Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #82729984

    törölt tag

    válasz #24737024 #63 üzenetére

    "Ha szerinted ez igaz akkor mivel magyarázod, hogy az egy főre jutó német GDP háromszorosa a magyarnak? Csak úgy lesz a semmiből?"

    A gyár az ő tulajdonukban van, ott csapódik le a nyereség.
    Ezért probléma hogy nagyon minimális a magyar tulajdonú gyárak száma, illetve megforditva, épp ezért volt a nyugatiak legfontosabb érdeke hogy a rendszerváltás után első dolguk legyen minden hazai gyártást felszámoltatniuk és a sajátjukat idehozni (ugyanez történt az összes többi k-európai országgal is).

    Ez ilyen közgazdaság 1.0, ha te egy cég dolgozója vagy és kitalálsz valami frenetikusat amivel a gyártási költség lefelezhető (vagy csak szimplán 2x annyit dolgozol), akkor a cég tulaja 2x annyi pénzt fog keresni miközben te egy árva fillérrel sem fogsz többet kapni.

  • #82729984

    törölt tag

    válasz Tigerclaw #81 üzenetére

    "Pedig elég egyszerű. Ott az állam hagyja hogy a gazdaság dübörögjön."

    Sokkal inkább hogy németország történelmileg sokkal gazdagabb ország nálunk. Ahogy Ausztria is (az gondolom mindenkinek megvan hogy az habsburg birodalomban nem magyarország vitte a prímet).

    És innentől kezdve gyakorlatilag a régi igazság lép életbe, miszerint a sok pénzből csak még több lesz, a kevésből meg még kevesebb.

    Ezt piciben is nagyon jól meg lehet figyelni akár itt magyarországon is. Ha van egy gazdag (tehetős) ember, akkor ő megtakarításait be tudja fektetni, abból még több pénz lesz, a gyerekét jobb iskolába tudja járatni, az megörökli a szülei vagyonát és egy kis ügyeséggel a famillia egyre gazdagabb lesz.

    Egy szegény családban, a család hitelt hitelre halmoz egyre rosszabb feltételekkel, a gyerek nem vagy csak gyenge iskolába jár, a végén nem örököl semmit csak max egy csomó adóságot és a vége az hogy a familia egyre szegényebb és szegényebb lesz akkor is minden tagja amúgy megszakad a munkában.

    Pontosan ugyanez történik országok között is.
    De aki nem hiszi, az kezdjen el példákat keresni arra, ahol egy történelmileg szegény ország (amelyik pl. mind tartomány vagy csak gyarmat volt) tartósan felemelkedett a top országok közé,
    meg arra példákat ahol egy történelmileg gazdag ország (hatalmas gyarmatbirodalom/hatalmas nyersanyagkészlet stb) lesüllyedt a csóró országok közé. Hát nem sokat fog találni, esetleg elvétve egyet-egyet.

  • #82729984

    törölt tag

    válasz orion1025 #85 üzenetére

    Nem termel többet. Csak az ö fejében össze van keverve a termelés a nyereséggel.
    Ezért van itt annyi fals gondolatmenet, mert azt hiszik hogy az keres többet aki többet termel. Valójában az keres többet akinél a nyereség lecsapódik és az összefüggés csak annyi hogy a nyereség annál nagyobb minél olcsóbban termeltetsz.

    De a legjobb ha neked közöd nincs a termeléshez, csak a profit száll hozzád.

  • #82729984

    törölt tag

    válasz Tigerclaw #90 üzenetére

    "Viszont minket azok az országok is leköröznek, akik hasonlóak voltak mint mi. Ugyanonnan indultunk és mégis mi vagyunk a sereghajtók."

    Például?
    Nézd én elég sokat járok a körülöttünk lévő szomszédos országokba. És leszámítva Ausztriát, egyik sem jár előttünk.
    Persze lehet hozni mindenféle grafikonokat meg kiemelni pár számot, mint pár napja hogy a Románok hogy lenyomnak minket meg ők lesznek az európai szilicium völgy (jézus isten...), de aki járt már Romániában és látta hogy mi van ott, az körberöhögi ezeket a tanulmányokat.
    Gyakorlatilag akármelyik szomszédos országot hasonlítod össze Magyarországgal (az osztrákokat kivéve), a különbség hangyafasznyi.

    Maximum néhány százalék különbség van az országok között és az is csak időszakos. Egyszer Magyarország a bezzegország, egyszer Szlovákia a bezzegország, máskor meg Románia a bezzegország. Komolytalan az egész, maximum arra jó hogy hol itt hol ott hergeljék vele a népet.

    "Továbbra is úgy gondolom, hogy egészségesebb gazdasági környezetben sokkal jobban teljesítene az ország"

    Ezt én is igy látom. A különbség a gondolkodásmódunkban az, hogy te látod hogy a gazdag országok hogy fektetik be a pénzüket, és azt gondolod hogy azért gazdagok mert jól fektetik be a pénzüket, mi meg rosszul.

    Én meg azt gondolom hogy nekik van egy csomó pénzük amit aztán jól be tudnak fektetni, nekünk meg nincs és pénz nélkül b@szhatjuk a jó befektetési ötleteinket.

  • #82729984

    törölt tag

    válasz #35193216 #92 üzenetére

    "hanem azt, hogy több nagy hozzáadott értéket termelő ember lesz, és relatív a mostanihoz képest kevesebb betanított munjás, utóbbit meg majd főleg nálunk szegényebb orszagokban csinálják."

    De ez utópia. Szerinted a németeknél (akármelyik nyugati országban) miért van akkora igény a külföldi képzett munkásokra? Mert nincs elég sajátjuk.

    Miért nincs? Mert az emberek csak egy kis százaléka alkalmas pl. programozónak vagy szivsebésznek. Ez biológiai sajátosság.
    Akkor sem tudnál 10 millió programozó országát csinálni magyarországon ha a világ összes pénze a rendelkezésedre állna, mert ennek fizikai/biológiai akadálya van.

  • #82729984

    törölt tag

    válasz #24737024 #97 üzenetére

    Ahogy mondtam maximum hangyafasznyit.
    Pl. épp most jártam a cseheknél pár hete, katasztrófális autópályáik vannak. Valami elcseszett betonelemből áll, aminek következtében már 100-as tempónál úgy ráz a kocsi és olyat hangot mintha szét akarna esni.
    Utoljára ilyet akkor éreztem amikor egyszer földúton haladtam amit előtte lánctalpasok formáztak a lánctalp mintájára...
    Sportszerü nehezitésképp szinte az összes autópálya fel van metélve és mindenhol 1-2 sáv járható csak (remélhetőleg új aszfaltot tolnak rá). Hazafelé inkább Ausztria felé jöttem.

    De egyébként egyetértek veled, a lényeg hogy nem vagyunk sereghajtók és nincs szignifikáns különbség.

    [ Szerkesztve ]

  • #82729984

    törölt tag

    válasz #35193216 #98 üzenetére

    "Van egy olyan érzésem, hogy a poroszos oktatási rendszerünkkel közel sem hozzuk a lehetőségeinket."

    A német oktatási rendszer is poroszos. Csak mondom :)

Új hozzászólás Aktív témák