Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    alapvetően teljesen jogosnak tartanám a lépést, ha a linkedin nem önkéntes adatkezelő lenne... csak a kapcsolati háló részt kellene rendbe tenni, mert az karcos jogilag.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Воланд #9 üzenetére

    adatvédelmi kérdésekben rosszul tájékozott ms fanok kedvéért:
    tudtommal a linkedin a következőt csinálja:
    ha gipsz jakab regisztrál a linkedinre, akkor behúzza a teljes ismerettségi körének az összes email címét.
    ezek után az összes email címre küld egy reklámemailt, hogy csatlakozz meg ő mit szeretne és hasonlók. ha gipsz jakabbal valaha is leveleztem, akkor ezzel a lépéssel az én email címem is átkerül a linkedin szervereire.

    ezzel két baj van:
    1. a magyar törvények és az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint reklámlevelet csak annak lehet küldeni, aki ezt kifejezett TEVŐLEGES kéréssel kérte.
    2. az én email címemet csak akkor tárolhatja a linkedin, ha azt én kifejezetten TEVŐLEGESEN kértem.

    van adatvédelmi biztosi állásfoglalás, amiben pontosan leírja, hogy hogyan legális az adatkezelési hozzájárulás megkérése: alapértelmezetten tiltottnak kell lenni a válaszban a vonatkozó checkbox vagy választómenü vagy bármi, és neked TEVŐLEGESEN át kell állítanod arra, hogy engedélyezed. tehát legördíted a menüt és másikat választasz belőle vagy becsekkeled a checkboxot.

    amennyiben ilyen formában nem szerezte be az adatkezelési engedélyt tőled, úgy az adataidat nem kezelheti. másik állásfoglalás szerint az engedélykérés is reklámnak minősül, tehát nem küldhet engedélykérő levelet.

    mivel ezt a szabályt a linkedin nem tartja be, így az adatkezelése a kapcsolati háló terén TÖRVÉNYTELEN. az, hogy valaki regisztrál a linkedinen és engedélyezi a saját személyes adatainak a törvénytelen kezelését, kisebb problémának látom, mert az, hogy nyomogatsz egy csomó gombot a linkedin webjén, mire regisztrálódsz, az eléggé tevőleges magatartás, tehát itt inkább átverésről van szó. az viszont, hogy ha gipsz jakab regisztrál, akkor a teljes kapcsolati hálóját felszívják a linkedinre, az mindenképpen törvénytelen, akármilyen alapértelmezés van az űrlapmezőkben. a saját adataim kezelésére csak én adhatok engedélyt, senki más.

    tehát a linkedin blokkolás akkor is jogos, ha túllépünk a szokásos nagyhatalmi vitán.

    ugyanezen okokból törvénytelen a w10 adatgyűjtési metódusa is. az mondjuk más okokból is, de arról most nem nyitok vitát.

    biztos vagyok benne, hogy ezt nem először magyaráztam el neked, így megalapozódhat a gyanú, hogy a szelektív olvasás/emlékezet milyen okból gyógyíthatatlan nálad.

    (#12) Воланд: az ugye megvan, hogy a magyar adatkezelési és a grt opt-in kezelést ír elő, tehát nem leiratkozó linket kell csinálni, hanem feliratkozót.

    [ Szerkesztve ]

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz #06658560 #17 üzenetére

    mégegyszer, mert nem ment át:
    a tény, hogy a linkedin rendszere alkalmas erre, önmagában törvénysértő. az én véleményem az, hogy leprogramozni egy olyan kódot, amiről tudni lehet, hogy nincs legális felhasználási lehetősége, az törvénysértő. ez nem torrent, ahol tudni lehet, hogy szökőévente egyszer letöltenek egy legális torrentet is, hogy lehessen mellébeszélni.

    ez nem zárja ki azt, hogy a volt ismerőseim hülyék...

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Воланд #19 üzenetére

    attól már legális lesz? hint: nem.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz lionhearted #21 üzenetére

    honnan tudná később, hogy leiratkoztam, ha nem tárolja, hogy leiratkoztam?
    ezért is törvénysértő.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Snoop-y #25 üzenetére

    "A linkedin egyszer felajanlja hogy importalj gmailrol valamint felajanlja hogy hivd meg ismeroseidet.
    Mindkettore kifejezetten klikkelni kell jol hogy megtortenjen szoval a baratod kamuzik de te csak frocsogjel tovabb...": neked is mondom: ez törvénytelen. a linkedin törvényesen nem ajánlhatja fel másnak, hogy az én adataimat kezeli.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz #06658560 #30 üzenetére

    úgy meg pláne, hogy se szolgáltatás, se ügyfél nincs...
    amikor gipsz jakab regisztrál, és átadja az én személyes adataimat is, akkor mi a szolgáltatás?

    gipsz jakab magyarországi magyar állampolgár, én magyarországi magyar állampolgár vagyok, szerintem magyar jogszabályok érvényesek.

    a dns szerverek szerint tőlem eu-s linkedin szerverre megy a request:
    host www.linkedin.com
    www.linkedin.com is an alias for glb-any-eu.www.linkedin.com.
    glb-any-eu.www.linkedin.com is an alias for glb-eu.www.linkedin.com.
    glb-eu.www.linkedin.com is an alias for pop-idb2-alpha.www.linkedin.com.
    pop-idb2-alpha.www.linkedin.com has address 91.225.248.129

    az ip címhez tartozó egyik kontakt egy dublini címen van.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Snoop-y #42 üzenetére

    "Miert ne tarolhatna a te email cimedet egy szolgaltato ha a user feltolti a cimlistajat?":
    1. az email cím személyes adat.
    2. személyes adatot a magyar törvények szerint több feltétel egyidejű teljesítésével szabad tárolni, ebből kettőt emelek ki:
    2.1 a személyes adatot célhoz kötötten tárolja
    2.2 erre az adat tulajdonosa engedélyt adott vagy azt törvény rendelte el.
    tehát bármely adatkezelő csak úgy tárolhatja a személyes adataimat, ha annak céljáról előzetesen széleskörűen és alaposan tájékoztatott, majd ezen tájékoztatás tudomásulvétele után én engedélyt adok erre. Az engedély megadására én vagyok egyedül jogosult. tehát a linkedin nem hiheti, hogy ő megadta az engedélyt, és sem a linkedin, se m az oda regisztráló sem hiheti, hogy az oda regisztrálótól erre törvényesen engedélyt kaphat. csak tőlem, senki mástól.

    tehát mégegyszer: ha te regisztrálsz a linkedinre, te nem adhatsz engedélyt a linkedinnek az én személyes adataim kezelésére. továbbmegyek, sem te, sem a linkedin nem lehet abban a hiedelemben, hogy ilyenre joga van.

    komolyan hiszek benne, hogy ilyen engedélyt a linkedin senkitől nem szerez be törvény által előírt módon.

    ebből következik szerintem, hogy ha olyan programkódot illeszt be a linkedin a regisztrációs folyamatba, amiről mindenkinek tudnia kellene, hogy illegális cselekményre használható, és legálisan nem fogják használni, az, szerintem, törvénysértő.

    "Nem nem kuld levelet ezekre a listakra azt neked kell kivalasztani kinek kuldesz meghivot.": fentiek alapján már a cím megszerzése és tárolása is törvénysértő. ezt csak tetézi azzal, ha reklámot is küld rá. ne tévedjünk: a meghívó az linkedin reklám.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Realradical #43 üzenetére

    de, legyen már. mert a spamet akkor is a linkedin küldi ki saját gazdasági érdekeire alapozva, ha user kéri.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Snoop-y #50 üzenetére

    "Ha nalatok egy user a webmailes cimtarba feltolt vmit akkor ti is szenneperelhetoek vagytok?": ha lenne webmailünk és kiadnám a címtár tartalmát, akkor igen.

    de próbáld meg megkülönböztetni azt, hogy a mail szolgáltató kiad adatokat olyanoknak, akik jelszóval bejelentkeznek (értsd: nem deríthető ki, hogy maga az user jelentkezett be vagy a linkedin botja), attól, hogy a linkedin direkt törvénysértésre programoz egy botot.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Rickazoid #52 üzenetére

    "Ezen érvelés alapján minden online (és minden offline) szolgáltatás, amiben van lehetőség kapcsolatok tárolására, törvénysértő lenne, holott tudjuk, hogy nem az.": alapvetően de: mind törvénysértő.
    max. annyit lehet felhozni a védelmükben, hogy ha én írok gmail-es címre, akkor megfontolhatom, hogy átadom a gmailnek az email címemet és az adott kapcsolat jellemzőit, vagy inkább felhívom telefonon.

    itt viszont arról van szó, hogy egy harmadik személyhez kerül át az adatod, a linkedinhez.

    "Hol tárolod azon emberek email címét, telefonszámát, lakhelyét, munkahelyét, születési dátumát, stb., akiknek üzensz, akiket felhívsz, akikről tudod hol lakik, tudod hol dolgozik, mikor született, stb.? Olyan cégek, mint az Apple, a Google vagy a Microsoft szerverein": én biztos nem.

    "Kaptak ezen cégek beleegyezést ezen adatok tárolására minden személytől, akinek az adatait te elmentetted oda? Nem. Kértek? Nem.": kapnak ezek a cégek a pofájukra ezért tőlem? igen.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Reggie0 #55 üzenetére

    "Tehat te adasveteli szerzodesnel az anyja neve mezot nem toltod ki, mert nem adott engedelyt az adatkezelesre?": az adásvételi szerződésen a személyes adat mióta önkéntes adatkezelés?

    waze-t egyáltalán nem használok. natural ai-t használok navigációra.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák