Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Adi

    senior tag

    válasz luciferc #34 üzenetére

    Ott a pont, meg X-Comnál.

    Moonman: igen, jól járt, pl. az MS. És ez zavar. Alapvetően az hogy az emberek befizetett adóját - az enyémet is - egy olyan cég zsebébe tömik, ami ellen éppen trösztellenes intézkedések keretében keménykedik az EU. Valószínűleg nem véletlenül teszi ezt (Windows Médialejátszó nélkül, mond ez valakinek valamit? :U).

    De leírom még részletesebben, mielőtt valami beszűkült tudatú Windows-hívő nekem esik: nem az zavar, hogy a Linux, szabad szoftverek, linuxos cégek stb. nem kap pénzt. Ezek el fogják foglalni a maguk helyét önerőből is. Az a gond, amit Luciferc leírt: a Campus programmal rászoktatják az embereket egy dologra, eszükbe sem jut, hogy ezen kívül van más világ is. Az APEH és a hasonló hozzáállású állami intézmények pedig azt veszik el az oprendszer-preferenciájukkal, ami egy demokráciában az egyik legfontosabb: a választás jogát.

    Miért nem pl. az Apple zsebébe rakják azt a pár milliárdot? :DDD

    ldm start-reconf primary

  • moonman

    titán

    válasz luciferc #34 üzenetére

    asszem kisebb népfelkelés törne ki, ha Linuxos adóbevalló programot csináltak volna.

  • Gregorius

    őstag

    válasz luciferc #34 üzenetére

    ha egy teljes generáció linuxot tanulna, akkor a munkaadók is kénytelenek lennének vagy oktatni őket winre, vagy linuxra áttérni.
    Vagy azt mondani, hogy köszönik szépen, de nem ilyen képességű alkalmazottat keresnek. Sajnálatos módon a munkaerőpiacot is inkább a kereslet határozza meg.

  • rdi

    veterán

    válasz luciferc #34 üzenetére

    nos, ha már ilyen szép szavakat használunk, akkor meg szerintem a hozzáállásod a faszság. és kvittek vagyunk
    :DDD

    Szóval csak nem akarom én ezt megérteni:
    1) Mi akadályozza (akadályozta) a Linuxot , Unixot, BSD és társait, hogy ne csak jobbak legyenek mint az XP hanem ugyanolyan sikeresek is?
    Csak nem az, hogy elsősorban programozói ismeretekkle rendelekzőknek készültek ?
    Tudom, mert én is használtam Linuxot, a Debiant,

    2) Miért is rontja a Linux esélyeit, ha az oktatás ingyen juthat a Windows hoz?
    Csak nem azt szeretnéd, ha adminisztratív eszközökkel belenyulna a minisztérium az oktatásba?

    3) Ha nem ezt szeretnéd, mert nyílván nem, hiszen az igazságtalan lenne, akkor csak arra gondolhatsz, hogy oktassák mind a kettőt, vagyis legyen kötelező a Linux és a hozzátartozó szabad szoftverek tanítása is, de lagalább is legyen szabadon választható.
    Nos mit gondolsz, melyik programot oktatnák hoszabb ideig és több iskolában az Abiwordöt vagy az MS Wordöt? És miért? Csak nem azért, mert jobb?

    4) A piacon támadási pontot lehet találni, de az nem az oktatás. Egy egyszerű kérdéssel rávílágítok a probléma lényegére: ha egy szemlélet és oprendszer váltás az gazdaságban, közigazgatásban stb. mondjuk 4 év alatt lefutna, és végre hajtódna, szerinted azok a milliók, akik windózert tanultak mit csinálánának? Vagy azok menjeneki munkanélkülinek? Vagy munka mellett menjenek tanulni Linuxot és szabad szoftvereket?

    5) Ha most az oktatásnál találod meg azt a pontot, aminél fogva felforgatnád a világot, akkor szerinted hány évnek kellene eltelnie, hogy érezhető váltás menjen végbe a munkahelyeken? És addig hol fognak dolgozni a szabad szoftvereket tanuló végzősök? Jelentkezéskor majd beírják, hogy ismerik a táblázatkezelőt, aztán a próbaidőben kiderül, hogy nem megy az Excel?


    Szóval egy picit összetettebb dolog az, mint ahogy gondolod.
    Viszont egy doldogban igazad van: az operációs rendszernek szerintem is nyíltnak kellene lennie, valahogy idealisztikusan úgy képzelem, hogy egy vének tanácsa igazgatja az oprendszer fejlesztésének programját és az ENSZ pénzeli, de ezen az oprendszeren aztán hadd fussanak akár fizetős programok is, pl. a legjobb szövegszerkesztő: a MS Word.

    Most látom, hogy ezt írtad:
    ''ja, és a kereslet meg a kínálat megtalálja egymást. nem rögvest ''állnának át'' a munkavállalók linuxra, hanem hosszú évek alatt. ugyanis most azt kellene, hogy általánosban ne wint, hanem linuxot oktassanak. mire ők dolgozni fognak, egész más is lehet a világ szoftvertérképe...
    ''

    Fiatal lehetsz, könnyedén veszed az életet...

    [Szerkesztve]

    Fej! Tor! Potroh!

Új hozzászólás Aktív témák