Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • luciferc

    őstag

    A Microsoft megszerezte a legjobb, legdrágább lobbistákat, akiket csak meg lehet vásárolni Washingtonban.” (Ehhez azért tegyük hozzá, hogy az Egyesült Államokban más a lobbikultúra, az ilyen tevékenység nem feltétlenül jelent korrupciót, sőt.)

    Miért is nem jelent korrupciót? Mert ők azt mondják? Lehet, hogy nem a politikus zsebébe tömködik a pénzt, de a szememben ugyanolyan üldözendő korrupció az is, ha megveszik a lobbistát, aki aztán kapcsolatait és kellemetlen információit kihasználva egyoldalúan súg a politikusok fülébe dolgokat. Ugyanolyan mocskos korrupció, ha nem hallgattatik meg a másik fél csak azért, mert Gipsz Jakab jobban bejáratos a politikusokhoz mint Kovács Jenő.

  • luciferc

    őstag

    válasz #06658560 #11 üzenetére

    Na mesélj. Ugye a nagy ámerikában a lobbista odamegy a politikushoz, és szakszerűen elmondja, hogy milyen pozitívumai és negatívumai vannak az általa képviselt mondjuk törvénynek. Véletlenül sem ám csak a pozitívumokat mondja, ugye? Miért is nem tekinthető korrupciónak, ha megveszem a bejárást a döntéshozóhoz, miközben konkurensem nem tudja ezt megvenni? Én elhiszem, hogy az amcsiknak ez jó, meg ők így szeretik, de attól még ez a korrupció egy fajtája. Pláne, hogy a lobbista adhat pénzt pl kampányra. Ha nem a döntéshozók sunyi befolyásolásáról szólna a dolog, akkor a tisztelt döntéshozó meghívná a feleket (kicsit és nagyot egyaránt), meghallgatná őket és utána értekezne a tanácsadóival, akik nem lobbisták, nem fizeti őket egyik fél sem, aztán döntésre jutna. Minden más csak a korrupció különböző formája az én olvasatomban.

    Ettől függetlenül tényleg mesélj, miért is oly patyolattiszta a zusa lobbirendszere?

  • luciferc

    őstag

    válasz cucka #13 üzenetére

    Nem az a baj, hogy tudni vagy nem tudni ki milyen célból lobbizik, hanem az, hogy lobbizik, és nem tudjuk milyen érvekkel győzi meg a döntéshozót, ugyanis ez nem nyilvános. Amíg pedig nem nyilvános, addig az bizony korrupció a szememben. Nem tudni ugyanis, hogy azért dönt a lobbista javaslata mellett a döntéshozó, mert meghallgatva és megrágva minden fél érveit a tanácsadóival azt látták a legjobbnak, vagy azért, mert csak az egyik fél érveit hallotta, vagy mert ígértek neki egy jó kis kampánytámogatást (lásd olajlobbi, fegyverlobbi), vagy azért, mert megsúgta a lobbista, hogy tudja ám, hogy dugja a titkárát.

  • luciferc

    őstag

    válasz cucka #15 üzenetére

    Ezt elfogadom. Én részemről tiltanám a lobbizás minden formáját, ami nem teljesen nyilvános, masszív börtön járna érte.

  • luciferc

    őstag

    válasz #06658560 #19 üzenetére

    "USÁban pontosan tudni mivel lobbiztak ki valamit, mert az nyilvános dolog."

    ugye ezt te sem hiszed?

    amúgy kíváncsian várom mi nem úgy van, ahogy írtam. Érdekel, hogy miért nem korrupció, amikor pénzért lehet megvenni döntéseket azáltal, hogy kinek milyen erős lobbistára van pénze. És miért nem korrupció, ha nem nyilvános minden egyes szó, ami lobbista és politikus között elhangzik. Tudod egy közös kiruccanáson a hegyekbe, vagy egy fogadáson a park eldugott zugában sok mindent meg lehet ám beszélni kíváncsi fülek nélkül. Annyi a különbség, amit el is fogadtam, hogy ott legalább elvileg azt tudni, hogy ki miért lobbizik, és a pénzt csak kampányra lehet adni (ami persze ugyanúgy megvásárlása a politikusnak, csak nyilvános, és a sok észlény még tapsol is hozzá). Kérnék egy weboldalt, ahol fent van viszont az, hogy milyen érvekkel élt (az összes!, tehát minden találkozásukról, iratról hiteles jegyzőkönyv) egy-egy lobbista. Tudsz ilyet? Ha nem, akkor 0 pontos a beszólásod, ha igen, akkor szívesen mea culpázok

  • luciferc

    őstag

    válasz bobsys #21 üzenetére

    Olvastam több hasonlót is, ezt éppen nem, de ez is azt erősíti, amit mondtam. Látszat nyilvánosság, miközben fogalmuk sincs az amcsiknak, hogy mivel is sikerült meggyőzni egy döntéshozót, márpedig általában ez az érdekes. Ha végigolvasod, amit írtam, akkor láthatod, hogy az a bajom, hogy örülnek itt egyesek egy olyan rendszernek, ami ugyanúgy átláthatatlan érvekkel juttat el egy ügyet a döntésig, mint pl kishazánkban. Az egyetlen pozitívuma, hogy a pénzzel legalább el kell számolni, és lehet tudni, hogy ki mit akar. De a hogyan az érdekes.
    Lehet, hogy nincs az usák megoldásnál jobb (kétlem), de ha egy kicsit kevésbé bűzlik a pöcegödör, attól az még büdös. Lehet értékelni a kisebb bűzt, de azért ne essünk már a túloldalára ama állatnak.

  • luciferc

    őstag

    válasz #06658560 #24 üzenetére

    Ok, igazad van, az usában minden nyilvános, teljesen normális, hogy egy lobbistán keresztül kampánytámogatást adnak egy politikusnak, és fel sem merül, hogy azért úgy dönt a politikus ahogy, mert kell neki a kampányra a pénz. Teljesen normális, hogy egy adott ügy kapcsán főleg (csak) azokat az érveket, érdekeket veszi figyelembe egy politikus, amiket pénzért megvehető lobbisták közvetítenek felé. Teljesen normális és kifejezetten jó, hogy a lobbista és a politikus találkozóin elhangzottak nem kerülnek a nyilvánosság elé. Ez így mind teljesen jó és tökéletes. Köszönöm, leültem.

Új hozzászólás Aktív témák