Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    "a legutóbbi frekvenciapályázat legérdekesebb momentuma, hogy a DIGI is hozzájutott egy szelethez"

    Ez a komolytalannak is nevezhető frekvencia készlet semmire nem elegendő, szerintem abszolút érdektelen, hogy a DIGI ehhez hozzájutott. Ráadásul az LTE annál kevésbé hatékony, minél kisebb sávban tolják. Nemzeti roaming partner nélkül értelmetlenül nagy befektetés erre a kicsinyke spektrumra saját hálózatot építeni, a meglévő szolgáltatók közül pedig senkinek sem érdeke olyan feltételekkel nemzeti roamingot adni, amivel a legendás DIGI-s árakat kaphatnák az előfizetők.

    Ennél sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi lesz a Voda LTE-vel, mivel nekik maradt 1800-on az a 15mega ami eddig is volt, így ők maximum 10megán tudnak majd LTE-t tolni nagyvárosi szinten, míg a másik kettő dupla akkora sávban. 2600-on belátható időn belül nem lesz szolgáltatás, max femto-n. De még ha lenne is, akkor sem érnének össze az 1800-ra optimalizált városi állomások. Ennek ellenére a Voda nyilatkozata szerint minden szép és jó és minden pont úgy történt ahogyan szerették volna. Na ez valóban érdekes.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz enginev3.0 #50 üzenetére

    Nincs itt semmi vészmadárkodás, ez színtiszta realizmus:

    Ha nem 5mega duplexet vett volna, hanem minimum 15-öt, vagy inkább 20-at, akkor azt mondanám, hogy igen, ezen reálisan lehet normális minőségű nem csotrogány lassú szolgáltatást nyújtani. A Telekom eddig 10megában tolta az LTE-t, szerinted miért költöttek egy taliga pénzt arra a +10mega duplex sávra?

    A frekin túl persze nem látom a hálózat kiépítéséhez szükséges brutális pénzmagot sem a DIGI mögött (30-40milliárd induló(!) tőke kéne ehhez), de ha függetlenítjük magunkat a gazdasági realitástól, attól még a tény tény marad: 1800-on sosem lesz országos lefedettsége, 5megában meg nem lesz kapacitása. MVNO-hoz meg bőven kevés ez a freki, hogy tudjon vele barterozni jóárasitott nemzeti roamingért valamelyik meglévő szolgáltatónál. Ennyi.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz szili.tamas1 #134 üzenetére

    Ennek semmi köze a torrenthez. Ennek a fizikához van köze.

    5MHz-en - amennyivel a DIGI rendelkezik - akkor jön ki a 40mega, ha adott cellában éppen SENKI nem használja a szolgáltatást, te pedig maximum néhányszáz méterről rálátsz a kiszolgáló állomásra. Ráadásul bele sem számoltam a protokol overhead-et, vagy hogy mi van ha éppen nem tökéletes rádiós körülmények között használnád a szolgáltatást stb.

    Abban a pillanatban, hogy eltávolodsz az állomástól, ebből a 40megából lesz 5-10-15mega úgy, hogy még mindig egyedül vagy az állomáson. Bizony ám: az állomás kapacitása attól is függ, hogy az előfizetők mennyire jó rádiós körülmények között vannak, mivel a rosszabb körülmények között lévő előfizetők hasonló szintű kiszolgálásához jóval több rádiós erőforrás kell, ami ugye akármit csinál a DIGI, nem lesz több.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz #89874944 #137 üzenetére

    Lordx nyilván túlzott akkor, amikor azt mondta, hogy vannak megyék, ahol 1-2 állomás van. Ez nyilván nincs így, pusztán próbálta szemléletessé tenni a példát. Viszont abszolút igaza van abban, hogy vidéken ahol alig van ember, előfordul hogy egy állomás 20-30km-es sugarú kört is lefed, ezt viszont 1800-on egyszerűen nem lehet kivitelezni (elcsillapodik a jel, fizika megint csak), de még ha lehetne is, ekkora területet akkor lehet értelmesen egy állomással lefedni, ha legalább spektrum van hozzá, ami a DIGI-nek megint nincs.

    Persze vannak emberek, akiket a műszaki érvek nem győznek meg. Hát fordítsuk meg a dolgot: szerinted a három kereskedelmi szolgáltató azért költött soktíz milliárd forintot spektrumra, mert 5MHz-ben is lehet kiváló szolgáltatást nyújtani, és mindezt úgy, hogy már a tender előtt is 10-szer annyi frekijük volt, mint amennyit a DIGI megnyert, most meg van 20-30-szor annyijuk?

    Nyilván azért költik a pénzüket amiből pedig lehetne jó kis zsíros "extra profit" mert semmi szükségük rá...

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz #89874944 #140 üzenetére

    " a Digi majd lerak ugyanakkora területre 2-t vagy 3-at "

    Az világosan kiderült, hogy lövésed nincs mennyibe kerül felhúzni egy 30-40 méteres tornyot. Ezt felejted el, hogy nem elég megvenni a hálózati eszközt amiből nem mellesleg nem fog tudni valami olcsó SOHO szart berakni, mint amiből a vezetékes hálózata van, ő is kénytelen lesz ugyanolyan rohadt drágán megvenni ezeket, mint a többi szolgáltató, ugyanis ezekből az eszközökből nincs "olcsó" verzió. A vidéki állomások egyébként még úgy is jóval kisebb forgalmat visznek, hogy a kiszolgálási területük nem ritkán 4-5-ször nagyobb a városi társaikénál.

    És bizony kénytelen lesz építeni, mert a meglévő tornyok főleg vidéken statikai határon vannak a kolokációs szerződések miatt (több szolgáltató használ egy-egy tornyot, mert nem éri meg sajátot építeni).

    Azt már meg sem említem, hogy mennyire lesz versenyképes a DIGI ha 2-3-szor annyi tornyot kell építenie, mint a meglévő háromnak.

    Olyan ez mint a vallás: egyszerűbb hurrá optimistán hinni és várni a csodát, mint gondolkozni és végiggondolni, hogy ennek bizony nagyon komoly műszaki, gazdasági vonatkozásai is vannak. Ezek ugyanis nem a földből nőnek ki, hanem az előfizetők fogják kiperkálni ennek az árát. És ugyan mitől lenne olcsóbb egy olyan szolgáltató, aki 2-3-szor annyit költ állomásokra, mint a többiek? Ugye te sem gondolod komolyan, hogy ez valamiféle szeretetszolgálat?

    Na de mindegy is, parttalan a vita, aki nem akarja megérteni az nem is fogja.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz #89874944 #145 üzenetére

    Te az ég világon semmit nem cáfoltál meg, annyit bírtál beböfögni hogy majd épít 2-3-szor annyi állomást és minden gond elszáll. Ha neked ez érv, hogy figyelmen kívül hagyjuk a gazdasági racionalitást, akkor gratulálok, megnyerted a vitát.

    "Most jössz ezzel a gazdaságis bullshittel... valószínűleg nem éri meg bázisállomást telepíteni, ott ahol 10 millió emberből majdnem mindenkinek van telefonja és 10 millió mobil előfizetés van"

    Saját magadnak mondasz ellent, mert ez a telített piac tökéletes leírása, azt ugye megállapítottuk hogy olcsóbb lenni nem tud, akkor kinek fogja eladni a szolgáltatást? Érdekes az is, hogy olyan egyébként kifejezetten olcsó szolgáltatást kínáló cégek mint az Orange vagy a 3tree vagy a Lebara is úgy ítélték meg, hogy erre a piacra nem éri meg belépni. Vajon hogy lehet ez? Mindenki hülye itt, csak a DIGI nem.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz sys25 #143 üzenetére

    Erről van szó. A telített piacon csak úgy tud előfizetőt szerezni, ha átcsábít. Ehhez olcsóbbnak vagy gyorsabbnak kell lennie. Gyorsabb nem lesz, mert nincs hozzá elég spektrális erőforrása, olcsóbb megint csak nem lesz, ha 2-3-szor annyi állomást kell építenie.

    Nem jön ki a matek, pusztán erre próbáltam rávilágítani, de ellenérv még nem volt, csak pocskondiázás.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz szili.tamas1 #161 üzenetére

    " a telekom az otthoni szolgaltatasban messze a legrosszabb ar/ertek aranyu konstrukciokat kepviseli, megis van efi boven"

    Van bizony, mert a DIGI - vagy bárki más - a közelében nincs annak a szolgáltatási területnek ahol a Telekom eladja ezeket a "rossz ár érték arányú" csomagokat. Miért? Mert nem éri meg betelepülni. Ha tényleg akkora biznisz lenne mucsaröcsögére gigás netet vinni havi kétezerért, akkor miért nincsenek még ott? Erre válaszolj.

    Az egész ország DIGI előfizető lenne ennyi pénzért, csak hát a lakossági lefedettségük nincsen 10% sem, ráadásul nem látom a nagyarányú hálózatbővítést sem, amitől ez a helyzet megváltozna. Erről ennyit.

    De ha már itt tartunk, tételezzük fel, hogy megtörténik a csoda és felhúzzák a 2-3-szor annyi állomást. Hogyan csinál ezeknek felhordó hálózatot? Mert hogy mikrós licensze egyáltalán nincs. Megannyi égető kérdés, amiről a többség jótékonyan elfelejtkezik.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz ViZion #163 üzenetére

    "ehhez el kellene jutni a társadalmi fejlettség olyan fokára, aminek a hazai viszonyok között évtizedekig esély sincs."

    Nagy igazság.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz szili.tamas1 #166 üzenetére

    Megint csúsztatsz, mert a Matáv már többségi DT tulajdon volt, csak nevet váltottak Magyar Telekomra. Amit pedig a Matáv örökölt a Postától, az max a félig kész telefonhálózat volt, de ahhoz hogy ezen legyen ADSL, kellett egy országos gerinchálózat, na meg DSLAM-ek és egyéb hálózati berendezések ezres nagyságrendben., nem beszélve arról, hogy mibe kerültek 10-15 évvel ezelőtt a DSLAM-ek.
    Úgyhogy a szélessávú nethez nagyon kevés volt az, amit a Matáv az elődjétől örökölt...

    pakriksz:

    Konteót érzékelek :DDD

    Egyébként a Telekom helyében én sem hagynám, hogy a valag pénzért kitúrt alépítményembe bárki alanyi jogon bepakolja a kábelét. Nem tudom erre gondoltál-e.

    Dchard

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz LordX #171 üzenetére

    Jah te csak LTE-re gondoltál. Úgy korrekt :)

    De azért ehhez is tegyük hozzá, hogy egyrészt az LTE kiépítésnek még nagyon az elején vagyunk, másrészt vidéken mindenki inkább a 800-at várja, mivel 1800-on nem lehet rendesen fedni, különösen nem 900-ra optimalizált állomás sűrűséggel.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz pakriksz #175 üzenetére

    Jah előtte meg megb@szták az egész szektort mindenféle különadókkal, amit így is úgy is az előfizető fog megfizetni. Az is milyen kedves gesztus volt, nem? Vagy a töketlenkedés a frekvencia értékesítés körül. Ne dőlj be ennek a maszlagnak.

    Egyébként ez, hogy a kormány stratégiai partnere, ez annyit jelent, hogy alá van írva egy szándéknyilatkozat. Ennyi. Egyelőre nem bízta meg a telekomot semmivel, nincs szerződés effektíve semmilyen munkavégzésre, és egy vasat nem is kapott az államtól. Szóval majd akkor térjünk erre vissza, ha már van valami konkrétum is a szájkaratén kívül. Egyelőre csak ígéretek vannak, hogy majd EU-s pénzből vinni kéne a szélessávot mucsaröcsögére. Ne értékeljük ezt túl.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz so_ha #178 üzenetére

    "Ha a "tárgyilagos vészmadarak" nem a 10MHz-et akarnák csak értelmezni, mert valószínűleg a fenti információ birtokában a Digi jobban ismeri a technikai megoldásokat, és ezek költségeit, mint itt bárki"

    Ebben ne legyél olyan biztos. Meglepődnél, ha tudnád, hogy alkalmasint kiket "fúj itt össze" a szél. :U

    Arról nem beszélve, hogy aki dolgozott már (távközlési) multinál az tudja: nagy tévedés azt gondolni hogy ezek a cégek mindig a lehető legjobb döntéseket hozzák műszaki és/vagy gazdasági szempontból. De ez már egy másik történet, hosszan lehetne ezt elemezni, ha nem kötne a titoktartás :)

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz wwenigma #186 üzenetére

    A különbség az, hogy nekem nincs szükségem külső megerősítésre. Elég régóta dolgozom az iparban ahhoz, hogy legyen megalapozott saját véleményem, amit ki is fejtettem, és nem is tudott senki megcáfolni. De ha figyelmesen visszaolvasol, fogsz még találni egy-két embert, akikről szintén kitalálható, hogy khm az átlagnál "picit" több ismerettel rendelkeznek a rádiós távközlés területén. Őket sem sikerült megcáfolni. A műszaki embereket nem olyan könnyű cukormázas marketing dumával megetetni, mert pontosan tudjuk, hogy hol vannak a rendszer korlátai amik mindenkire vonatkoznak, a DIGI-re éppúgy, mint a másik három szolgáltatóra. Nincs kivétel. Erről ennyit. :)

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz szili.tamas1 #190 üzenetére

    betyarr:

    Én örülnék neki a legjobban, az én nézőpontomból ez plusz egy munkahely ahová el tudnék menni dolgozni. És ki ne örülne annak, ha bővülnének a lehetőségei. Persze ennek semmi köze az alaptézishez, hogy vajon lesz-e vagy nem, és ha igen milyen hamar, és főleg milyen feltételekkel.

    szili.tamas1:

    "a kabelhalozat adott volt (tehat csak a dslameket kellett beuzemelni)"

    A gerinc hálózat, meg a mag hálózat, a backend-ek stb. meg csak úgy kinőttek a földből. Még mindig nem esik le, hogy nem elég letenni egy DSLAM-et és kész, de hát mantrázzad csak. A Matáv egy félig sem kész beszéd hálózatot örökölt. Ennyi.

    "Es az hogyan lehet hogy a digi optikan tud adni 500/1000 mbites netet 5700 ill 6700 forintert, addig a tnek gondot okoz meg a 10 mbites feltoltes is azonos technologiai feltetelek mellett?"

    Egyrészt nem azonosak sem a technológiai, sem a gazdasági feltételek, elég ha pusztán a szolgáltatás elérhetőségét veszem alapul. De még egyszer felteszem kérdést, mert eddig nem sikerült rá válaszolni: ha annyira megéri a perifériára netet vinni, akkor miért nem viszi a DIGI a netet a perifériára? Országosan elérhető lefedettsége hibahatár a Telekoméhoz képest. Nem vagy hajlandó belátni, hogy bizony a panelos megtérülési rátára épített modell nem működik vidéken. De jobbat mondok: Budapesten ahol pénzt kéne költeni mert csak alépítményben vihető a kábel, ott bezony sehol nincs DIGI. Tehát nem kell még csak vidékre sem menni ahhoz, hogy kiderüljön, csak bizonyos kedvező feltételek mellett éri meg a DIGI-nek netet vinni bárhová, ez pedig az ország nagy részén nem teljesül.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz #89874944 #197 üzenetére

    Értelmezni sem tudod amit írtam, Fuss neki még egyszer.

    Egyébként nem dolgozom a három "gyász" egyikénél sem.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

  • dchard

    veterán

    válasz so_ha #199 üzenetére

    "Ennyit az egyenlő esélyekről"

    Senki nem mondta, hogy egyenlőek az esélyek. Sőt. Kifejezetten arra hívtam fel a figyelmet a spektrum kérdés kapcsán is, hogy mennyire nem azok. De ettől függetlenül a DIGI-nek egy ilyen piacon, ennyi megszerzett frekvenciával kellene versenyképesnek lennie. Attól, hogy azon lamentálunk mit kúrtak el évtizedekkel ezelőtt, még nem változik meg a mostani helyzet, sem annak racionális megítélése. Ennyiről van szó, nem többről.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák