Aktív témák

  • KEndre

    HÁZIGAZDA

    Remélem a szerzők is tudományos ismeretterjesztésnek tekintik majd az alábbi kivonatot:

    [L]http://tipster6.ik.bme.hu/papers/overview/[/L]

    ''Korlátok, nagyságrendek

    Az első probléma, amelynek kapcsán felvetődött egy új IP verzió kifejlesztése, az IPv4 címterének korlátozottsága volt. Noha a 32 bit hosszúságú IPv4 címek elvileg 2^32, azaz kb. 4 milliárd egyedi IP cím előállítását teszik lehetővé, (gyakorlatilag ennél valamivel kevesebbet, hiszen a D és E osztály speciális célokra van fenntartva, és az A, B és C osztályokban is vannak ki nem osztható címek - broadcast cím, hálózat cím), az osztályozás, illetve cím disztribúciós eljárás ''nagyvonalúsága'' miatt rendkívül sok cím kihasználatlan marad, elvész. Így - bár még messze járunk a 4 milliárd hoszttól - egyes esetekben már ma is korlátot jelent az IPv4 címtartomány.

    Biztonság

    A mai korszerű hálózatok, illetve alkalmazások egyik legkényesebb problémája a biztonság megteremtése. Számos olyan eset van, amikor nagyon lényeges, vagy kulcsfontosságú a hitelesítés lehetősége, az adatforgalom védelme, stb. Jelenleg nagyon sok különféle megoldás létezik a különböző alkalmazások biztonsági igényeinek kielégítésére. Ezek azonban nem egységesek, a standard hálózati szolgáltatások felett különféle kiegészítéseket igényelnek, legtöbbször alkalmazás szinten valósulnak meg. A TCP/IP protokoll készlet jelenleg nem tartalmaz szabványos, beépített, hatékony mechanizmust a biztonsági feladatok egységes megoldására. Az IPv6 az IPSec eljárást standard szolgáltatásként kínálja, kész eszközt nyújtva ezáltal a legtöbb biztonsággal kapcsolatos feladathoz.

    Mobilitás

    Már napjainkban is léteznek mobil IP készülékek, és a közeljövőben várhatóan gyorsan növekedni fog a számuk. Mivel a mobil készülékek változtatják földrajzi helyzetüket, mindig más és más ponton kapcsolódnak a hálózatba. Esetükben ezért a hagyományos útvonalválasztás nem alkalmazható hiszen az a hálózat topológiáján alapszik. Az IPv6 tartalmazza, ill. támogatja azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a mobilis hosztok is kiszolgálhatók.

    QoS támogatás és nagy sávszélesség igényű alkalmazások

    Az adat- és hang-kommunikáció, az audio és video rendszerek napjainkban tapasztalható gyors integrációja eredményeként egyre több olyan új, multimédiát is használó alkalmazás jelenik meg az informatikában, amelyek a kielégítő minőség biztosítása érdekében az adathálózattól igénylik a QoS támogatását (garantált sávszélesség), illetve nagy mennyiségű adat igen gyors továbbítását. Az IPv6 fokozott támogatást nyújt ezen igények kielégítéséhez, egyebek között az ún. ''flow'' bevezetésével, RSVP támogatással, stb.

    [L]http://tipster6.ik.bme.hu/papers/overview/[/L]

    Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!

Aktív témák