Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    Jajj. Ezt a gittet már oda-vissza megrágta mindenki, kiköpték, megtaposták, megint megrágták, lenyelték, kihányták....

    -Kutyára nem számít ki mennyi betöltetlen álláshelyet jelent be, ha az álláshelyek jó részét azért nem sikerül betölteni, mert adott munkát az adott fizetéséért senki sem vállalja el.

    -Még kevésbé értékelhető az egész kulimász, ha a közszolgálati szférát nézzük. Ugyanis a 2016-os közalkalmazotti bértábla pontosan ugyan az, mint a 2008-as. Magyarul 8 éve (!) nem volt bérfejlesztés, sőt, megvontak járulékokat, pótlékokat több szférában is (pl. szociális szféra).

    Szóval inkább nevessük ki a KSH-t, és a politikusokat, amiért még mindig a köztudatban tartják ezt a "nézzétek, mennyi betöltetlen munkahely van" c. kabaréelőadást, és közben igyekeznek elterelni a figyelmet a valódi problémákról....

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Feruendios #23 üzenetére

    Meglepödnél asztalos,ács-ként mennyi pénzt lehet keresni és igazából akinek van affinitása 1-2 hónap alatt megtanulja a szükséges fogásokat.

    Ez kb. olyan, mint hogy programozni is meg lehet tanulni 1-2 hónap alatt.... :DDD

    Ez egy szép munka, és pont a gazdag felső 10-100.000 az aki ilyen munkásokat keres.

    Aztán nem nagyon talál olyat, aki valóban jól is dolgozik, mert ők már vagy munkát váltottak, vagy kimentek külföldre, ahol jobban kereshetnek.

    Ahol csak ilyesmivel találkozom, mindenhol arra panaszkodnak, hogy beázik a tető, nedvesedik a fal, stb.

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Tigerclaw #28 üzenetére

    Nekem úgy tűnik, hogy a legtöbb vállalkozónak még nem esett le, hogy annyiért nem fog találni senkit, amennyiért szeretne. Sokat már akkor is szívinfarktus gyanúval visznek el, amikor kiderül, hogy a jelentkező után nem jár támogatás és minden járulékot neki kell fizetnie. Ez olyan nekik, mintha holnap kék helyett zöld lenne az ég és beletelik pár hónapba/évbe, mire megszokja a dolgot és alkalmazkodik hozzá.

    Nem tudom mekkora rálátásod van a vállalkozói szférára, de nem ennyire fekete-fehér a dolog.
    Aki fehéren akar dolgozni, az rövid úton azzal találja szembe magát, hogy a megrendelőket általában nem érdekli a számla, ellenben minél olcsóbban akarja a munkát elvégeztetni. Ennek a vége az, hogy aki csak tud, feketén dolgozik, mert így éri meg. Viszont így nem fog tudni fizetni bejelentett alkalmazottat, mert ugyebár bevételi oldalon nem tud számlázni. Csúnya nem csúnya, ha fehéren dolgozik nem lesz versenyképes árban, ha meg feketén dolgozik, akkor nem fog tudni hivatalosan senkit sem alkalmazni.

    Mondom ezt úgy, hogy 12 évig családi vállalkozásban próbáltunk fehéren megélni. Sok örömünk nem volt benne...

    Ha erőszakkal ki akarják fehéríteni a szolgáltatóipart, akkor meg olyan faramuci helyzet alakul ki, mint most a légkondis piacon, ahol nem vehetsz a boltban légkondit a nélkül, hogy egy megfelelő szakmai papírral rendelkező szerelő nem vállalja, hogy azt itt és itt be fogja szerelni. Emiatt viszont a feketén felszerelt klíma macerás dolog lett, a fehéren dolgozókból viszont kevés van, tehát hatalmas mennyiségű a feltorlódott munka.

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz hemaka #45 üzenetére

    Tudom, hidd el, mint említettem 12 évig a saját családi vállalkozásunknál belülről láttam a dolgot. KKV szinten csaknem lehetetlen, ha csak nem olyan a cég profilja (és profitja), hogy ezt megengedhesse magának.

    Ami egyfelől szomorú, másfelől dühítő. De hát így működik Magyarország minden szinten... :U

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz #24737024 #57 üzenetére

    Gazdasági alapvetés, hogy a mindenkori bérszinvonal korrelál a mindnekori termelékenységgel. Egy német nem azért keres többet mert Merkel egy bőkezű úrihölgy, míg Orbán egy rabszolgahajcsár, hanem azért, mert átlagban egy munkaóra alatt többet termel mint a magyar társa.

    Őőőő.... Ha így lenne, akkor nem érné meg a német autógyártóknak Magyarországra telepíteni a gyártását... :U

    Egyesek elképzelésével ellentétben a pénz és a GDP nem a semmiből lesz varázsütésre, a javakat meg kell termelni. Minél többet termelünk, annál jobb életszinvonalat tudunk magunknak kialakítani. Persze a termelékenység növelése és a gazdasági fejlődés nem megy egyik napról a másikra.

    Ez azonban csak egy nagyon leegyszerűsített elmélet, amely nem számol a korrupcióval, az államháztartás pazarlásával vagy a nemzetközi kereskedelem hatásaival.

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz #24737024 #63 üzenetére

    Ha szerinted ez igaz akkor mivel magyarázod, hogy az egy főre jutó német GDP háromszorosa a magyarnak? Csak úgy lesz a semmiből?

    Mond csak, szerinted csak úgy nő a GDP, ha termelsz?
    Ha egy német cég mondjuk Magyarországon termelő gyára nyereséget termel, annak nyeresége szerinted hol csapódik le?

    Ezen kívül figyelmen kívül hagyod az általam már említett korrupciót és állam-háztartási problémákat....

    Németországban a fekete gazdaság a GDP pár százaléka maximum.
    Itthon 22-25%, függően az éppen aktuális mérésektől.

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz #35193216 #68 üzenetére

    Egyrészt az átlag mond neked valamit? Illetve az érték? Mert bizony teljesen igaz, amit írt, csak nálad az alapfogalmak hiányoznak.

    Valószínűleg az én alapfogalmaimmal van a baj, ha egyszer ostobaságokat ír le.

    Daa-raa is leírta a német autógyártók esetét, én a saját szememmel láttam a Knorr-Bremse esetében ugyanezt pepitában. A magyarországi gyártóegység (legalábbis akkor) sokkal jobb teljesítménymutatókat tudott felhozni, mint a németországi gyáregységek. Sokkal olcsóbb munkaerővel...

    De lehet felhozni a példákat, hogy miért ment az EU-s munkaerőpiac megnyitásakor Németországba, Hollandiába és Belgiumba annyi magyar kamionsofőr dolgozni (nem, nem csak a nagyobb fizetés volt az ok, és az ottani munkáltatók is jobb véleménnyel voltak a magyar sofőrökről).

    Ha meg értékelhetően nem tudsz érvelni (lévén nem sok érvet hozol fel), akkor ne trollkodj...

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák