Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy itt egyszerű ötletelés folyik szabadalom címszóval, anélkül, hogy a szabadalom beadója egyáltalán érdemben közel járna a szabadalom tárgyának megvalósításához vagy esetleg a szabadalom érdemben segítene annak aki azzal megpróbálkozik.

    Technikailag a vibramotoros ötlet szvsz bőségesen meghaladja a jelenleg megvalósíthatót.

    (1)
    Egy átlagos esés 1-1.5 m magasról történik (zseb illetve szokásos telefon olvasómagasság).
    1m-ról a szabadesés fél másodpercen belül végződik. Ez alatt a fél másodperc alatt lenne szükség:
    1.1 a szabadesés detektálására
    1.2 oprendszer által a szükséges szabadesés-mentőrutin meghívására
    1.3 magasságmérésre
    1.4 perdület mértékének és irányának meghatározására
    1.5 telefon térbeli helyzetének meghatározására
    1.6 telefon becsapódáskori helyzetének megállapítása
    1.7 korrekció szükségességének eldöntése
    1.8 vibramotorral annyi perdületet adni a telefonnak, hogy jobb legyen a becsapódási helyzete.

    ________

    1.1/1.2:
    ehhez szvsz egy hard RT oprendszer kéne, mert az egy 1/2s os esésnél nem fér bele, hogy valamilyen más szoftver/oprendszer 1/10-ed másodpercet molyol míg át tudja adni a vezérlést

    1.3:
    ennek az egyetlen félig meddig pontos megoldása szerintem egy ultrahangos mérés lenne, de itt a következő game breaker problémák vannak:
    1.3.1 tudni kell a hang terjedési sebességét, de ez erősen függ a hőmérséklettől (kb. az abszolút hőmérséklet gyökével lesz arányos), a levegő hőmérsékletéről pedig fogalma sem lesz a telefonnak.
    (zsebmeleg vagy böngésző/játékmeleg telefon vs hideg külvilág)
    1.3.2 ha a telefon nem egyszerűen leesik, hanem még ott van az ember combja, amin előbb megpattan, akkor egy egyszerű magasságmérésnek nincs értelme (ráadásul valszeg az ember combja az ultrahang útjában lenne)

    1.4
    1.4.1 ahhoz hogy tudjuk hogyan fog becsapódni a telefon, kell tudni azt is, hogy milyen gyorsan és milyen irányban forog a levegőben. Itt lehet hogy nem elég egyetlen giroszkóp és több szenzor kell. (a telefon összes pontja térbeli, 3D-s pályán fog mozogni)
    1.4.2 ha a telefon kap egy tokot (legértelmesebb megoldás:) ), az a tehetetlenségi nyomatékát/tömegközéppontját olyannyira megváltoztathatja, hogy a perületmeghatározás túl pontatlan lesz.
    (a telefonok tömegközéppontja általában nem pontosan középen van).

    1.6-1.7:
    egy lassú kis ULV ARM vacak nem fogja ezeket a számításokat tizedmásodperc alatt elvégezni...

    J.

    [ Szerkesztve ]

  • joysefke

    veterán

    válasz Pttypang #37 üzenetére

    szvsz ha csak elméleti ötletelgetés szintjén maradunk, akkor az szerintem egy megoldhatatlan probléma, hogy az ultrahangos távolságmérés nem fog működni, mert a telefonnak fogalma sem lesz róla, hogy mennyi a külső hőmérséklet, enélkül pedig a hangsebesség ismeretlen, innentől kezdve az az 1-5 századmásodpercnyi bizonytalanság amit az ismeretlen hangsebesség jelent _szerintem_ jelenthet annyi perdület miatti szögelfordulást, ami a törést befolyásolja.

    35 fokban 352m/s a hangsebesség, -20 fokban 319m/s ez laza 10% (!!!)

    ha a telcsinek volt egy jókora perdülete (mert pl. valaki kiverte a kezemből), akkor ez simán jelent 20-30 fok elfordulást...

Új hozzászólás Aktív témák