Új hozzászólás Aktív témák

  • #93448704

    törölt tag

    Biztosan van olyan helyzet, ahol ez hasznos, de alapvetően nem tartom egészségesnek azt az értékrendet, ahol én értékesebb leszek pl.: a munkahelyemen attól, ha egy word dokumentumot az automata kiegészítéssel gyorsabban megírok. Ez hosszútávon minőségi és mennyiségi változást is eredményez, nemcsak a produktumban, hanem az emberben is. Arról lehet vitatkozni, hogy ez jó-e vagy sem.

    Ha ezt bekapcsolom, az megváltoztatja a gondolkodásomat is miközben írok és azt is megváltoztatja ahogyan fogalmazok. Persze ezt lehet tudatosan kezelni, de arányaiban hányan fogják és hányan nem?

    Ezt a kontrasztot felnagyítva: ugyanarról a témáról másképpen fogalmaznék papírra tollal írva, mint ha gépen írom, mert másképpen gondolkozom, az érzékszerveim másképpen stimulálják az agyamat, más érzéseim vannak és másképpen cselekszem, ergo teljesen más dolog történik velem a két esetben. Mindez értéktelennek látszik a hatékonyság és a hasznosság fényében, de az látható, hogy ez egyszerre minőségi és mennyiségi változást is hoz.

    Megint csak, ez ellen lehet tudatosan tenni és szerintem nem jó megoldás visszamenni a kőkorszakba, de arányaiban hányan választják a nehezebbik utat és hányan választják a könnyebbiket?

    Erről az jut eszembe, hogy régen hobbiból diára fotóztam (pl.: Fuji Velvia ISO 50) 1db fix 85mm-es objektívvel, manapság pedig digitálisan nagy átfogású zoomokkal. Amikor nagyon be voltak korlátozva a lehetőségeim, akkor minden alkalommal nagyobb teljesítményt tettem bele sőt, időnként lehetetlennek tűnő dolgokat is megcsináltam. Ma is meg tudom ezt tenni, de a lehetőségek miatt komolyan kényszerítenem kell magam arra, hogy az az extra érték (is!) belekerüljön és ez kevesebbszer történik meg min régen. Könnyen befolyással van a jelenlétem, a figyelmem minőségére és hosszútávon akár a fotózáshoz való hozzáállásomra, ha nem figyelek oda rá következetesen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák