Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz nubreed #3 üzenetére

    Mert te mire használsz egy laptopot? Részecske kutatásra/modellezésre?

    150k körül már kapni akár 1115G4 procis gépet 8G rammal. Egy átlag usernek a következő akár 10 évre elég egy ilyen gép.

    Ránéztem a PR cikk forrására. 95K-130K-ért kínálnak egy őskövület i5-6300U procival szerelt gépet. :Y Atyaúristen! Hol élnek ezek? Mivel újították fel, arany berakással?
    Kb 2 hete volt akcióban az egyik nagy áruháznál 120k-ért egy 1125G4 procival szerelt gép, amin csak a gyári 4G RAM-t kellett volna upgradelni és meg oldva az átlag user gépigénye 5-10 évre.

    Jevons paradox

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz strogov #2 üzenetére

    Akkor nagyon megszívtad a magas árszínvonallal. Egy kis túlzással kb. csúcsponton vásároltál.
    Februárban már "csak" 195k-ért vetettem a rokonokkal egy HP 250 G8 2W9A0EA masinériát a MediaMarktból: 1115g4, 8GB, 256G, fullHD, WIN10Home. (Mára pedig már "csak" 180k.)
    Ugyan ebben az időben a hasonlóan specifikált belépő Asus és Lenovo gépek pedig 150-160K körül voltak. Mondjuk azokat nem mertem volna ajánlani... :B

    Jevons paradox

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz hunluki #5 üzenetére

    "Én most vettem 110k-ért egy R3 3250U-s gépet hogy ne az asztali pörögjön napi 8-10 órában"
    Pedig, ha az a konfigod, ami az adatlapodon olvasható, de van egy magas hatékonyságú tápod meg esetleg a CPU/GPU/RAM feszt hajlandó vagy finomhangolni, akkor idle simán csak 25-35W a PC fogyasztása. Light loadon böngészésben meg átlag kb. 40-60W között tevékenységtől függően. Úgyhogy mire bárhogy is kiadja a befektetés.... környezeti lábnyom szempontból lehet sose térül meg. Itt legfeljebb a mobilitás előny, amire meg nem képes az asztali gép.
    De ha energiahatékonyság szempontjából cseréltél, akkor nem biztos, hogy előrébb vagy a befektetés és gyártási folyamatok összességét tekintve.
    Egy picit finomhangolt asztali gép nagyon keveset eszik idle: 25-40W. Ha többnyire light loadon használod, akkor nagyon, de nagyon max átlag 50W-t nyersz óránként. 10 éves nagyságrend a megtérülés napi 8 óra esetén is...

    Az én gépem pl. 30-33W körül vesz fel a konnektorból, miközben gépelem ezt a kommentet... plusz a monitor kb. 15W.

    Jevons paradox

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz Bluesummers #9 üzenetére

    Az nem az. A fentebb linkelt laptop, amit rokonoknak ajánlottam Februárban.

    Itt van ni,
    HP 14s-dq2021nh 396L6EA Notebook Árak - HP 14s-dq2021nh 396L6EA Laptop Akció (arukereso.hu)
    de sokra nem mész vele, mert mint írtam, csak volt 120k-ért akcióban, több mint 1 hétig. Lecsekkolhatod az árdiagramban, ott a nyoma, nem kamuzok. Csábított is, csak nincs szükségem rá.
    Szerk.: most 160k viszont adnak mellé egy szkenneres HP színes nyomatót. :DD

    [ Szerkesztve ]

    Jevons paradox

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz Bluesummers #12 üzenetére

    Hát igen?! Nagyon jó kérdés! És nem hiszem, hogy veszteséggel adták volna el...

    #11 AtomNyúl: Igazad van, hogy nagy a szórás minőség terén, de nagyon is a költség vonzatai. Volt már ehhez is ahhoz is szerencsém "röpke" 15-20 év alatt. De aki vigyáz a laposára és tudja hogy kell használni Pl. nem teszi paplanra hogy megfulladjon és nem emelgeti fél kézzel. Nem nyitogatja a kijelzőt féloldalasan, csak hogy a legfontosabbakat említsem.
    Annak az egyszerűbb és gyengébb minőségű laptop is sokáig tud szolgálni.
    Emellett a kijelző színhűsége, látószöge 1 átlag user esetén, nem kardinális kérdés. Tök jó, hogy egy kijelzőnek 2 dE alatt van a színreprodukciós képessége, de a felhasználás (hasra ütök) 95%-nál nem okoz tragédiát ha ennél jelentősen rosszabb, hiszen:
    Megnézzük a családi fotókat vagy nézünk egy filmet, nem a színreprodukciós képesség fogja az élményt okozni. (Pl. hiába vizuális orgia egy új marvel film, töredékére tudom élvezni, mint egy alacsony költségvetésű, de komoly forgatókönyvi és rendezői munkát feltételező filmet. És hát a strory, a rendezés, színészi játék mellett kvára leszarom, hogy milyen a színész bőrszíne. Amúgy sem tudom, hogy milyen az eredeti, hiszen normális esetben amúgy is színezik a filmeket... úgyhogy édes mindegy. Nem ez okozza az élményt. Akinél igen, és idegesíti, annak el kell gondolkoznia, hogy miért is néz filmet...)
    A szín, betekintés, pixel response time, csak addig érdekes, amíg teszteled a kütyüket és összehasonlítod a jobbat a rosszabbal, illetve, ha hétköznapi felhasználástól eltérő igényeid vannak.
    Az emberek többsége nem hobbista fél profi fotós, vagy nem vizuális kommunikációs területen dolgozik, stb... Nincs igénye 120hz+ kijelzőre. Szimplán szüksége van egy PC-re, mert ma már digitalizáltan történik egyre több minden.
    Úgyhogy hidd el el, az emberek többsége el tudja viselni azokat a hátrányokat amiket említesz, a költségek fejében. Nyilván, akinek nem számít 50-100-150k, azok leszarják, mert más szempontok szerint fogják mérlegelni, hogy mit tartanak "megérősnek".

    Jevons paradox

Új hozzászólás Aktív témák