséget maximum csak befolyásolni tudom, de azt nem, hogy milyen irányú legyen.

    Amikor Isten korlátozza a mindenhatóságát azt is látta mindöröktől fogva. Ettől kezdve odajutunk, amit már fentebb kifejtettem.

    Ezért mondom, hogy a vallás szemszögéből nem tudok érvelni, amit a vallás alapítok is észrevettek és ezért vezették be a hit szót a tudás helyett. Ha a vallásalapon érvelsz elfogunk beszélni egymás mellett. Mint ahogy szerintem most is azt tesszük.

    [ Szerkesztve ]

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák