Új hozzászólás Aktív témák

  • GoodSpeed

    addikt

    LOGOUT blog (1)

    válasz Hieronymus #17 üzenetére

    Válogassuk szét a dolgot, technikai és jogi részre külön.
    Igen, amit írsz, hogy technikailag működik, illetve működhet ez tény. Viszont ha Te vagy a vállalkozásod vizsgálat alá esik, akkor hiába mutogatod, hogy technikailag működik.
    Ez volt a 35K vs 80K rész.
    Akkor most jöjjön a szürke:
    A 2K-s boltok. Logikusan nézve, egyszerű paraszti logikával: ugye nem gondolja senki sem azt ,hogy egy 2-5K-s kulcs teljesen olyan mint egy 40x vagy 20x annyiba kerülő?!

    Azok "jobb" esetben Key Management Services (KMS) kulcsok, van hogy egy vállalat vesz mondjuk mennyiségi licencben 1000 kulcsot, mert van 768 gépe, és így olcsóbb mintha külön venne 768 licencet, aztán az admin, elad belőle mondjuk 100-at ami eleve illegális, de úgy van vele, hogy nem derül az ki vélhetően, másrészt meg tudja, hogy kb 50 gépet vesznek még max, van bőven tartalék.

    A vevő szempontjából full illegális a dolog, legyen az cég vagy magánszemély!
    Csak ilyesmiken bukik el a vásárló egy ellenőrzésen:
    - töredékes, nevetségesség határát súroló árazás
    - Számla hiánya, illetve olyan számla, amely nem MS partner validált
    - Microsoft ügyfélszolgálata egyből kiadja az igazságügyi szakértőnek, vagy egyszerűen a hatóságnak, hogy bizony ez a kulcs egy KKV-hoz vagy egyéb nagyobb vállalhoz tartozott, és baromira nincs keresnivalója a végfelhasználónál.
    - Régen mondtam volna még a COA matricát is (OEM-nél), de ugye digitális is lehet vásárolni a Microsofttól, és ott már ilyet nem kapsz nyilván. Se dobozt, csak egy számlát és a kulcsot, viszont az a kulcs egyből validálható a hatóság előtt.

    #18DeFranco
    l _néhány_ esetben házkutatás is volt. A vásárlók között is megoszlik hogy mennyi a magánszemély és mennyi a céges vásárlás.

    Na most ott általában megalapozott a gyanú. A bűncselekményeknek két fajtája van, a vétség, és a bűntett. Értelemszerűen a bűntett a súlyosabb. Na most a kalózkodás, az a második, bűntett.

    Az eljárás nem egyenlő az ítélettel, és nem tudjuk sem azt, hogy a vásárlók esetében milyen arányban indult (ha indult) eljárás (ebből volt-e magánszemély, vagy mind céges) és a házkutatások, egyéb komolyabb cselekményekben volt-e egyáltalán érintett vásárló (és mennyi magánszemély), és ha igen, akkor ezek saját felhasználásra vásárlók voltak, vagy nagyban vettek kulcsokat.

    Első lépésként kimennek, és lefoglalnak adattárolókat, van, hogy viszik az egész gépet. Ilyenkor kiesel a munkából, hónapokig tart a vizsgálat, amit meghosszabbítanak, közben azért a terheltek lelkileg is terhelődnek, amin illegális biteket találnak, azt szépen elkobozzák, bíróságon megindítványozzák, és mondjuk egy cég esetében ez eléggé megfigantó, de magánszemélyek esetében is kellemetlen.

    Régen volt a magyar hülyeség, hogy egyrészt a BSA = szoftverrendőrség, másrészt, hogy szabálysértés. A BSA nem szoftverrendőrség volt, ha valakihez kimentek és kimennek az rendőrség lesz. Másrészt NEM 50 000 Ft helyszíni bírság.
    Régebben a BTK 329§/a bekezdése rendelkezett erről, de 2012-ben módosították, az új szerint:

    A SZELLEMI TULAJDONJOG ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEKBitorlás
    384. § (1) Aki
    a) más szellemi alkotását sajátjaként tünteti fel, és ezzel a jogosultnak vagyoni hátrányt okoz,
    b) gazdálkodó szervezetnél betöltött munkakörével, tisztségével, tagságával visszaélve más szellemi alkotásának hasznosítását vagy az alkotáshoz fűződő jogok érvényesítését attól teszi függővé, hogy annak díjából, illetve az abból származó haszonból vagy nyereségből részesítsék, illetve jogosultként tüntessék fel,
    bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) E § alkalmazásában szellemi alkotás:
    a) a szerzői jogi védelem alá tartozó irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotás,
    b) a szabadalmazható találmány,
    c) az oltalmazható növényfajta,
    d) az oltalmazható használati minta,
    e) az oltalmazható formatervezési minta,
    f) a mikroelektronikai félvezető termék oltalmazható topográfiája.
    Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése
    385. § (1) Aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogról szóló törvény szerint a magáncélú másolásra tekintettel a szerzőt, illetve a kapcsolódó jogi jogosultat megillető üreshordozó díj, illetve reprográfiai díj megfizetését elmulasztja.
    (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését nagyobb vagyoni hátrányt okozva követik el.
    (4) Ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését
    a) jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig,
    b) különösen nagy vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés két évtől nyolc évig,
    c) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva követik el, a büntetés öt évtől tíz évig
    terjedő szabadságvesztés.
    (5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.
    Védelmet biztosító műszaki intézkedés kijátszása
    386. § (1) Aki a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedést haszonszerzés végett megkerüli, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedés megkerülése céljából
    a) az ehhez szükséges eszközt, terméket, számítástechnikai programot, berendezést vagy felszerelést készít, előállít, átad, hozzáférhetővé tesz, vagy forgalomba hoz,
    b) az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki vagy szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja.
    (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el.
    (4) Nem büntethető a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedés megkerüléséhez szükséges eszköz, termék, berendezés, felszerelés készítése vagy előállítása miatt az, aki mielőtt tevékenysége a hatóság tudomására jutott volna, azt a hatóság előtt felfedi, és az elkészített, illetve az előállított dolgot a hatóságnak átadja, és lehetővé teszi a készítésben vagy az előállításban részt vevő más személy kilétének megállapítását.
    Jogkezelési adat meghamisítása
    387. § Aki haszonszerzés végett
    a) hamis jogkezelési adatot készít,
    b) a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott jogkezelési adatot eltávolítja vagy megváltoztatja,
    vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    #19Robert07: Persze márkaszerviznél ez a helyzet. Nekem elromlott az ASUS laptopban az alaplap, új Windows 10 Home Premiumot aktivált rá az ASUS márkaszerviz. Ha viszont külön vásárolsz alaplapot PC-be, és elromlik, ott már jogilag nem lesz új Windows-zod legálisan, csak ha fizetsz érte. Fentebb leírtam, hogy technikai és jogi részt külön kell kezelni.

    #20tUbThUmPER: Laptopoknál egyébként gyakran a kulcs bele van égetve, és ha nem romlik el a laptop, automatikusan megy az aktiválás minden újratelepítés nélkül. Pl ASUS laptopomnál is így volt , és még valami kulcsot ugyan nem mellékeltek hivatalosan, mármint fizikai formában a laptophoz, nem volt a laptop aljára ragasztva, AIDA64-gyel viszont ki lehetett olvastatni.
    Amúgy pl ez is megmutatja: ShowKeyPlus - Windows 10 Forums (tenforums.com)

    be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

Új hozzászólás Aktív témák