Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ztoldy

    senior tag

    válasz kakuk.tamas #39 üzenetére

    Jogosultságok most is vannak, hogy ki mihez férhet hozzá. Persze ezt is emberek osztják ki, tehát visszaélés előfordulhat(na).

    https://www.refundo.hu/?ref=175161

  • Armahun

    addikt

    válasz kakuk.tamas #52 üzenetére

    Ha van útleveled azzal.

    Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

  • imibogyo

    veterán

    válasz kakuk.tamas #52 üzenetére

    Először is én is leírtam az anyakönyvit, meg a jogsit is. Tegnapelőtt voltam hosszabbítani simám jó volt az is és ugye ott az útlevél is.

    De tételezzük fel, hogy mindent elhagysz (tegnapi eset, hogy a születési sem volt meg a hölgynek az okmányirodában, mert leégett a lakása). Ilyenkor csak jobban jönne egy 3 másodperces megoldás, mint az, hogy "keresd fel a születéssel illetékes okmányirodát", ami az adott esetben például 400 km-re volt tőle... Persze át lehet kérni, de az meg napok kérdése... És mint utánad is írták bizony lehet ebből szívás. Tényleg sokkal kevésbé bonyolult 2-3 hónapig rohangálni a papírjaid után, mint egy hiteles adatbázisból kinyerni a szükséges adatokat....

    És mi benne a túlbonyolítás?
    - Egy ügyfélkapus saját adattár? (hint: most is van)
    - A saját főbb adataid alapvető ismerete? Ez is adott kellene, hogy legyen...
    - Egy fénykép mentése? (hint: már ez is sok rendszerben adott, ahogy írod is)
    - Az ujjlenyomat levétele? Amikor már egy mobil, vagy laptop is képes rá? Vagy egy 2.000 Ft-os kütyü?
    - Vagy az okmányirodában kinyomtatni a hiteles adatokat?

    Ha ezeket bonyolult dolgoknak tekinted, akkor lehet nem velem van a baj. Amúgy meg egy percig sem gondoltam, hogy mindennek egyszerre meg is kellene valósulnia, csak az egyik valamelyiknek amelyik a legegyszerűbb (ügyfélkapu például már adott ehhez csak egy "vész-karaktersor" kellene) és akkor bárhol, bármikor azonosíthatnád magad, mondjuk egy okmányirodában az ügyintéző előtt elindítva a folyamatot (egyszer-használatos kód például nem űrtechnika), még akkor is, ha mindened elveszett. Tényleg marha bonyolult. :U

    [ Szerkesztve ]

  • imibogyo

    veterán

    válasz kakuk.tamas #61 üzenetére

    No problem, csak nem értettem én sem, hogy ez miért lenne bonyolult, persze lehet hülyén is fogalmaztam...

    Csak az ügyfélkapunál az a baj, hogy te ott nem közvetlenül azokból az adatbázisokból kérdezel, mert ugyebár személyiszámod, TAJ-számod, stb nem tudod megnézni, csak ezekkel adatokat lekérni.
    Erre írtam ezt: "okmányirodában mondjuk FF 100 Ft/lap-ért biztosítani, hogy az egységes adatbázisból pár adat alapján (amiknek összességét elvileg csak az adott személy tudhatja, mint mondjuk ügyfélkapu reg. adatok plusz egy vészprotokoll adat, amit be kell regisztrálni az e-igazolvány kiváltásakor (mondjuk 15452369abGad45 ;] :P )) ki lehessen nyomtatni szintén vagy az igazolványok utolsó állapotát, vagy a születési anyakönyvi kivonatot)." Ha egyszer már lenne egy egységes adatbázis, akkor az ügyfélkapu, lehetne ténylegesen "csak kapu", tehát az, hogy most mi van benne és hogyan működik, végső soron irreleváns, mivel ugye egy jövőbeni esetleges valamiről beszélgetünk. Az ÜK-nak csak annyi a szerepe az én szememben, hogy mivel személyesen kell a regisztrációt lezárnod, ezért végső soron "hitelesnek" tekinthető.

    Egyszer hackelnék meg az ÜK-t, egy képet cserélnének ki, kész is a személyiség lopás...
    Ez egyrészt bármi másra is igaz, másrészt ma is meg tudják csinálni (fényképcsere), nem egy filmet láthattunk már erről (valós eseményeken alapulót is, nem csak hollywoodi vackokra gondolok). Egyébként pedig úgy gondolom, hogy ha egy banknak, és sok külföldi nemzetbiztonsági hivatalnak is megfelel egy ilyen "online" adatbázisból azonosítás fényképpel (bank esetében mondjuk mobilos azonosítással egybekötve), akkor nekem is. Aki meg már egy ilyen rendszert fel akar és tud is törni, az már a többi megoldást is ki tudná játszani.

    A legjobb tényleg a chip a bőr alá és/vagy vonalkód a tarkóra.
    Azt meg könnyű kivágni a bőr alól, még sokkal könnyebb, mint egy ÜK-t feltörni, a vonalkód pedig baromira egyszerűen hamisítható. Szóval olyan, hogy biztonságos megoldás, olyan nincs.

    Én épp ezért vagyok úgy, hogy ha már egyik sem 100%-ban biztonságos, akkor legalább a lehető legkényelmesebbet használjuk (mondjuk ilyen szempontból a chip lenne nekem is szimpatikus) nem hagynám el, nem kellene hosszabbítani sem, max mondjuk 5-10 évente a rajta tárolt képet frissíteni, vagy esetleges adatváltozáskor frissíteni és kész is. És nem aggódom a "megfigyelés" miatt sem, enélkül is baromira pontos rólunk a kép egyéb forrásokból is (online ujjlenyomat), nem kell félni.

    De ez utóbbi nálunk egészen addig nem fog megvalósulni (ahogy a jól használható e-igazolvány sem), amíg ki nem találják, hogy a mindenféle okmányok pótlásából, cseréjéből stb.-ből eddig is igen szép összegeket miből fogják pótolni. Lehet, hogy majd egy igazolványunk lesz a jövőben, vagy egy chip a bőr alatt, de mondjuk 10.000 lesz bárminemű módosítás/hozzányúlás, mert hát ugye "drága a technikai háttér fenntartása......", vagy valami ilyesmi más kamu szöveg biztosan lesz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák