Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    válasz UnA #15 üzenetére

    Szerintem félreértetted. Vesa azzal a mondattal, amit kiragadtál, hogy "az egész érzékelés egy szubjektum és innen válik értelmetlenné" nem az emberi érzékelés értelmetlenségéről beszélt, hanem az egész posztban arról van szó, ami az utolsó mondatában: "...címkékre csak műszaki paramétereket van értelme ráírni, mert minden más értelmetlen." és ebben tökéletesen igaza van. Az egyéni preferenciák, ízlés, érzelmi állapot és befolyásoltság-diktálta szubjektív véleményekből NEM lehet kiindulni, mert ez mindig mindenkinek más. Mint ahogy a tetszés/nem tetszés kapcsán önmagában a műszaki paraméterekből sem.

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    "Ez a lényeg! A cső csal! De én ezt szeretem! És nem csak én! Ez a “csalás” elbűvöl, érzelmeket kelt vagyis zenél. Ez pedig jó."

    Vagy jó, vagy nem jó. Ezen a ponton szokott elkezdődni a vita arról, hogy mit is hívunk HiFi-nek. Valójában mit értünk alatta? Ha az elektroncső, vagy bármi más által eltorzított hang tetszik nekünk jobban, azzal az ég világon semmi baj nincs. De kérdés, hogy ez mennyire tekinthető hifinek, vagyis hanghűségnek magasfokon. Közismert tény, hogy az emberek egy részének jobban tetszik a bizonyos tekintetben torz hang. Ennek oka lehet a cső általi torzítás (szavaid szerint "csalás") is, de többek között akusztikai anomália is okozhat ilyet, amit megszokunk, megszeretünk, azt hisszük el jónak, és azt várjuk el. Na de nem biztos, hogy olyannak kell lennie hanghűség szempontjából. Minden jogunk megvan hozzá, hogy ne érdekeljen minket a "hanghűség" (ha létezik ilyen), mert úgyis legfontosabb az "élmény", de akkor ezt szerintem nem a HiFi gyűjtőnév alatt kell definiálni. És ez a te cikkedben majdnem rendben is van, hiszen egyetlenegyszer nem írod le azt a szót, hogy HiFi. :) Egy majdnem arra hajazó mondatod viszont van: "A cél, hogy a készülék a felvételről visszajátszott zenekart a szobában jelenlévővé tegye!" Szerintem ez akkor érhető el, ha ragaszkodunk a készülékeinkben ahhoz a bizonyos "hanghűséghez". És máris ott vagyunk, hogy bizonyos szempontból van akinek jó az a "csalás", amit te nagyon szeretsz, más szempontból és másvalakinek meg NEM jó. :)

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz bambano #75 üzenetére

    "a 300 forint/méter egységárú drót az komolyan képes elrontani a hangképet. ez kb. a 230 voltos drót szintje"

    Az a "230 voltos drót" ugyanabból a magas tisztaságú réz huzalból készül, mint az audio-célra árusított, hangzatos névvel ellátott, irányjelölt, dizájnos szitázású, emiatt sokszoros áron értékesített Hi-Fi drót. :) Nem állítom, hogy nem lehet hangi különbség hangszórókábelek között, lévén analóg az átvitel. De ami talán "képes elrontani a hangképet", az nem amiatt rontja el, mert "300 forint/méter egységárú", hanem mert esetleg hamisított, réznek kinéző, sárga színnel futtatott gagyi alumínium. Van ilyen is, meg kell nézni alaposan, mit vesz az ember. De egy tisztességes, szabványban rögzítetten 99.99% tisztaságú réz villanykábel nem képes ilyen szinten rontani, legalábbis ezt még mérések vagy vaktesztek nem igazolták. Van hifista, aki még csak nem is sodrott, hanem tömör, a műanyag burkától megszabadított villanykábelt használ hangszórókábelnek. Vagy egy időben nagy divat volt hifista körökben a CAT kábel is erre a célra. Az sem drága célhardver, mégis megfelel.

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz bambano #87 üzenetére

    Nyugtass meg. Azt a 3 pontot ugye nem gondolod komolyan? :D

    "cat... hangfalkábelnek használni nagyon rossz ötlet, mert ha rendesebben meghajtod, elolvad"

    Ezt mondd azoknak a hifistáknak, akik összesodorták a cat ereket, és hangfalkábelnek használták. Teljesen nyilvánvaló egyébként, hogy nem tud "elolvadni" rendesebb meghajtás esetén sem. Nem koncerthangosításra használták.

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz pechman8 #90 üzenetére

    "tudjuk sajnos, hogy a paraván mögött készülék van nem zenekar, ahogyan írtad "színezéssel" próbáljuk kipótolni a hiányt"

    Az a baj ezzel és a cikkedben is vázolt elméleteddel, hogy szerintem nem azt a bizonyos hiányt pótolod vele, hanem a hiányt helyettesíted valami egész mással. Ráadásul el akarod hitetni, hogy a hiány pótlására megvan a tuti recepted. Találtál valamit, ami a színezésével, a "csalásával" ad neked egy pluszt, csak épp nem valószínű, hogy ez a plusz épp beleilleszkedik abba a bizonyos hiányba.

    "Ez a “csalás” elbűvöl, érzelmeket kelt vagyis zenél."

    Ez a fogalomzavar az egyik probléma. Az elbűvölés és érzelemkeltés nem egyenlő a "zenéléssel". Lehet, sőt biztos, hogy az élő zene, a zenész élőben, egész más érzelmeket keltene benned, erre te behelyettesíted valamivel, ami szintén érzelem, el is bűvöl, csak épp valószínűleg tök más érzelem, mint amit a valódi zene keltene benned az azonnaliságával, a megismételhetetlenségével, az akusztikájával, a közvetlenségével, a hangszerek valódi hangjával, stb. stb. stb.

    Te ugrasz a hatáskeltésre, és szereted, ha hatnak rád érzelmileg, ezzel semmi baj nincs. Sokunk szereti ezt. Egy romantikus filmben lévő nyálas zene is képes hatást kelteni, érzelmeket kiváltani, ez nem nagy teljesítmény. És szerintem te sem gondolod, hogy az általa kiváltott érzelem, pontosabban érzelgősség egyenlő a szerelemmel.

    Azt gondolom, hogy a te módszereddel egy hangyafitymányit nem kerülünk közelebb a zene lényegéhez, mint más, általad lesajnált módszerekkel. Az is a lehetetlent ostromolja, és ugyanúgy nem éri el, mint te. Te egy pótlékot kapsz, és elhiszed róla, hogy az a ZENE. Ez is egy út valami felé, érezd jól magad tőle, de nem az egyedül üdvözítő út.

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz philoxenia #100 üzenetére

    Jogos, az is CAT kábel! :D

    "Csövesek hangjával nincs baj, nekem a szaguk nem jön be...."

    :DDD

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Jim Tonic #103 üzenetére

    Nem kell, hidd el. Nincs baj azzal a poénnal. :N De humorérzékben és a viccek helyes morális megítélésében is képezheti magát az ember, ha például sok Monty Python-t néz! És más, magas színvonalú nagyokat, akik még nem a mindenkire agresszívan ráerőltetett, valójában legkevésbé sem a "védendő" célcsoportok érdekét szem előtt tartó, hazug és életidegen, kreativitást és józan észt romboló píszí divathullámon szocializálódtak.

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Jim Tonic #106 üzenetére

    :N Az állításaid vitára érett klisék, és minimum árnyalásra szorulnak, de hagyjuk, mert abban viszont igazad van, hogy erősen offtopik téma. :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák