Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz [CsuCsu] #6 üzenetére

    "Ugyanis az egyetemnek pontosan az a dolga, hogy szakertot faragjon beloled.": ezt a tévedést miért nem lehet kiirtani a köztudatból? az egyetemnek egyáltalán nem célja, hogy egy konkrét munkahely igényeinek megfelelően felkészítsen. az egyetemnek az a célja, hogy alkalmassá tegyen arra, hogy életed során bárhova sodor a szél, ott képes legyél betanulni és felvenni a fonalat.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz [CsuCsu] #11 üzenetére

    miután nem értetted meg a válaszomat, nekifutok újra.
    maradjunk informatikai jellegű területen.
    az egyetemnek nem az a dolga, hogy például ms dynamics-ot tanítson. az a dolga, hogy a hallgatók képesek legyenek önállóan bármelyik vállalatirányítási rendszert megtanítani.

    az egyetemnek nem az lenne a dolga, hogy windowst/office-t/böngészőt tanítson. az a dolga, hogy kiképezzen arra, hogy tetszőleges szoftverrel felszerelt gép elé leülve képes legyél megtanulni azt záros határidőn belül.

    de sorolhatnám tovább: nem oracle-t meg mssql-t kell tanítani, hanem relációs adatbáziskezelést. nem c#-ot meg jávát, hanem objektumorientált programozást.

    az orvos pont nem jó példa, mert meglehetősen magas biztonságra kellene törekedni. ezt az is mutatja, hogy az orvosképzés azon kevés képzések közé tartozik, ami a bolognai rendszerben is osztatlan maradt, ráadásul jelentős posztgraduális képzés is tartozik hozzá.

    de például jogon se úgy tanítanak, hogy csak eu-s vállalatok gazdasági jogát kell megtanulni, hanem en-bloc az összes jogot. pedig lehet, hogyha felvesznek egy jogi egyetemről kikerült friss jogászt pl. egy gyógyszergyárba, ott csak a szabadalmi jogra lenne szükség. de azért, hogyha véletlenül később másik munkahelye lesz, tudjon ott is dolgozni, megtanítanak neki mindent, római jogtól kezdve stb. egyébként meg a római jog tökéletes példa: konkrétan római jogot sehol nem használnak ma már. csak mivel sok jogrendszer alapja a római jog, és olyan gondolkodásmódot igényel, amit azon lehet megtanulni, hát bevasalják a jelölteken.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Meridian #12 üzenetére

    "egy bruttó 210ezres fizuval": ilyenkor a szemed elkerekedik, csuklasz egyet és közlöd, hogy szeretnél jó fizetést, de a 210 ezres napidíj azért túlzás :)

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Meridian #15 üzenetére

    "Ezt amúgy te hogyan kiviteleznéd?": agyaljon rajta az egyetem, azért fizetjük :) de például taníthatnák, hogy hogyan tervezed meg az objektumhierarchiát, az öröklődést, stb. például én már egy csomó jáva tankönyvet láttam, a fele nulláról indult, és nekem nem mondott semmit, a másik fele ráfeküdt a kivételes témákra (nem az exception-ökre, hanem a jávában levő apró hülyeségekre), de olyat, ami azt mondaná el, hogy miért úgy származtatnak, még nem láttam (lehet, hogy létezik, én még nem láttam).

    persze utána gyakorlaton meg kell tanulni egy oop nyelvet is, hogy láss egy élő implementációt, csak az elméletet nem erre kell felfűzni.

    de pl. ha szövegszerkesztésről lenne szó: nem azt kellene bemagolni, hogy wordben első főmenüpont file, abból nyílik ezmegaz, második edit, harmadik view, hanem azt, hogy margó nem csak a hr-en van, viszont a képernyőn lehet huzogatni, de nem teheted akárhova. a szövegszerkesztés elméletnek inkább tipográfiának, könyvtárelméletnek, meg ilyesminek kellene lenni, és a gyakorlati órán mindenki általa választott cuccban kipróbálhatná.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz UnA #27 üzenetére

    "mégis elkötelezettnek kellett lennie a terület iránt": vagy maga iránt...
    az ilyeneket udvariasan jó önmenedzselési képességűeknek, nem annyira udvariasan vetítőgépeknek hívjuk.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz macilaci78 #38 üzenetére

    milyen szépen megírtad a lényeget.
    te, mint diák, kötsz egy oktatási szerződést az egyetemmel, amit vagy az állam, vagy te finanszírozol. ebben az egyetem köteles kizárólag a te érdekeidet képviselni.

    meg beesnek projektek, amiket ettől diszjunkt szerződésekben privát pénzből finanszíroznak. értelemszerűen más elvárásokkal, mások által támasztott elvárásokkal.

    nincs ebben semmi probléma.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák