Új hozzászólás Aktív témák

  • C0RVUS

    tag

    válasz @mriya@ #140189 üzenetére

    Amikor tavalyelőtt derült égből rámszakadt az órafília, eszembe jutott, hogy valahol egy fiókban ott hever ez a fentebb már említett, elég viharvert csaszü, ami valamikor a nyolcvanas évek végén lett bizniszelve valami szovjet tesóval, Nem tudtam akkor én még ezekről semmit, és nagyjából azt gondoltam, amit te. De hát úgy voltam vele, hogy mégiscsak egy óra, legalábbis kiskamaszkorom tizenhatzenés lengyelpiaci csodáihoz képest:

    Emlékeztem, hogy azért került a fiókba, mert megállt. Szerencsére akkoriban apám egy darab rögzítőcsavar kiszedésénél nem jutott tovább a "megszerelésével".
    Ahogy nézegettem (babusgattam), egyszercsak észrevettem, hogy jár! Majdnem eldobtam! És ami az igazán kemény, hogy ráadásul teljesen akceptálható járáseltérést produkált. Persze úgy gondoltam, hogy, ha már így állunk, megérdemel egy szervízt. Az órás is kerek szemmel nézegette, mondta, hogy amúgy totál bele van rohadva a trutymó, de úgy néz ki, ez egy ilyen tank. Szervíz után műszerre téve közölte, hogy ez most kábé a safhauzeni időt mutatja. Gondoltam, hogy azért a vízállóságról le kell mondani, ha csak nem szerzek új tömítőgyűrűt, de kiderült, hogy az is kifogástalan állapotban van.

    Ezt nem annyira a moszkvicshoz kell hasonlítani, mint inkább a kalasnyikovhoz. A katonai fejlesztés határozottan priorításban volt a pógárok kényelmével szemben szovjetoroszországban. Az persze tény, hogy a "rendszerváltástól" alaposan megmentek arrafelé is, és akad probléma a munkamorállal azóta. De ha már amúgy jól szétlopkodtak, elherdáltak mindent, ez a csisztopoli gyár viszont megérdemli a respektet üdítő kivételként. Szerencséjükre van egy ilyen agilis emberük, mint ez a Dimitrij, és talán sikerrel átmentenek valami valós műszaki értéket, a matrióskamintás kínai meg német illetőségű álszovjetnosztalgia termékek halmai közt.

Új hozzászólás Aktív témák