Új hozzászólás Aktív témák

  • arnyekxxx

    veterán

    válasz neverDell #39 üzenetére

    Igen, egyelőre csak a hadkötelezettséget óhajtják visszaállítani

    A hadkötelezettség, sőt a sorozás intézményi háttere eddig is megvolt, kizárólag a sorkatonai szolgálatot szüntették meg, ami így is marad. A változás annyi lesz, hogy az egyébként jelenleg is hadkötelezettek különböző rendszerekben szétszórtan levő adatait egybegyüjtik egységes adatbázisba.

    akkor általános mozgósítást rendelnek el, aki meg nem jelentkezik a kijelölt helyen, az go to sitt...

    ahogy ezt eddig is megtehette bármelyik kormány mert rendkivüli állapot kihiretésével kb korlátlan hatalmat adhat magának.

    http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/103541/1

    2004.10.29 12:52

    A honvédelmi kötelezettség nem szűnne meg, de a meghatározott magyar állampolgárok számára csak polgári védelmi kötelezettségre, védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején hadkötelezettségre, rendkívüli állapot

    Ehhez azonban a honvédelmi törvény mellett még az Alkotmány módosítása is szükséges, mert abban mondanák ki, hogy külső fegyveres támadás veszélye esetén vagy szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében az Országgyűlés kétharmados többséggel megelőző védelmi helyzetet rendelhet el, amely felhatalmazza a kormányt a szükséges intézkedések megtételére. A megelőző védelmi helyzetnek azért van jelentősége, mert már a rendkívüli állapot kihirdetése előtt lehetőség lenne a sorkatonaság visszaállítására.

    Juhász Ferenc szakminiszter tájékoztatása szerint a kormány nem kezdeményezi ismételten a honvédelmi törvény módosítását. A sorozás intézményrendszere tehát változatlanul fennmarad, ami - a tárca számításai szerint - évi 9,65 milliárd forint kiadást jelent az államnak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák