Új hozzászólás Aktív témák

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz #56573440 #4 üzenetére

    ""egy szakértőt idézve: „mintha az ökrös szekér versenyezne a Ferrarival”"

    szinte az összes nagy birodalom a gőg, a saját elpusztíthatatlanságába vetett hit, és a felsőbbrendűség vélt ábrándjába bukott bele... szép példa ez is."

    Vagy sokkal inkább abba, hogy nem voltak elég agresszívak, és nem csírájában fojtottak el minden lehetséges konkurenciát, veszélyforrást. Persze az igaz, hogy ezt a fajta passzivitást is lehet "a gőg, a saját elpusztíthatatlanságába vetett hit, és a felsőbbrendűség vélt ábrándjának" jeleként értelmezni, ha így értetted, akkor nem szóltam.

    Amúgy az USA azért nem sokkal jelentősebb hatalmi tényező, mert nem használták/használják ki ilyen célokra a megl

    [ Szerkesztve ]

  • #65675776

    törölt tag

    válasz Raucher #154 üzenetére

    Igen, növekszik, de számítható mértékben. A GPS igazából csak pontosításra szolgál, de erre vannak egyéb megoldások is, pl a már említett tájékozódási tereppontok. Ilyenek pedig pl az afgán hegyek között nem kis mennyiségben vannak. (Egyébként erre épül pl teljes egészében a TERCOM/TERPROM/DSMAC (Terrain Contour Matching /Terrain Profile Matching / Digital Scene-Mapping Area Correlator) navigációs rendszer, amit az amerikaik már az 1960-as évek óta használnak. Ezt is ki szokták egészíteni INS-sel, így egyben TAINS (TERCOM-Aided Inertial Navigation System) néven illetnek. A rendszer gyökerei egyébként az '50-es évekig visszanyúlnak, az MGM-13 Mace fedélzetén használt ATRAN (Automatic Terrain Recognition And Navigation) rendszerig.

    Szóval nem új technológia, és ezzel a Tomahawk pl pár tíz méteres pontossággal célba talál.

    Az INS viszont zavarhatatlan, szóval egyértelmű, hogy emiatt előnyben részesítik a zavarható GPS-szel szemben. Mivel az INS ismert pontatlansági tényezőjű rendszer, ezért prognosztizálható, hogy pontosítás nélkül mennyi a visszajelzett pozíció valóstól való várható eltérése. Ha ebből a mezőből kilép a GPS által adott pozíció, akkor a GPS nagy valószínűség szerint rossz pozíciót ad meg. Innentől kezdve pedig nem veszik figyelembe az általa közölt adatokat. Emellett egy optikai felderítőrendszerekkel ellátott eszköz esetén ott a lehetőség a terrain match-re. Illetve ha kiépített a környéken, akkor ott van még a TACAN. Hogy az ezerféle rádiónavigációs lehetőségről ne is beszéljünk. Persze mindezek nincsenek kiépítve minden egyes eszközön, de repülőgépeken, főleg nem félautonóm repülőgépeken minden esetben legalább kettő van belőlük, manapság inkább három (INS/GPS/TACAN), legalábbis az amerikai rendszerek esetén.

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz DrGonzo22 #201 üzenetére

    ""egy szakértőt idézve: „mintha az ökrös szekér versenyezne a Ferrarival”"

    szinte az összes nagy birodalom a gőg, a saját elpusztíthatatlanságába vetett hit, és a felsőbbrendűség vélt ábrándjába bukott bele... szép példa ez is."

    Vagy sokkal inkább abba, hogy nem voltak elég agresszívak, és nem csírájában fojtottak el minden lehetséges konkurenciát, veszélyforrást. Persze az igaz, hogy ezt a fajta passzivitást is lehet "a gőg, a saját elpusztíthatatlanságába vetett hit, és a felsőbbrendűség vélt ábrándjának" jeleként értelmezni, ha így értetted, akkor nem szóltam.

    Amúgy az USA azért nem sokkal jelentősebb hatalmi tényező, mert nem használták/használják ki ilyen célokra a meglévő potenciáljukat, és megelégednek egy többé-kevésbé vezető szereppel. II. VH után a Szovjetúnió azért válhatott nagyhatalommá, mert az EÁ hagyta, a koreai háborút azért veszítették el, mert etikai okokból nem voltak hajlandóak atomfegyvert használni az összevont kínai csapatok ellen, ha most Irán és az egész arab világ miatt bajba kerülnek, azt is csak annak köszönhetik, hogy hagyják, hogy létezzen még Irán... A Római Birodalomban ezek elképzelhetetlen dolgok lettek volna, ők azért tényleg szinte mindent megtettek azért, hogy fenntartsák a megkérdőjelezhetetlen vezető szerepüket, az USA vezetése, hatalmi ambíciói nevetségesen lagymatagok (voltak, és azok ma is).

  • Harigata

    tag

    válasz Huma #120 üzenetére

    Üdv!

    Nem akarok a muszlimok ellen lázítani, mert ismerek párat és van köztük sok békeszerető ember, aki mérsékeltebb és túlzásnak tartja a mészárlást és a nőkkel való durva bánásmódot.

    Viszont mindenkinek a figyelmét felhívnám arra, hogy az iszlám roppantul beszabályozott vallás. A muszlimoknak napi 5-ször kötelező!!! imádkozni, mai azt jelenti, hogy napi min. 5-ször elrecitálják a Korán 114 verse közül valamelyiket. Tehát ők ezt napi szinten hallják, olvassák, mondják el. Itt ajánlom, hogy érdemes beleolvasni, mert rengeteg versében előkerül, hogy Allah az egyetlen, akitől óvakodni kell és azt kell tenni amit mond. Aki nem így tesz, az hitetlen. Sokszor előkerül a hitetlenek megölésére való buzdítás.

    Aki ismeri valamennyire a zsidó és a keresztény vallást, az tudja, hogy sokan ezeket is betű szerint követik és az se piskóta. Na most az iszám ehhez képest azt tanítja. hogy a zsidók az Istentagadók, a keresztények pedig a bukottak, akik letértek az útról.

    Továbbá: az iszlám világban nem volt reformáció, nem volt felvilágosodás, az iszlám vallás epicentrumában (mint Szaúd-Arábia) abszolút nincsen vallásszabadság, csak mecsetek épülhetnek. Vallási rendőrség működik!!! Az iszlám alaptételeit betű szerint követik, csak Allah előírásai és Mohamed próféta élete alapján ítélnek meg bármit.
    A jogalkotásuk is csak ez alapján működik. (nem véletlenül származnak ebből nehézségek a sok muszlim által lakott európai nagyvárosokban.)
    Még egy békés muszlim sem érti, ha valaki nem eszerint gondolkodik.
    Egyszerűen a vérükben van, ezt nevelték beléjük, nem megismerés útján ítélkeznek valamiről.

    Tehát az iszlám lényegében semmit nem változott a régi nagy arab, török hódítások óta.
    A kérdés hogy békésen, vagy agresszívan terjeszkedik-e.

    Náluk nincsen magyarázkodás, hogy vallás így meg úgy, csak vallás van.
    Az iszlám területeken lehet valaki hívő muszlim (teljes jogú emberként), vagy alárendelt (más vallású, aki adót fizet!!!), vagy elmegy onnan, vagy meghal. Ezek a választások.

    Ezeket csak azért írom le, mert amíg nem ismertem személyesen muszlimokat és nem olvastam utána a kultúrájuknak, én is azt hittem, hogy árnyaltabb a dolog, de nem.
    Az iszlám világnak megvannak a maga szépségei, hihetetlen nagy az összetartás, de ennek nagy ára van.

    Létezik sok mérsékelt, nem habzó szájú muszli, de minden fenntartás nélkül elfogadják azokat a vallási doktrínákat, melyben szerepel a hittérítés, az erőszakra buzdítás és a nők félemberként kezelése.

    Manapság sok embernek elege van a globalizált, amerika-központú világból (sokan egyébként éppen ezért áttérnek akár iszlám hitre), ez tény.
    De senki ne akarja úgy értelmezni egy amerikai drone leszedését, mint valami nagy jótett cselekedetet a gonosz USA ellen.

    [ Szerkesztve ]

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz #65675776 #202 üzenetére

    az elfogadható mértéknél többet tudsz a témában. intézkedtem. (értsd: fát már ne vegyél...) :N :DDD

    a 24-ben jót röhögtünk, amikor mutatták, hogy a csúnya bácsik meghack-elik az erőműveket.
    meg ott is volt az egyik részben pont egy ilyen repcsi lenyúlása, majd megreptetése egy töltettel.
    meg hogy oroszok, irániak, kik tudja még kik állnak minden mögött. meg a kínaiak is...
    így nézve már nem is olyan vicces...

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • Dany007

    veterán

    válasz szab.tam #206 üzenetére

    Nem hát... Időközben az is bizonyítást nyert, hogy Die Hard 4 sem olyan elvetemült sci-fi történtet... :)

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz Dany007 #208 üzenetére

    naja. és itt van a rakétapajzs, amit az amcsik akarnak iderakni az oroszok tiltakozása ellenére. pont irán elleni védekezésre hivatkozva. azok meg majd szépen a saját polgári repülőinket szedik le vele, egy fűtött szobából, egy laptop-ról....

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • SLYM

    veterán

    válasz Harigata #204 üzenetére

    végre valaki aki képben van a témával kapcsolatban és írt erről egy postot. egyébként nem kell attól félni, hogy sokan vannak, akik jobban szeretnék, ha mondjuk az arabok, az oroszok, vagy a kínaiak vennék át a szuperhatalom szerepét, legtöbbször ezek az emberek sosem kerülnek döntéshozó pozícióba, mert buták, vagy éppen csak fiatalok, akik azt hiszik, mert már 2 éve nézik az RTL híradót, meg néha elovasnak pár cikket, már mindenkinél mindent jobban tudnak

  • Valdez

    őstag

    válasz SLYM #211 üzenetére

    Még az a szerencse, hogy azokat, akik örülnek az usa egyedüli fennhatóságának, nem lehet megvezetni, de legfőképpen nem buták és teljeskörűen tájékozottak a világ eseményeivel kapcsolatban.

    [ Szerkesztve ]

  • Dany007

    veterán

    válasz SLYM #211 üzenetére

    Egyetértek. Én is épp ezért írtam amit. Csak a #204-es kicsit részletesebb és ahogy olvasom közelibb tapasztalat.

    De manapság valamiért divat fikázni az USA-t és minden vele kapcsolatos dolgot. Tény, hogy sokszor nem jár el túl erkölcsösen vagy vállalhatóan, de még így is nekünk így a legjobb, és a többségnek is.
    Ezért is írtam, meg kell nézni a történelmet és tanulni belőle. Hova szöktek a legtöbben a második VH előtt, közben és után? Hát nem a közel-keletre az biztos! :)
    De megnézhetjük napjainkat is. Hova vándorolnak ki a keletiek tömegével köztük a magyarok is? Nyugatra b***meg nyugatra! Nem Kínába vagy Iránba :D Vajon miért?

    De el lehet menni Iránba élni egy fél évre, aztán majd elmesélhetik milyen volt. De komolyan. Mert Amerikában, Angliában, nyugat Európában van ismerős egy csomó. Itt a fórumon is sokan vannak onnan, eltudják mesélni milyen "szörnyű" is nekik ott. De Iránban még nincs :) Úgyhogy hajrá.

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz Valdez #212 üzenetére

    nem egészen. nem buták ők. vagyis buták, de nem tájékozatlanok....

    nemrég hallgattam meg felvételről nógrádi gyöggyel leadott kabarématinét. arról mesélt, amikor az amerikaiak a világ 15 legokosabb pilitikai szkértőjét meghívták, (ő is köztük volt), hogy elemezzék amerika azon szándékát, hogy az arab világot "megdemokratizálják". a 15 tudós midndegyike azt mondta, hogy ez egy baromság. ők ezt a tanácsot megköszönték, a résztvevő tudósok pénzét kifizették, de ők akkor is megcsinálják.

    nem butaság ez. szimplán hatalmi arrogancia, érdekek érvényesítése. még a józan ésszel szemben is. (ez már saját vélemény, nem ő mondta.)

    nógrádi györgy még hozzátette: meg lehet nézni, hová vezetett ez az út....

    (irak, arganisztán, kis, nagy forradalmak, felkelések, zűrzavar és ellopott drone-ok, ugye...) :D

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • ZCoyote

    őstag

    válasz DrGonzo22 #203 üzenetére

    a koreai háborút azért veszítették el, mert etikai okokból nem voltak hajlandóak atomfegyvert használni az összevont kínai csapatok ellen

    Milyen etikai okokról beszélsz?? A japánoknál nem voltak etikai okok amikor ledobták az atomot? Az etikára nagy ívben kakil mindenki ha az áll az érdekében köztük az usa is. Ha ledobták volna az atomot akkor kaptak volna a pofájukra az oroszoktól is például. Etikai okok...ehh :W

    Romani ite domum.

  • qwertly

    addikt

    válasz ZCoyote #215 üzenetére

    Ez így van :C félt az elnökük,hogy a szovjeteknek nem csak pár atombombája van hanem több és így megszórhatják Amerikát is.Itt jól blöfföltek a szovjetek mert akkor tényleg csak pár darab atom bombájuk volt.

  • Sanya

    nagyúr

    válasz hcl #169 üzenetére

    szegény kínaiak! nálunk Debreceni Egyetem Sürgősségi Osztályán, amely az ország legjobban kiemelt sürgősségi osztálya (amúgy egy nagy hulladék) 12 óránként 4.500 forintot keresnek a reziudensek/szakorvosjelöltek.
    na ez a rabszolgatartás.

    amúgy, nem a GDP-hez kell hasonlítani a dolgokat, hanem egy, minden országban nagyjából fix dolgokhoz: mennyit kell dolgozni egy helyi közlekedési jegyért?

    A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

  • bambano

    titán

    válasz Dany007 #213 üzenetére

    Tegyük fel, hogy van két dobozod, az egyikben nagy nyomású gáz van, a másikban meg majdnem vákuum. Ha összenyitod a kettőt, mi fog történni? Az a kis maradék gáz átmegy a nagy nyomásúba, vagy a sok gázos dobozból átmegy a majdnem vákuumba? Na ugye.

    Azért Amerikába vándorolt ki mindenki, mert ott még rengeteg szabad hely volt.

    Másrészt meg elfogadod tényként, hogy sokszor nem erkölcsösen jár el, és utána csodálkozol, hogy miért fikázzák? Te odafigyeltél arra, amit leírtál?

    Egyébként meg az a tény, hogy iránban nem jó, még nem legitimálja az amcsik dolgait.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Dany007

    veterán

    válasz bambano #218 üzenetére

    "Egyébként meg az a tény, hogy iránban nem jó, még nem legitimálja az amcsik dolgait."

    Nem persze, de nem is erről volt szó. Igaz annyi lett volna a lényeg, hogy Iránban nem jó. És ha egy hasonló nemzet törne világhatalmi szerepkörbe az nekünk se lenne jó. Kb ennyi.
    Ezért csodálkoztunk itt páran, hogy miért kell Iránnak "szurkolni", meg örülni az ilyeneknek. Hiszen attól nekünk nem lesz jobb. Még mindig jobb a hírhedt "nyugati" normák szerint élni, mint Irániak szerint. Erre próbáltunk utalni.

  • Dany007

    veterán

    válasz Dany007 #219 üzenetére

    Gyakorlatilag csak azt próbáljuk itt magyarázni, hogy nekünk még mindig jobb, hogy úgymond amerikai - nyugati befolyás alatt vagyunk, mint bármely más lehetőség.
    És akkor jönnek itt páran és éjjenzik az Iráni sikereket, mert amerika így meg úgy fújj meg hasonlók.
    Közben bele se gondolnak, hogy milyen lenne ha még mindig kommunista vagy éppen egy Iránhoz hasonló befolyás alatt lennénk. Nem biztos, hogy az sokkal jobb lenne. Mert ahogy anno kötelező volt az orosz nyelv, majd mondjuk kötelező lehet az iszlám vallás. Nem akarok visszakanyarodni a vallás témához, de vajon milyen lenne ha egyszercsak bevezetnék kötelező jelleggel. Aztán ha valami nem tetszik, vagy vétesz a vallás alapelvei ellen, akkor 25 botütés a főtéren... Mert abban az "agyonéjjenzett" Iránban ez megy.

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz Sanya #217 üzenetére

    Nemtom ez hogy jött a hozzászólásomhoz, de biztos. Mondjuk ha Kínában lennél orvos, lehet, hogy sírnál a Debreceni Egyetem Sürgősségi Osztályáért, amely az ország legjobban kiemelt sürgősségi osztálya (amúgy egy nagy hulladék).

    Mondjuk az igaz, hogy nekünk nem Kínának kellene lennie a mércének, de nem is mondtam, hogy az lenne. Az is igaz, hogy az orvosok fizetése nagyon kevés, főleg egy orvosi elvégzéséhez képest, de ez nem jelenti azt, hogy akkor rendben van az, hogy más országokban állatokként tartani embereket.
    Meg mondjuk orvos, és orvos között is van különbség. Nemrég jártam pár hétig a Baranya Megyei Kórházba, a sebészeti ambulanciára (ami a sürgősségi is :S ). Egy doki sem tartotta a markát, és rendesek voltak. Az ilyeneket tisztelem.
    Amelyik meg tarifát szab, az meg nem orvos, de embernek sem biztos, hogy megfelelne nálam.

    A közlekedési jegy meg azért nem annyira fix, mert mondjuk milyen közlekedést kapsz érte?

    Mutogatni való hater díszpinty

  • bambano

    titán

    válasz Dany007 #220 üzenetére

    teljesen mindegy, hogy melyik vallást teszik kötelezővé, ha kötelező, akkor már nem jó.
    továbbmegyek: teljesen mindegy, hogy mit tesznek kötelezővé, minél több a kötelező, annál rosszabb. És ebben amerika élen jár. akár szabadalmi pereket nézed, akár azt, hogy mindenért perelnek, amit normális ember kiröhögne, az egész jogi berendezkedésük arról szól, hogy mindenkinek joga idiótának lenni és ezt perekkel is biztosítják. De nézheted a szabadságjogok megnyirbálását 2001 után (meg előtte is) (lehallgató rendszerek, stb), vagy nézheted, hogy mennyi kárt okoz másoknak azzal, hogy túlságosan is érvényesíti a saját akaratát (példa lehetne akár a monsanto is). Amerika mára egy nagy börtönné vált.

    Most van pár ország, aki ugyanazt csinálja az amcsikkal szemben, amit az amcsik csinálnak másokkal szemben. Elhiteti, hogy olyan atomütőereje van, amivel nagy károkat tud okozni és ezzel korlátozza az amcsik pattogását. Nem baj az, ha a kocsmában rendszeresen kötekedő részeget helyreteszi egy időnként felbukkanó vendég. Különben semmi nem fogná vissza az usákokat és akkor lenne itt haddelhad. Ahogy a szólás is mondja: mit ér a düh erő nélkül. Megfordítva: sz.r ügy, ha olyan gurul dühbe, aki elég erős is.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • SLYM

    veterán

    válasz Sanya #217 üzenetére

    helytelen a példád, ugyanis erre is kitaláltak már egy ppp (vásárlóerő-paritás) nevezetű mutatót, abban jóval jobban állunk, mint az egy főle jutó GDP szerinti listában, ugyanis nálunk sokkal olcsóbb az élet, mint tőlünk nyugatabbra:

    egy főre jutó GDP 13 023 USD
    egy főre jutó PPP: 19 829 USD

    by wiki

    de HDI (emberi fejlettségi index) alapján is jobban állunk, mint hinnéd, nem térnék ki részletesen erre, hogy miért, röviden annyi, hogy a mi országunk világviszonylatban a legbiztonságosabbak egyike (alig történik gyilkkosság, vagy erőszakos bűncselekmény a világ többi részéhez képest), iskolázottak az emberek, stb

  • SLYM

    veterán

    válasz Dany007 #219 üzenetére

    azért szurkolnak sokan iránnak, mert szeretik, ha a gyenge legyőzi az erőset. ilyen egyszerű. és azért nem közelednek az álláspontjaink, mert a legtöbb ember olyan, hogy hiába mond bármekkora baromságot, inkább kitart mellette, mindhogy beismerné a faszságát, pedig természetesen minnél jobban kitart mellette, annál szerencsétlenebbnek néz ki (akinek pedig nem inge, ne vegye magára)

    [ Szerkesztve ]

  • Valdez

    őstag

    válasz SLYM #223 üzenetére

    Nem is tudtam, hogy ilyen fasza nálunk az élet, nem is értem miért mennek ki tömegesen nyugatra az emberek, gyakorlatilag menekülnek ebből a putriból. Biztos nem szeretnek jól élni.

  • hcl

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz SLYM #223 üzenetére

    "en annyi, hogy a mi országunk világviszonylatban a legbiztonságosabbak egyike (alig történik gyilkkosság, vagy erőszakos bűncselekmény a világ többi részéhez képest), iskolázottak az emberek, stb"

    Anyám, pedig itthon mennyi gyökérrel találkozik az ember...

    Ez a rossz a statisztikában, hogy valószínű a kínai és afrikai tömegekhez képest itt mindenkinek jó, csak amúgy ez nem azért van, mert itt tökjó, hanem mert ugyan itt is rossz, csak ott meg bitang pusztulatosan f0st0s viszonyok vannak.

    (Khm, az jut eszembe, mikor pedagógiai képzésben a standardizált tesztekre okítottak. Tehát nincs előre eldöntött pontozás a dolgozatra, hanem javítás után átlagolod ki, hogy ki hányast kap, úgy, hogy az átlagos válaszadó 3-ast kapjon.
    De ez nem számol ugyebár azzal a - kis hazánkban életszerű - lehetőséggel, amikor a 30 gyerekből van 2, aki képben van, 5, aki valami sejt, mondjuk jó lenne egy 3-asra, és az összes többi sötét, mint az éjszaka...)

    [ Szerkesztve ]

    Mutogatni való hater díszpinty

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz ZCoyote #215 üzenetére

    Az oroszok akkor még nem voltak tényezők, semmiféle válaszlépést nem lettek volna képesek foganatosítani - nem is volt olyan eszközük, amivel akár csak megközelíthették volna az USA légterét... Amúgy MacArthur ezzel pontosan tisztában is volt, és be is vetette volna a nukleáris fegyvereket.

    Sőt még a háború korai szakaszában való napalm használatra is etikai okokból nem került sor: "We slipped a note kind of under the door into the Pentagon and said let us go up there . . . and burn down five of the biggest towns in North Korea -- and they're not very big -- and that ought to stop it. Well, the answer to that was four or five screams -- 'You'll kill a lot of non-combatants' and 'It's too horrible.' Yet over a period of three years or so . . . we burned down every town in North Korea and South Korea, too . . . Now, over a period of three years this is palatable, but to kill a few people to stop this from happening -- a lot of people can't stomach it." (Curtis LeMay)

    Nem ártana kicsit tájékozódni egy adott témakörben, mielőtt hozzászólsz valamihez. Amit írtál, az hemzseg a hibáktól, a legsúlyosabb probléma az anakronizmus, összekevered a késő 40-es, kora 50-es évek erőviszonyait a 60-as évekével. Figyelmen kívül hagyod az akkori katonai vezetők személyes beszámolóit, emlékiratait - ezek pont azért marasztalják el az EÁ politikai vezetőit, amiért azok etikai okokra hivatkozva tiltják meg a nukleáris - sőt egyéb típusú tömegpusztító fegyverekét is - használatát. Végül nem veszed figyelembe azt a tényt, hogy az első két atomfegyver használata sokkal előbb keltett ellenszenvet a fegyvertípussal szemben a polgári lakosság, és főleg a politikusok (különösen az akkori elnök) szemében, mint a katonai vezetés köreiben. Ez utóbbiak valójában folyamatosan könyörögtek a fegyvertípus bevetéséért (MacArthur 30+ bombát akart ledobni). Azzal viszont a politiakai elit is tisztában volt - nem csak a katonai vezetés -hogy a SZÚ semmiféle válaszlépést nem tudna tenni (valójában ez volt az az időszak, amikor Sztálin paranoiás tünetek között egy elsöprő erejű amerikai támadást vizionált, mert ő is pontosan tudta, hogy mindenki tudja, hogy semmit nem tudna ellene tenni).

    Van egy-két dolog a világon, amit hiába írnak le százezerszer, egyszerűen nem megy bele a fejekbe, ez is ilyen. De sajnos ugyanilyen, mai napig magát masszívan tartó urban legend, hogy az evolúció tökéletesedéssel jár. Hiába mondják el a NGC-en, Spektrumon, iskolás tankönyvekben, egyetemeken... hogy az evolúció direktbe mindenféle grádics-elmélet/transzformizmus (Lamarck, Cuvier) ellenében született. Az fix, hogy ha megkérek 100 embert az utcán, hogy foglalja pár szóban össze, mi az evolúció, akkor minimum 97-en ki fogják mondani azt a kapitális baromságot, hogy a fejlődés/tökéletesedés felé vezető folyamat... Egyszerűen valamiért nem megy bele a fejekbe az evolúció-elmélet egyik posztulátuma, hogy a folyamatnak nincs iránya. Sőt rengetegen vannak, akik a felkérésre előadják a középkori skolasztika által (Arisztotelész nyomán) kidolgozott tökéletesedési elméletet (Scala naturae). Ezek az emberek pedig nem szellemi fogyatékosok, mert van munkahelyük, diplomájuk... de megnéznek egy igényesebb műsort, vagy elolvasnak egy cikket, és nem értik meg. Pedig ezek azért messze nem nehezen érthető gondolatok (nem matematikai, vagy bármilyen egyéb formális nyelven vannak megfogalmazva, nem is homályos, mint mondjuk egyes filozófiai szövegek, stb.), tulajdonképpen egy agyilag izmosabb óvodással megértetni, egy jó fél órás program...

  • Dany007

    veterán

    válasz Valdez #225 üzenetére

    A lényeg azért ott van a következő hsz-ben.
    Minden relatív. Nyugaton jobb, mint nálunk. De nálunk is sokkal jobb mint sok más országban.

  • Dany007

    veterán

    válasz bambano #222 üzenetére

    Azt senki nem mondta, hogy a big brother feeling olyan jólesik az embereknek. :)
    De ettől függetlenül ez mind még mindig messze van attól, hogy egy rossz szóért megkövezzenek a nyílt utcán. Vagy házasságtörésért lefejezzenek, vagy hatalomnak nem tetsző blogolásért börtönbe csukjanak.
    Szóval hiába merülünk el a részletekben a lényeg azért elég kontrasztosan látszik a két állam és a két életvitel között. A hangsúly pedig ezen van.

  • SLYM

    veterán

    válasz Valdez #225 üzenetére

    és? ezzel nyilván mindenki tisztában van, világviszonyokról beszéltünk éppen, illetve sanya postjára válaszoltam, aki kínát is megemlítette

    [ Szerkesztve ]

  • bambano

    titán

    válasz Dany007 #230 üzenetére

    ja, az usákoknál nem az utcán köveznek meg, hanem beperelnek, jön a jogászi csűrés-csavarás, 20 év siralomház, majd a kivégző szoba.

    az jobb?

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • SLYM

    veterán

    válasz bambano #232 üzenetére

    egy rossz szóért, házasságtörésért, vagy a hatalomnak nem tetsző blogért kivégeznek az USA-ban? épp az előbb intézted ezt a mondatot Danny007-hez: "Te odafigyeltél arra, amit leírtál?"

    [ Szerkesztve ]

  • dabadab

    titán

    válasz bambano #218 üzenetére

    "Azért Amerikába vándorolt ki mindenki, mert ott még rengeteg szabad hely volt."

    Ez mondjuk a XIX. szazadig igy volt, de nem hiszem, hogy a ma az USA-ba tarto bevandorlok ezert mennenek oda, vagy legalabbis nekem ugy tunik, hogy a keleti part meg Kalifornia lenyegesen nepszerubb mondjuk Idahonal, pedig az utobbiban sokkal kisebb a nepsuruseg. Sot, Mo-n belul is sokkal nepszerubb Budapest a lenyegesen szellosebb Borsodnal.

    "Másrészt meg elfogadod tényként, hogy sokszor nem erkölcsösen jár el, és utána csodálkozol, hogy miért fikázzák?"

    A fikazassal onmagaban nincs baj, csak gyakran rettenetes aranytevesztes van a fikazasban, amikor mar az jon ki, hogy mondjuk szolasszabadsag teren az USA rosszabbul all, mint a kinaiak meg az oroszok.

    (#232) bambano: aha, siralomhaz. Konkret pelda? :U

    [ Szerkesztve ]

    DRM is theft

  • bambano

    titán

    válasz dabadab #234 üzenetére

    Ez volt az eredeti mondat: "Hova szöktek a legtöbben a második VH előtt, közben és után?". Erre nemigen válasz, hogy ma miért és hogyan mennek oda a bevándorlók...

    A fikázással pedig abban a hsz-ben az a baj, hogy egy hsz-en belül egy azonos hozzászóló sem tudja eldönteni, hogy akkor fikázza az usákokat vagy egyetért velük. Ez pedig baj. Nem az a baj, hogy x hozzászóló szereti őket, y meg nem, hanem az, hogy ugyanaz az egy, ugyanabban a mondatban szereti és utálja őket. Akkor döntse már el, hogy jobbra vagy balra.

    ezt három másodperc guglizás után találtam. itt van még egy, ő 16 évig várta az ítéletvégrehajtást. Idézet az első linkről:
    "A kivégzésre várva, a „halál folyosójában” eltöltött tíz év alatt az ..."

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz SLYM #233 üzenetére

    olvastam már a neten olyan híreket, hogy mi mindenért perelnek szexuális zaklatás címszó alatt, meg oylat is, hogy lassan már nem mernek ketten beszállni egy liftbe (egy pasi meg egy nő), mert abból per lesz. Ilyen esetekben a pasi megvár egy másik liftet.

    A szólásszabadság része szerintem az is, hogy nem hallgatnak le mindent, cak-pakk. Echelon, megvan? Lassan eljut oda az usa, ha még nem jutott volna el, hogy egy átlagos bűncselekmény nyomozásához elég a számítógépes archívumokban feltenni egy-két lekérdezést és megvan az elkövető. Ez se jobb, mint a megkövezés, csak más, erkölcsösebb mázba öltöztetve.

    Azt gondolom, hogy egyre inkább nem az erkölcs a visszatartó erő odakint, hanem az, hogy tudják, mindig mindent logolnak és archiválnak. A józan észt és a másik tiszteletét gépek kényszerítik ki, ami elég embertelen.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Dany007

    veterán

    válasz bambano #235 üzenetére

    Igen azt írtam, hogy vannak dolgaik amik erkölcsileg megkérdőjelezhetőek. De ettől függetlenül még mindig szintekkel jobb, mint Irán vagy Kína. Nemtom mi a gond ezzel. Ezen van a hangsúly.

    [ Szerkesztve ]

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz bambano #236 üzenetére

    "Azt gondolom, hogy egyre inkább nem az erkölcs a visszatartó erő odakint, hanem az, hogy tudják, mindig mindent logolnak és archiválnak."

    És ezzel mégis mi a gond? Mellesleg ez nem csak az EÁ-ban van így, a térfigyelő kamerák szerencsére Európában is egyre inkább kezdenek terjedni, és kezdik kifejteni áldásos hatásukat. Nálunk pedig különösen nagy szükség lenne a tömeges használatukra...

  • bambano

    titán

    válasz Dany007 #237 üzenetére

    ezzel annyi a gond, hogy nem akarod elfogadni, hogy szerintem meg nem jobb, szintekkel biztosan nem. Nem jobb: más.
    de ha piszokba lépek az utcán, teljesen mindegy, hogy kutyagumi vagy tehénlepény.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Dany007

    veterán

    válasz bambano #239 üzenetére

    Ez már talán szubjektív, de szerintem jobb.
    A megfigyelésnek is vannak jó és rossz oldalai is. És attól függetlenül, hogy anti-facebook párti vagyok, a városi térfigyelő kamerákat támogatom. Itthon is megfigyelhet, hogy egyre több bűntény felderítésében segítenek. Sőt bizonyos esetben csökkenti is azt, hiszen az adott bűnöző minden mozdulata követhető lesz. Nem olyan rossz ez, de persze ezt is, mint minden találmányt "rosszra" is fel lehet használni.

  • bambano

    titán

    válasz DrGonzo22 #238 üzenetére

    most ne fussuk le megint azt a threadet, hogy miért baj, ha terjed egy eszköz, amivel a hatalom és pereputtya visszaélhet.

    az egész kócerájjal az a gond, hogy gyereknek tekinti a felnőtteket, nem bízik abban, hogy a felnőtt saját józan belátása alapján is helyesen fog cselekedni, hanem odaáll mögé ostorral, hogy márpedig ez a helyes, ezt meg ezt fogod csinálni.

    Egy normális világban nem azért nem szállok ki és tépem le a szabálytalankodó x5-ös bmw-s fejét és gyújtom fel a kocsiját, mert a térfigyelő kamera látja, hanem azért, mert erkölcstelenség. Persze lehetne azon vitatkozni, hogy hatékony-e a bűnüldözés, de ezt most hagyjuk ki.

    Nekem, saját magamból fakadó igényemnek kellene lenni, hogy a másik embert ember módjára kezelem és nem egy külső retorziótól meg az állandó megfigyelés tudatában kellene úgy tenni, mintha emberként tisztelném. A bűnüldözést és a büntetést a normától eltérő KIVÉTELEK rendszabályozására kellene használni, nem pedig alapértelmezetten mindenkire, vétkesre vétlenre egyformán.

    21. század, fel kellene nőni végre. meg hagyni kellene végre felnőni az embereket.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Dany007

    veterán

    válasz bambano #241 üzenetére

    "Nekem, saját magamból fakadó igényemnek kellene lenni, hogy a másik embert ember módjára kezelem és nem egy külső retorziótól meg az állandó megfigyelés tudatában kellene úgy tenni, mintha emberként tisztelném. "

    Ez már sajnos k**va régóta nem így megy, ha egyáltalán ment valaha így. Mert ha ez így lenne ahogy mondod, akkor eleve rendőrségre se lenne szükség. Se semmilyen rendfenetartó szervre. Pedig az már évszázadok ha nem ezredek óta van.
    Amit mondasz, igen az lenne az ideális, tökéletes egy tökéletes világban, de nem így van.

    Mint mondtam a megfigyelésnek én se vagyok a pártján. De mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat. Aztán véleményezni, hogy nekem, neked akárkinek melyik számít többet.
    Ha csak pár bűnözővel is többet kapnak el a térfigyelő kamerák segítségével és ha csak pár bűnözőt tántorít el az elkövetéstől nekem már megéri. Egye-fene, figyeljenek meg...

  • Valdez

    őstag

    válasz Dany007 #242 üzenetére

    Rajtad látni, hogy jók a módszereik, elhitetik, hogy neked van szükséged rá, miközben ők visszaélnek vele. Ugyanígy fogod a gyerekedbe rakatni a chipet is, merthogy mennyivel egyszerűbb és jobb lesz majd az élete.

  • Dany007

    veterán

    válasz Valdez #243 üzenetére

    Oh mond már el nekem miként tudnak azzal visszaélni, hogy látnak egy kamerán?
    Arról nem is beszélve, hogy így ismeretlenül nem tud beazonosítani, mert azok minősége elég silány ahhoz vagy épp nem jó szögben fordulok...
    Tényleg kíváncsi lennék.

  • dabadab

    titán

    válasz bambano #235 üzenetére

    "Ez volt az eredeti mondat: "Hova szöktek a legtöbben a második VH előtt, közben és után?". Erre nemigen válasz, hogy ma miért és hogyan mennek oda a bevándorlók..."

    Javits ki, de a II. VH tajan sem azert mentek az USA-ban, mert ott remeltek szabad szantofoldet talalni, hanem mert az egy normalisan mukodo nyugati demokracia volt, amit raadasul eppen senki sem keszult lerohanni.

    "ezt három másodperc guglizás után találtam."

    Ez volt az eredeti mondat: "egy rossz szóért megkövezzenek a nyílt utcán" - ez a ficko meg annal azert lenyegesen tobbet (es minosegileg mast) tett.

    DRM is theft

  • DrGonzo22

    őstag

    válasz bambano #241 üzenetére

    "gyereknek tekinti a felnőtteket" -> a fórumon olvasott töménytelen baromság alapján ez egy teljesen megalapozott hozzáállás

    "miért baj, ha terjed egy eszköz, amivel a hatalom és pereputtya visszaélhet" -> az egész társadalom ezen alapszik. Ilyen alapon lázadjatok a pékek ellen, mert a pékség egy olyan infrastruktúrális elem, amivel a hatalmon lévők vissza tudnak élni...

    "erkölcs" -> a kutyát nem érdeklő maszlag. A lényeg, hogy a társadalmi normák be legyenek tartatva, teljesen mindegy hogyan. Az erkölcsi rendre alapozni ezt kb. olyan, mintha a mezőgazdasági termelést lovakkal akarnánk ma megoldani... Az erkölcs egy elavult szabályozási mód, amit technikai eszközök váltanak fel. Mivel az egész csak úgy működött a múltban, hogy igen komoly, ámde teljesen alaptalan reputációt éptettek mögé, ezért fájdalmasan nehéz tőle megszabadulni - magyarul a lovakhoz kevésbé regaszkodunk, mint az erkölcsi elveinkhez, pedig a kettő között semmi különbség.

    "hanem azért, mert erkölcstelenség" -> abban a társadalomban, és mikrokörnyezetben, amiben felnőttél lehet, hogy az, de például a középkori Japánban egyszerű gyávaságnak nevezték volna, és téged marasztaltak volna el. Azért azt már a 17-18. század nagyobb gondolkodói (Hume, Locke...) világossá tették, hogy olyan, mint erkölcs nem létezik, de elég csak egy Platón dialógust elolvasni...

    "hagyni kellene végre felnőni az embereket" -> Nem tudom, hány éves vagy (én 30), de az én generációmat már itt, "vadkeleten" is hagyták felnőni. Minden lehetőségem megvolt arra, hogy azt tanuljam, és azzal foglalkozzam, amivel akarok. Ez az úgynevezett nyugati világban hosszú ideje tömegek számára adott. Mellesleg pont ez az, amire Kínában, Iránban... az embereknek nincs lehetősége. Nem azt állítom, hogy a fejlett nyugati világban nincsenek olyan leszakadó társadalmi rétegek, akik számára ez nem adott, de a számuk a társadalom működése szempontjából elhanyagolható, illetve egy folyamatos törekvés van arra, hogy felszámolják őket.
    Az már egy másik kérdés, hogy sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, de ez már nem az állam, hanem az ő egyéni problémájuk - mellesleg még ezekkel az emberekkel is meglehetősen szolidáris a fejlett világ.

  • AcélAgyar

    tag

    Iránban egy rossz szóért megköveznek az utcán? Ekkora baromságokat hogy lehet terjeszteni? Engem ez az első világháborús propagandákra emlékeztet, amikor a német katonákról azt terjesztették, hogy kivágták a magzatot a terhes nőkből. Oké, nem kötelező szeretni Iránt, lehet tiltakozni a felakasztott pedofilok és drogkereskedők jogaiért, de azért ilyen szintű blődségeket ne terjesszünk. Azt egyébként nem is tudtam, hogy itt mennyien jártak iránban és mekkora Irán szakértők. :DDD

    Egyébként nekünk, meg úgy általában véve mindenkinek az a legjobb amikor többpólusú a világ. Nem akarok sem kizárólag amerikai, sem kizárólag kínai-orosz dominanciát.

    [ Szerkesztve ]

  • SLYM

    veterán

    válasz bambano #236 üzenetére

    félrebeszélsz, ezek az emberek gyilkosságért lettek halálra ítélve, nem házasságtörésért. a szexuális zaklatásos perek egy dolog, de nem gondolnám, hogy ennyire durva lenne a helyzet, sőt egésznem biztos vagyok benne, hogy ez a listes sztori nem mindennapos

  • Valdez

    őstag

    válasz Dany007 #244 üzenetére

    Hát most még ez nem olyan nagy probléma, de amint egyre több és jobb kamerák lesznek, lényegében tudni fogják hova jársz, kikkel jársz, mik az érdeklődési köreid, ez kiegészülve a mobiltelefonos technikákkal és internetfigyeléssel, elég jól kiismerhető leszel. És persze lehet mondani, hogy ha nem csinálsz semmi rosszat, akkor nincs is titkolnivalód, tehát nem is zavar ha tudnak rólad mindent, csak nem lehet tudni hova tart a világ. Lehet olyan állam fog kiépülni, amelyik kevésbé lesz toleráns az kormányellenes fellépésékkel és szerveződésekkel és amelynek te lehet éppen a tagja leszel, mert nem fog tetszeni az, amit a kormány művel. Attól a ponttól kezdve te már nemkivánatos személy leszel.

    Tehát nem az eszközökkel van a baj, hanem a bizalom hiányával az állam felé, hogy azokat rendeltetésszerüen fogja használni. És hogy miért nincs meg a bizalom, az egy másik történet.

    [ Szerkesztve ]

  • SLYM

    veterán

    válasz AcélAgyar #247 üzenetére

    ajánlom figyelmedbe az on the spot című sorozat iráni részét. iránban már azért börtönbe kerülsz, mert van rajtad egy henna tetoválás és akkor még nem a rendszert szidtad, azért kínzás, plusz bebörtönzés jár

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák