- Újabb államok perelik az Apple-t, mert sok pénzt szed ki a vevőkből
- Windows 11
- SUSE Linux
- Meggyőző arcjátékkal reagál a kínai humanoid robot
- Milyen routert?
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Max
- Béta iOS-t használók topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
-
Fred23
nagyúr
válasz Woodslave #29 üzenetére
"Egy normális testalkatot simán el lehet érni úgy is ha eszel mindent."
Viszont nyárra nagyon jó érzés a 10% körüli tzs, amihez viszont már a legtöbb embernek szenvednie is kell valamilyen módon; nekem is. Tehát tavasz elején jöhet is vagy az átmeneti böjt, vagy a ketogén diéta. Ezt most úgy írom, hogy letoltam már majd egy kiló szőlőt, és még folytatom az evést. Heti 2x pizza is van mostanában, ami meg is látszik a súlyomon, viszont februárban vagy márciusban már szigorítok a kajáláson, és nyárra kockás lesz most is a hasam.
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Woodslave #29 üzenetére
a 40%-os valszeg azért alacsony, mert az átlag városi Józsi aki napi szinten tolja a tésztát, a kenyeret, etc, ennél azért több szénhidrátot visz be. ami anyagokat én néztem cikkekben, videókban, ott az volt a vélekedés, hogy mondjuk egy 40-35-25 körüli karbó-zsír-fehérje aránnyal már nem lősz nagyon mellé, és persze ezt valamilyen mértékben tologathatod egyik-másik irányba probléma nélkül.
jó, a vegánokat most talán hagyjuk, ha bármiféle érkezési tanácsot adsz, és nem támad be legalább egy vérmes vegán, akkor rosszul csinálod
[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Cathfaern
nagyúr
Tulajdonképpen vicces, de pont az említett spirituális gyümölcsevéses blog kommentjei között találkoztam először a ketogén étrenddel
"de konkrétan leírnád hogy mondjuk egy napod akkor hogy is néz ki így"
Elmúlt két napom, illetve napunk:
Mai nap:
reggeli: 1 dl 30% tejszín, 2 dl édesítetlen mandulatej, 2 kiskanál kókuszolaj, kávé - 577 kalória, 3g ch
nassolás: 30g földimogyoró
ebéd: csirkemell megkenve paradicsomszósszal, rá mozarella, majd tepsiben megsütve - 502 kalória, 1g ch
ebéd után kávé üresen, mellé 1 kocka lindt 85% étcsoki (1,9g ch)
vacsora: grillsajt (140g), párizsi (100g), kaliforniai paprika (50g) - 654 kalória, 8g ch
Összesen 1794 kalória, 14g chBarátnőmnek:
reggeli: hasonló, csak neki lightos szójatejjel (ch csökkentett), mivel édesebb, neki úgy jobban ízlik a kávé
ebéd: ugyanaz
napközben kávé 1dl tejszínnel
vacsora: 100g gépsonka, 100g párizsi, 100g paradicsom, 120g káposzta, 20g tökmagolaj (mindez összekeverve, kvázi salátának) - 541 kalória, 5g ch
Összesen 1754 kalória, 20g chTegnapi napom:
reggeli: lásd előbb
ebéd: brassói (értelemszerűen krumpli nélkül) + ecetes uborka - 364 kalória, 4g ch
vacsora: túróstészta 100g túró, 100g 20%-os tejföl, 7 szelet bacon. Igazából ezt magában is bekanalaznám, de múltkor vettünk kipróbálásra "mindenmentes" tésztát (konjac lisztből készül), abból 150g (nem rossz amúgy, bár szerintem nem adja vissza a tészta feelinget, igaz ha az ember valami nagyon szószos dolgot akar enni, akkor nem rossz. Csak rágósabb, mint az igazi tészta, kicsit tintahalra emlékeztető átlaggal) - 704 kalória, 7g ch
Összesen 1705 kalória, 18g chBarátnőmnek:
reggeli: lásd előbb
nassolás: pörc
ebéd: ugyanaz
vacsora: előbb említett no carb noodle, 100g paradicsompüré + fűszerek + pulykasonkából összefőz / süt, 160g paradicsom. Desszertnek 100g mascarpone megszórva fahéjjal - 672 kalória, 11g ch
Összesen: 1586 kalória, 21g ch (most jöttem rá, hogy kicsit elszámoltuk nála a tegnap estét)"Mikor főzöl, mit reggeliztél, viszed dobozban stb."
Igazából a főzésünkön a keto nem változtatott, már előtte is 2 naponta főztünk: illetve vasárnap szülőknél ebéd, ottani maradékot visszük be hétfőn, hétfőn főzünk 2 napra, meg szerdán főzünk 2 napra, szombaton meg frissensültszerűség. Értelemszerűen ebédet bevisszük, vacsora meg itthon. Barátnőm tipikusan valami hideget szokott enni, én eléggé rákaptam a rántottára, főtt tojásra, abból sokat eszek (mondjuk most pont a felhozott két napban nem volt, de amúgy igen ).Dark Archon
"Hát igen, 7-8 oldalnyi tudományos(?) rizsa helyett egy heti "étlappal" kellett volna kezdeni és kész."
Nem nagyon van értelme keto alatt minta "étlapnak". Edd amit szeretsz, csak férjen bele a 20g szénhidrátba. Lehet írni mintaétrendet, amiben nagyrészt csirkecombot eszel salátával, illetve tojással, de én ettől tuti két nap alatt kifutnék a világból. De leírhatom amit én eszek, sok tejszín, sajt, grillkolbászok, sok tojás, de ettől meg másvalaki futna ki a világból. Szóval nem nagyon van értelme mintát írni, mert ha az alapján állsz neki kajálni, akkor hamar megunod.
Másrészt, amit Franklin is írt:
"Jó cikk de, de talán picit hosszú és tömény, sokakat eltántoríthat a végigolvasástól, érdemes lenne egy rövidebb összefoglalót írni."
Ez részben szándékos. Mivel a) orvosok nem ismerik igazán ezt az étrendet, b) eléggé eltér a hagyományos étrendtől, nem túl célszerű észnélkül nekiállni. "Mától nem eszek szénhidrátot, de mindent úgy csinálok, mint eddig" hozzáállásból komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki. Szóval ha valakinek sok ennyi anyagot átolvasni egy életmódváltáshoz, akkor inkább ne álljon neki. Ahogy a cikk / elején írtam, nem célom senkit se áttéríteni, csak egyszerűen zavart, hogy mennyire nincs jól összefoglalt anyag a témában magyarul."lletve a reggeli szokott problémás lenni, furcsának tűnhet (és sokszor nehezen kivitelezhető, pl. metrón nem ehetsz ilyet) a sült kolbász reggelire, paprikával, paradicsommal, kenyér nélkül, de én simán letoltam."
Ha valaki szereti a kávét, akkor sok tejszín + kávé ideális reggeli Ráadásul könnyen szállítható is. Hátránya, hogy zsíron kívül mást nem viszel be vele, szóval annyival többet kell enni többi evésnél."Nemrég átálltam egy tömegnövelő étrendre, mert kondizok, de az biztos, hogy a szálkásító időszakban újra ketózni fogok."
Elsőre paradoxonnak hangzik, de keton is lehet tömeget növelni. De amúgy igen, ideális szálkásításra, mert nem vesztesz izomból. -
válasz Woodslave #182 üzenetére
Az abált szalonnát lehet vajon elkészítve vásárolni és ez kevésbé "rossz"...
A válasz egyszerű.
Minél kevésbé feldolgozott az alapanyag, annál közelebb áll az egészségeshez.
Ha szalonna, akkor:
Sózott szalonna. Tartalma szalonna és só optimális esetben.
Füstölt szalonna. Szalonna, só és füst.
Húsos szalonna. Ezek már garantáltan pácolt termékek. Cukrok és tartósító szerek már megjelennek valamint ízfokozókkal is emelik a fogyasztás élményét.A főzés kevésbé, a sütés jobban emeli a káros anyagok mennyiségét az ételben.
Tehát az abált szalonna már emelt kockázati szintet jelent.Sonkák közül elsőbbséget élveznek a sós levegőn szárított fajták. Leginkább a dél-európai országok elterjedt tartósítási eljárás. A feketeerdei és hasonló termékek csak tömeggyártásban elérhetőek. Jobb elkerülni őket.
(Még az eredeti termékek is tartalmaznak cukrot és tartósítószert.)Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #188 üzenetére
"ha sima szalonnát sütök akkor az csak zsír szinte."
A sütés miatt emelkedik a kedvezőtlen hatású zsírok aránya.
"Szóval szerinted is felejtős a bacon?"
Nem, de figyelembe kell venni a kedvezőtlen tulajdonságait. Magyarul, naponta és mértéktelen mennyiségben nem szabad fogyasztani.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
Sanya
nagyúr
válasz Woodslave #290 üzenetére
most egy vegán oldalról linkelsz cikket, amely kimondja, hogy a szénhidrátdús étrend jobb. A szénhidrát-dús étel nem jobb. A szénhidrát-szegény étel a jobb. A vega kaja előnye (ha van) nem a cukorból jön, hanem a rost-dús étrendből.
Ha nem hiszel a megfigyeléses tudományokban, akkor neked is lapos a Föld és körülöttünk keringenek a csillagok és a bolygók, igaz?
[ Szerkesztve ]
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #290 üzenetére
"e azt se lehet kategórikusan kijelenteni hogy a magas ch bevitel a cukorbetegség kialakulásához vezet, mert biztos vagyok benne, hogy nem ketogén vega diétáról van szó a fentiekben"
Igen, korábbi hsz-emben nyilván kicsit túl erősen fogalmaztam, nem azt akartam írni, hogy ha valaki sok szénhidrátot eszik, akkor 100%, hogy cukorbeteg lesz, ez nyilván hülyeség. Viszont egyre több jel arra utal, hogy a sok szénhidrát és sok zsír kombó tényleg cukorbetegséghez vezet. Szóval igen, némi túlzással vagy vega vagy és nem nagyon fogyasztasz zsírt (nagyrészt szénhidrát és annyi fehérje zöldségekből és tejtermékekből amennyi az izmoknak szükséges), vagy alacsony szénhidrát és sok zsír (és annyi fehérje amennyi az izmoknak szükséges). Minden ezek között jó eséllyel valamilyen betegséghez fog vezetni. Ahogy Auratech is írja nem 25 évesen, hanem 40-50 év között. Nyugodtan meg lehet nézni, hogy hány olyan 50 éves ember van aki semmilyen gyógyszert nem szed. Igen, tudom, minden kommentelőnek lesz legalább egy olyan ismerőse aki 50 éves, meztelenül futja körbe az Antarktiszt és egyébként elszív 10 doboz cigarettát egy nap és megcukorra a zsírt és azt kanalazza. De nem egy esetről beszélek, hanem általában."ja félreértés ne essék nem nagyon hiszek én se a megfigyeléses tudományos kutatásokban, csak egyszerűen óvatosan kell bánni az infokkal "
Ez tény. Azért is szántam rá 4 hónapot csak utánaolvasásnak mielőtt elkezdtem volna ketozni és még 1 hónapot mire elkezdtem írni a cikket. -
válasz Woodslave #295 üzenetére
az hogy a ch-tól leszel cukorbeteg nem állja meg a helyét
A megemelt szénhidrát bevitel szükséges, de nem elégséges feltétele az akkut cukorbetegség kialakulásának.
Olvastam egy német cikket ebben a témában. Mivel a német tudásom ezen a szinten már hiányos, csak nagyjából értettem meg.
A sejtek vércukor intoleranciáját nem az inzulin szabályozza, ezért egy csontvelőben képződő hormon a felelős.
Ez egy kettős szabályzórendszer, aminek nem az inzulin ága okozza a kettes típusú diabéteszt.A Langerhans-szigetek béta-sejtjeinek károsodása után, (mert a folyamatosan túltermelés károsodáshoz vezet)
Megszűnik az inzulin hatása a májra. Az inzulin gátolja a máj folyamatos vércukor termelését.Ekkor alakul ki a tarthatatlan állapot. A vércukor szint az egekben, az izomszövetek az éhhalál küszöbén, Eközben a beteg étkezése már nem befolyásolja pozitív irányba az állapotot. Ha nulla kalóriát visz be, akkor sem csökken a vércukorszint.
Az inzulin életmentő a betegek számára, de csak tüneti kezelés. A másik hormon termelésének korrigálása lehet a alapja a betegség tünetmentes és mellékhatások nélküli kezelésének.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #305 üzenetére
Jah így oké, csak mindig jönnek azzal, hogy keto alatt éhezik a szervezet és hogy ez megterhelő Le kell szoknom, hogy ösztönből reagáljak dolgokra
"Te is írtad, hogy akár hetek kérdése is lehet hogy átálljon a szervezet (elhiszem hogy ez amiatt van mert xarul vagyunk kondicionálva gyerekkortól) ketonok használatára."
Ugye itt érdemes megemlíteni, hogy mindig hangsúlyozzák, hogy csecsemőknél korán el kell kezdeni a "hozzátáplálást" (hozzászoktatást) a gyümölcsökhöz meg liszthez, mert amúgy puffadás meg hasmenés meg hasfájás jelentkezik... -
Franklin
addikt
válasz Woodslave #308 üzenetére
Mondjuk ebben van valami, én se vagyok se orvos, se biológus, nem tudhatom, hogy melyik tanulmány és kutatás hol ferdít vagy hol néz el valamit.
De azok az érvek, amikkel a paleó vagy ketó mellett érvelnek, logikusnak tűnnek a számomra, főleg, ha összevetem ezeket a saját megfigyeléseimmel (családi körben, munkatársak között, az utcán, stb), ki mit eszik, mennyit mozog, hogy néz ki.
De ismerem a testépítés érveit is, magam is testépítek, sokat olvastam ebben a témában is, látom és tapasztalom is, hogy a szénhidrátos kajálás is működik, megvan az előnye (bár már itt is látom a változást, egyre több testépítős cikkben jön elő, hogy óvatosan a szénhidrátokkal, pl. kreatin kúrát ne szőlőcukorral csináljunk, vagy hogy gyorsan felszívódó szénhidrátos turmixot csak edzés után igyunk, stb.)
Szóval nem mondom, hogy mindenki ketózzon, de abban 100%-ig biztos vagyok, az átlagember nem tesz magával rosszat, ha átáll egy low-carb étrendre - de legalábbis törekedik rá, hogy abba az irányba mozduljon el a kajálása.
Nyugodtan próbálja ki mindenki, nem lesz semmi baja, de rengeteg pozitív változást hozhat (pl. megszűnő allergiás és ízületi problémák, stb. sorolhatnám sokáig).
-
Auratech
őstag
válasz Woodslave #308 üzenetére
Szerintem jó dolgokat ír mindenki. Nem érzek nyomulós térítési hajlamot senkiben.
Azt sok véleményből leszűrve derengeni látom, hogy szerencsésebb a nagyobb mennyiségű egyszeri kalóriabevitelt az egyik fajtára hangsúlyozni, főként ha a fehérje is jelentős mértékű.
Ha nincs sok fehérje, mehet fele-fele tömegarányú zsír szénhidrát is. Ami például a csokiAuratech Field Recording
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #308 üzenetére
"Saturated fat can be toxic to the insulin-producing beta cells in the pancreas, explaining why animal fat consumption can impair insulin secretion, not just insulin sensitivity."
Munkából nem tudok videót nézni, csak így rögtön erre a mondatra: ez simán lehet, hogy igaz. Csak amíg fogy az ember, addig a szervezet úgyis minden bevitt zsiradékot rögtön lebont és felhasznál energiaként. Arra meg fel szokták hívni ketonál is a figyelmet, hogy ha már közel a célsúly, akkor érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen zsírt visz be az ember. De igazából akkor is igaz, hogy a zsír nagy része felhasználásra kerül és nem elraktározásra, mint hagyományos étrend esetén. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #354 üzenetére
Igazából rák esetén pont nem biztos nekiállnék ketozni. Rontani nem ront rajta, de igazából senki se tudta igazolni, hogy segítene rajta. Egyesek szerint vérrel kapcsolatos rákokon segít a keto, viszont a szövetes rákokon pont a zsírszegény vegetáriánus táplálkozás segít.
Alzheimer se egyszerű eset, bizonyos variánsainál segít, bizonyosoknál viszont hatástalan.Videót majd megnézem otthon, kíváncsi vagyok szerinte miért nem tartható hosszú távon
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #358 üzenetére
"Én elhiszem hogy neked nem hiányzik egy jó péksütemény vagy egy nagy rizs, vagy egy bolognai tészta, de az emberek nagy része nem így van."
Mert nem ketóznak. Tényleg. Komoly. Én az az ember vagyok (voltam?) aki miután púposra zabálta magát képes volt még enni egy kis sütit / fagyit / csokit. Vagy aki letolta a pizzát akkor is ha már tele volt, mert pizzaaa Vagy aki képes volt egy héten keresztül pizzát enni anélkül, hogy megunná, Vagy tésztát képes volt megenni bármilyen formában. Illetve saját magam sütöttem kenyeret, mert a bolti sehogy se volt az igazi. Cukros üdítőket neki se állok mondani. Ha unatkoztam, akkor jöhet valami édesség / üdítő / stb. Mióta ketózok? Egyszerűen nem kívánom. Elmentettem előre egy csomó keto barát édességet, hogy majd úgyis akarok nassolni valamit legyen mit megcsinálni. Egyet se csináltunk meg eddig, mert eszembe se jutott, hogy kéne. Egy tábla étcsoki ott volt a konyhaasztalon kb. 1 hónapig mire elfogyott. Volt hogy kiszámoltam, hogy vacsora után belefér egy kocka, aztán... reggel ránéztem az asztalon, hogy jah kiment a fejemből. Tudom ez nagyon hihetetlenül hangzik, de tényleg ha elkezdesz ketozni sokkal másképp fogsz hozzáállni a szénhidráthoz. Nem fejben, tudatosan, hanem ösztönösen.Jim Tonic
Nagyon úgy fest, hogy a rákos sejtek teljesen jól elvannak ketontesteken is. -
-
válasz Woodslave #472 üzenetére
Inkább füstölési pontnak hívják.
Ha elkezd füstölni a zsiradék, akkor indul be a transzzsír képződés, ami káros az egészségre.
(A hidrogénezett növényi olajokat is ezért szorították vissza.)A sütéshez használt zsírok optimális füstölési pontja 200 - 230 °C. Ha nem éri el a 170 fokot, akkor nem szabad az olajat sütésre használni.
Olívaolaj 190 °C, finomított 210 °C
Szűz napraforgóolaj 149 °C - nem szabadna sütni benne.
Repceolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Kókuszolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Lenolaj 107 °C - kiváló saláta olajSütőolajak:
Finomított nagy olajsavtatalmú napraforgóolaj 232°C
Magasan finomított földimogyoró-olaj 232°C
Magasan finomított szójaolaj 232°C
Pálmaolaj és pálmamagolaj, nem hidrogénezett 232°CAvokádóolaj 271°C (Ez még nem köszönt rám üzletben, de szívesen kipróbálnám.)
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #476 üzenetére
Tisztázzuk.
A szűz kókuszolaj, kókusz jellegű ízzel rendelkezik és (nagyon) drága.
Nem való fritőzbe, de hagymát dinsztelni lehet benne.
A kókuszzsír, ami finomított zsír, alkalmas sütésre.Az olvasnivalóból legalább 3 fajtát lehet kapni. Saláta, főző és sütőolaj. Nem beszélve az eltérő színről és ízről. amit a fafajták és klíma befolyásol.
Szóval az olaj vásárlásnál oda kell figyelni, melyik palackot veszed le a polcról.
(#475) Cathfaern:
Mi viszonylag sok vajat használunk a konyhában. A füstölés előtt már ég (barnul) a fehérje tartalma. A barnára sütött vajat (a bajor olívaolaj), sokat használják az ételek ízesítésére.
Lehet kapni tiszta vajzsírt, amiről "lefőzik" a többi összetevőt. De fogalmam sincs a füstölési pontról.A disznózsír füstpontja: 121-218°C a Wiki szerint.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
apatyas
Korrektor
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #586 üzenetére
Tökéletesen egyetértek mindkét bekezdéssel
Lenti tapasztalataim is nagyrészt azért vannak, mert karácsony - szilveszter környékén barátnőm úgy érezte, hogy azért alkossunk mi is valami sütit, már csak azért is, hogy ne kelljen nézni hogy mindenki eszi a sütit, mi meg nem Végeredményben lett egy-két olyan cucc, amire nem ketosok is azt mondták, hogy máskor is kérnek ilyet De egyik sem olyan ami valamilyen lisztes dolgot próbál lemásolni
Tényleg az az elmúlt fél év tapasztalata, hogy nem szabad olyan kajákat csinálni, ami valami szénhidrátdús ételt vesz alapul, kiveszi belőle a szénhidrátot, és megpróbálja addig pofozni mindenfajta anyaggal amíg nem emlékeztet arra. Többszörös idő és pénzbefektetést igényelnek, és végeredményben úgyis keserű szájíz lesz a vége.
Ami járható út, hogy ha:
a) fogsz egy szénhidrátos kaját és kiveszed belőle a szénhidrátot és meg se próbálod helyettesíteni. Ez vagy működik, vagy nem (akár azért mert pl. rántott húsból ha kiveszed a lisztet meg a prézlit, abból nem rántott hús lesz, vagy azért mert túrós tészta valakinek fura tészta nélkül), de alapvetően értelmes kaják születnek belőle.
b) Elfelejted azokat a kajákat, ahol a szénhidrát jelentős szerepet játszik
c) Van néhány helyettesítés ami ízléstől függően jól működik. Pl. ilyen a krumplipüré -> karfiolpüré. Állagra hasonló, ízre nyilván nem krumpli íze lesz. De általában amihez jó a krumplipüré, ahhoz jó lesz a karfiolpüré is (pl. lehet vele Sheperd's Pie-t csinálni, ha mond ez valakinek valamit, headbanger's kitchen féle verziót érdemes kipróbálni, ma is az lesz az ebéd, nagyon jó ).De amikor nekiállnak kérmsajtból tojásból meg mozarellából palacsintát csinálni és megpróbálják megmagyarázni, hogy tök olyan mint a palacsinta, miközben totál rántotta íze van... (ráadásul csak szívás van vele, mert nyilván nem viselkedik tésztaként a massza és egy öröm megsütni és átfordítani) Na annak nem sok értelme.
-
Woodslave
nagyúr
válasz Woodslave #597 üzenetére
érdekes amúgy hogy a kókuszzsír a "csoda" ennek ellenére (most ne menjünk bele ebbe a jó zsír rossz zsír dologba mert sztem is hülyeség kiv. transzzsírokat) de mégis sokkal kiegyensúlyozottabb a zsírprofilja nem? Mármint a sertésnek.
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #597 üzenetére
Amíg nem ég (ami nem túl jó kifejezés, csak magyarban így használják. Pontosabb lenne: amíg nem füstöl. Itt magára a zsiradékra kell érteni, nem amit sütsz benne), addig nincs vele gond. Ha ég, akkor meg mindegy mit használsz, ugyanúgy káros
Kókuszzsír alapvetően azért jobb, mert magasabb a füst pontja. De igazából azért találkozol többet kókuszolajjal, mert németországtól nyugatra nem nagyon ismerik / használják a disznózsírt USA-ban pont annyira beszerezhető, mint nálunk a marhazsír.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #600 üzenetére
Jah jogos, elkeveredtem, sorry
Szerintem a kókuszzsír imádat az "ami növény az egészséges" vonalról érkezett ketoba is. Aztán mivel baj igazából nincs vele, nem is kopott ki. Magának a kókusznak vannak pozitív hatásai, az már kérdeses számomra ezek mennyire igazak a kókuszzsírra is.Én tojást általában sertészsírral sütöm
-
válasz Woodslave #600 üzenetére
elvileg a füstölési pontja is magasabb mint a kókusznak.
Elvileg.
Gyakorlatilag széles határok között ingadozik a disznózsír füstölési pontja. Fajtától, tartástól és életkortól függően, ezért mérni kellene a füstölési pontot.De érdekes kérdést feszegetsz.
Minden fajta olajnak és zsírnak van élettani hatása.
Favorit a napraforgó olaj, aminek nincs kiemelkedő tulajdonsága. A repceolaj gyakorlatilag eltűnt. Nem jobb vagy rosszabb. Az olíva olaj finom, de sütésre nem optimális.
A sertészsír lett a nagy vesztes. Az egészséges életmód nevében diszkvalifikálták az étkezésből. Az utódot kiáltották ki szívbarátnak. (Napraforgó olaj. Bár nem hozott szignifikáns egészség javulást, mivel nem a zsírok elsődlegesen felelősek az infarktusokért.)
A marhazsír, magyar nevén faggyú. Egyétek, nekem nem ízlik. Belgiumban sok helyen készül benne a hasábburgonya.
Avokádóolaj. A tökéletes sütőolaj. Nagyon drága, de legalább az íze sem ideális. Grillhús pácolásához csak ezt szabadna használni. Nagyon magas a füstölési pontja.
Lenolaj. Ha valami, akkor az igazi szívbarát. Nem rossz az íze, de csak hidegen használható.
Tökmagolaj. Nagyon finom olaj. Csak hidegen használható és erőteljesen zöldes színe van némi barnás beütéssel. A férfiak idősebb korban, kapszulában vásárolják, kb százszoros áron.
Argán olaj. Finom dió jellegű íze van. Használják külsőleg is hajra és bőrre. Sajnos nagyon sok szennyezett olaj van forgalomban, még a bió olajok is szennyezettek lehetnek.
Olíva olaj. jó főzőolaj. Sütni csak a finomított változatával lenne szabad, bár annak alig van íze.
Jó kompromisszum, ha az étel elkészítésének utolsó fázisába kerül az ételbe. Hozza az ízt és nem károsodik a melegtől. Az olajat szokták külsőleg is használni, bár az argan olaj hatásosabb.
Kókuszolaj. Ez Magyarországon nem egyértelmű. Sokszor tévesztődik a pálma zsírral. A kókuszolajnak kókuszíze van.Érdemes lenne kitárgyalni a halakból származó olajokat. Nagy közelítéssel, minél mélyebben él a hal, annál egészségesebb számunkra az olaja.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
válasz Woodslave #607 üzenetére
A kókuszolajnak, kókuszra jellemző íze van. Ebben a formájában viszonylag drága "csemege"
A felhasználása is korlátozott, mert nem minden étel bírja el a kókuszos ízt.
(Tojást még nem sütöttem benne. Kipróbálom. )A pálmaolaj, a kókuszon kívül, minden más részéből készül a pálmának.
Eredetileg nem jó az íze, ezért finomítják. Íztelen zsír. Nagyon sok helyen használják, mert viszonylag olcsó.
A ma kapható margarinok, kivétel nélkül, pálmaolajjal vannak keményítve.
Jó sütési tulajdonságai vannak, de nem több.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #609 üzenetére
Elvileg kókuszolaj 24 fokon olvad*, pálmaolaj meg 30-37. Ez alapján elvileg biztosra lehet menni De magyar szabályozás elég szigorú, 100% hogy nem lehetne ráírni valamire, hogy kókuszolaj, ha pálmaolajat tartalmaz.
*Szerk: most nézem hidrogénezett kókuszolaj 30 fok fölött... szóval ha nem olvad meg 24 fokon, akkor vagy nem kókuszolaj, vagy hidrogénezett kókuszolaj, de ha az van ráírva hogy nem hidrogénezett, akkor az mindenképp gáz
Plusz wiki szerint: "From December 2014, food packaging in the EU is no longer allowed to use the generic terms "vegetable fat" or "vegetable oil" in the ingredients list. Food producers are required to list the specific type of vegetable fat used, including palm oil."
[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #840 üzenetére
A kb. fél évvel ezelőtti vérvizsgálatomon felső határértéken volt, lassan időszerű lesz a következő.
"Ezen tanulmány szerint a telített zsír bevitel és az érelmeszesedés között ok-okozati összefüggés van."
Ez a linkelt tanulmányra vonatkozik, vagy a youtube-os linkekre? (azokat nem tudom most megnézni) Mert a linkelt tanulmány az nem a telített zsír bevitelt vizsgálta, hanem a vér LDL szint és az érelmeszesedés közötti összefüggést vizsgálta.Átnéztem amúgy, felvetéseim:
"Conflict of interest: J.B. has received research grants from Amgen, AstraZeneca, NovoNordisk, Pfizer and Regeneron/Sanofi and honoraria for consultancy and lectures from Amgen, AstraZeneca, Eli Lilly, Merck, Novo-Nordisk, Pfizer, and Regeneron/Sanofi."
És még hosszan lehetne idézni, hogy kiket miért támogattak kb. ugyanezek a cégek. Rájuk kerestem, meglepő módon koleszterincsökkentő gyógyszereket gyártanak Plusz feltűnnek mellettük tipikus szénhidrátgyártó cégek is (pl. Nestle).Ez már alapvetően megadja az egész hangvételét, de további nagy problémának érzem, hogy epidemiológiai vizsgálatokat is belevettek a tanulmányba. Ha ez nem mond így semmit, akkor röviden annyit, hogy ezek úgy zajlanak, hogy jobb esetben felosztják a résztvevőket csoportokba, a nem kontroll csoportnak tartanak előadást, hogy hogyan kéne étkezniük, majd "magukra hagyják" őket. Majd 1 év múlva megkérdezik tőlük, hogy pl. az elmúlt egy évben egy héten mennyi marhahúst ettek. Rosszabb esetben nincsenek is előre csoportok meg oktatás, csak szereznek egy csomó résztvevőt és megkérdezik tőlük, hogy az elmúlt 1 hónapban / fél évben / évben / stb. miket ettek és miket nem. Ráadásul ezek az egyéb összefüggéseket nem is vizsgálják (életmód, környezet, stb.). Meg van ezeknek is a szerepe, de nem az, hogy következtetéseket vonjanak le belőlük. Ugye ezt valamilyen szinten ők is leírják a tanulmányban, de az nem derül ki számomra, hogy ettől függetlenül mekkora súllyal vették bele ezeket.
További probléma, hogy csak az LDL mennyiségét vizsgálják, azt nem, hogy mekkorák az LDL molekulák. A nagy LDL molekulákkal nincs gond (és tipikusan ilyenek vannak az ember vérében, ha a trig / HDL arány jó), a kicsikkel van gond. De mivel ezt nem lehet olcsón mérni, ezért tipikusan nem szokták (átlag vérvételkor se). Nyilván a tanulmányhoz felhasznált kutatások nagy részében nincsenek is meg ezek az értékek. Igazából az LDL-t önmagában se nagyon lehet olcsón / egyszerűen mérni, mindig számítják, ami átlagembernél jól működik... ha valamilyen anyagcsere probléma van, pl. inzulinrezisztencia akkor már kevésbé.
De mindettől függetlenül igazából lehet hogy teljesen igaza van a tanulmánynak, és a magas LDL szint érelmeszedést okoz. De arról nincs benne szó, hogy mi okoz vagy nem okoz magas LDL szintent Innentől kezdve nem sokat mond a ketogén étrendről.
-
nbg
senior tag
válasz Woodslave #843 üzenetére
Nem ertek a lovakhoz, de ez a jutuber urge... hat nem is tudom, olyan 23 masodpercig tudtam nezni, olyan irritalo egy jelenseg...
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
KisApám
addikt
válasz Woodslave #865 üzenetére
Dédapám bőven 90 felett halt meg, nagyapám 86 volt. Szalonna és kolbász, no meg a háztáji tyúktól a tojás, meg hagyma. Kb. ezen éltek. Meg pálinkán
Sosem leszek vega, és sosem fogom megérteni őket.̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori
-
szuszinho
őstag
válasz Woodslave #873 üzenetére
Először is, a legfontosabb a mennyiség. A Szív Tanács kiket, hogyan vizsgált?
Amiket mostanában én olvasok, ott nem üldözik tűzzel-vassal az állati zsírt, sőt! Ugye, nagyanyáink is zsírt használtak, nem étolajat...
A legnagyobb gondot az acelluláris CH okozza (aztán a glutén, stb...)![ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #885 üzenetére
Hát lásd amit lentebb írtam, valószínűleg jobb lenne mindenféle feldolgozott élelmiszer nélkül Én azt gondolom, hogy még mindig jobb a bacon, mint a szénhidrát, de ez a szint (1-1 konkrét kaja egészséges-e vagy sem) már tényleg inkább hit kérdése, mint a konkrét tényeké. Én azt mondanám, hogy nem láttam elég bizonyítékot a károsságáról ahhoz, hogy ne egyem (és elég lusta vagyok ahhoz, hogy egyek feldolgozott élelmiszereket).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #895 üzenetére
Szerintem egy fontos komment a cikkhez, hogy aki megnézi, olvassa el a magyarázatot is, ne ragadjon le a táblázatnál, mert az nagyon félrevezető.
Amúgy rövid összefoglalása a cikknek: nincs igazán használható kutatás a ketogén étrend hatásairól.
Kicsit részletesebben:
1. Fat loss: megállapították, hogy azonos kalóriamennyiség mellett ugyanannyit lehet fogyni keton, mint más diétán. Ezt eddig is tudtuk, keto nem csoda diéta.
2. Lean body mass: az jön ki, hogy zsírmentes testtömeg nagyobb mértékben csökkent ketogén étrenden, viszont ebbe nem csak az izom számít bele! Hanem a víz, glikogén is (magyarul minden ami nem zsír). Ezekről meg ismert, hogy jelentős mértékben csökkennek ketogén étrenden, szóval ha nem ~6-12 hónap pluszos a kutatás, akkor lehetetlen megállapítani, hogy a tényleges izomveszteség milyen. Megjegyzés, tanulmányok szerint a legtöbbet a zsírmentes testtömeg megtartásáért edzéssel és megfelelő proteinbevitellel lehet tenni.
3. Anaerobic performance: Legtöbb tanulmánynál nincs control csoport, kevés résztvevős, és ami legfontosabb, pár hétig tart, amíg keto adaptációnak esélye sincs, hogy végbemenjen.
4. Aerobic performance: itt kb. teljesen használhatatlanok a tanulmányok
5. Strength performance: rövid távon az jön ki, hogy keton is lehet erőt növelni, kb. hasonlóan, mint más étrenden, bár bizonyos tanulmányok szerint keto talán gyengébb ilyen téren. Ez is ismert volt eddig is. Hosszú távú tanulmány itt sincs.emiki6
Végigolvastam, szerintem érdekes volt az interjú, és vannak benne nagyon jó dolgok. Ettől függetlenül továbbra is azt látom, hogy a "keto = rák ellenszer" kijelentés egyszerűen nem állja meg a helyét, némi fanatizmust érzek a pasasban.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #902 üzenetére
Mivel sajnos konkrét kutatásokat nem linkel, tényleg csak véleményt tudok mondani, illetve részben tippelni.
Ugye az alapprobléma, hogy a legtöbb esetben amikor telített zsírok hatását vizsgálták, akkor SAD étrenden vizsgálták. Ha feltesszük amit a keto étrend állít, hogy egy csomó egészségügyi problémát a magas szénhidrátbevitel okozza, akkor rögtön nem nagyon van értelme ezeknek a kutatásoknak. Mert onnantól ugyanoda jutunk, mint pl. amikor a rost hatását vizsgálják, és megállapítják, hogy cukorbetegeknek a magas rostbevitel stabilizálja a vércukrot. Persze, ez így igaz, de nem azért stabilizálja, mert a rost valami jót tenne a szervezettel, egyszerűen csak megakadályozza / lassítja a tápanyagok felszívódását, többek közt a szénhidrátét is (meg lehet szedni az étrendkiegészítőket, mert amúgy lehetetlen elég vitamint bevinni). Tehát igen, könnyen elképzelhető, hogy magas szénhidrátbevitel mellett a telített zsírsavak csökkentése csökkenti az egészségügyi kockázatokat, és növelése növeli az egészségügyi kockázatokat, de ez nem mond el semmit az alacsony szénhidrátbevitellel kapcsolatban. Ugyanis magas ch bevitel mellett a bevitt zsír nagy részét a szervezet el fogja raktározni (mivel elsődlegesen a ch-t használja fel), és az egy teljesen más folyamat, mint ha rögtön felhasználná energiának.
Egyszer említ olyat, hogy "low carb" kutatás is kihozott valamilyen eredményt, de konkrét link nélkül ez se ér sokat, mert főleg régebbi (5+ éves) kutatásoknál sokszor a "cukorbeteg étrendet" (tehát ilyen 120-180g ch / nap) is alacsony ch étrendnek hívják.Plusz a "cukor vagy telített zsír, mint minden baj okozója?" vitához (ami végülis az írás lényege) én annyit tennék hozzá, hogy cukrot kb. 150 éve fogyaszt nagy mennyiségben az ember, ami eléggé egybeesik a civilizációs betegségek megjelenésével... Előtte a cukorfogyasztás minimális volt, "modern" korokban szinte kizárólag gyümölcsöt jelentett, ami meg erősen szezonális, tehát éves szintre vetítve kicsi a hatása. Ókor előtti korokban pedig gyakorlatilag nem léteztek olyan cukortartalmú gyümölcsök, mint jelenleg. Ezzel szemben mióta ember az ember, fogyaszt telített zsírsavakat. Szóval vajon melyikhez adaptálódott jobban a szervezet... ?
Új hozzászólás Aktív témák
- CTO ÚJ Bontatlan MacBook Pro 16 M3 Pro 12CPU/18GPU 18GB/1TB SSD Magyar billentyűzet Azonnal átvehető
- ÚJ BONTATLAN Apple Watch Series 8 S8 41-45mm Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple Garanciával.
- Új APPLE AIRPODS PRO 2 GEN USB-C bontatlan aktiválatlan 1 év garancia AZONNAL ÁTVEHETŐ Deák Térnél.
- BONTATLAN Új Iphone 15 és 15 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- BONTATLAN Új Ipad 2022 10th Minden szín 1 év hivatalos Apple Garancia AZONNAL ÁTVEHETŐ DEÁK TÉRNÉL.