Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz grinapo #37 üzenetére

    csak hogy Grinen kívül más is értse:
    itt van az upc internetes ászf-e. 157. oldalon le van írva egy olyan szolgáltatás árképzése, ami még mindig nem az, aminek itt sokan az otthonit hiszik, köztük a cikk írója is, de ahhoz közelebb van. A 2 Mbps-es vonal esetén (nem írtam el, tényleg két mega) 600 kilóból kapnál vissza egy rendesebb vacsorára valót.

    Tehát lehet agyalni, hogy miért van ekkora különbség a lakossági szolgáltatásnál a garantált meg a max. között, de akkor azon is agyaljunk, hogy a két megás szolgáltatásért havi majdnem hatszázezer forintot kellene fizetni, plusz miller fölött a belépés.

    aki akar, utána számol, hogy a 80 megás digis otthoni mennyibe is kerülne ezen az árszinten, ha 2 mega hat kiló.

    [ Szerkesztve ]

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • zseko

    veterán

    válasz grinapo #37 üzenetére

    A torrent az átok az egész rendszer sebességére, meg az a júzer aki ész nélkül használja agyba-főbe. Azt egyébként én is tapasztalom, hogy a kezdeti időkhöz képest nem jön már az a sebesség mint akkor.
    Egyébként mint szolgáltatós rész, válaszoljál már meg nekem valamit légyszi, bár sejtem rá a választ: vidéken vagyok, a csomagom 15000/900 kbps. a választható legnagyobb 25000/5120 kbps. Át akartam rá lépni de nem kötik be, mondván a hálózat nem tud ennyit csak kb ~18-20Mbit-et stabilan. Mondtam hogy nem gond mert a 15Mbit bőven elég már, inkább a felfelé irány legyen valamivel több, még annál se érdekel hogy megvan-e az 5Mbit, ha a mostani dupláját eléri már jó. Mégsem akarják bekötni, kifejezett kérésemre sem. Itt most arra hivatkozva nem kötik be, hogy 'hülye júzer beleköt majd' (mint az idióta amerikaiak, minden sz@rért perelnek), vagy mire?

    HR24.hu

  • zseko

    veterán

    válasz grinapo #66 üzenetére

    Ha nem akkor nem :N Igazából felfelé lenne jó egy valamivel nagyobb érték, 2Mbit már elég lenne. Egyébként így is nagyon jó, vidék, 15Mbit, hamarabb volt pár hónappal 8 megás netem duplázáskor mint fél pestnek.

    [ Szerkesztve ]

    HR24.hu

  • rsf

    senior tag

    válasz grinapo #37 üzenetére

    Nagyon jó és érthető amit leírtál, csak engem mint a szolgáltatást igénybe vevőt egyáltalán nem érdekel a műszaki háttér.
    Tőlem sajnos nem fogadják el a munkahelyemen, hogy a napi 8 óra munkából csak 2-őt tudok garantálni.
    Mert problémás az asszony,gyerek,kutya,közlekedés stb.
    Ha 8 órát vállalsz akkor nincs mese nyomni kell vagy mehetsz más szolgáltatóhoz. ;]
    Az eszem megáll, hogy a szolgáltató a 10MB-es vonalán szolgáltathat 50x1MB-ot.
    Ez ám a parasztvakítás a köbön. És még nekik áll följebb, ha valami problémád van a vonallal.
    Üdv.

    “Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

  • nord_

    veterán

    válasz grinapo #78 üzenetére

    15/1-es internetem van, a garantált sávszél 12288 kbps / 819 kbps. Harmadik éve használom a cég szolgáltatását, rendszeresen mérem, 14/0,9 alá sose mentek. (Home workingben dolgozom, kiemelt fontosságú a stabilitás.)
    Ők hogy csinálják? :)

  • #06658560

    törölt tag

    válasz grinapo #78 üzenetére

    Az autóbuszokat maximális utasszámra és komfortfokozatra tervezik, valamint a jogszabályi elöírásoknak megfelelö utaslétszámra. Hogy a soför esetleg felenged többet, már egész más történet, az már nem a tervezési fázis, hanem overbooking.

    #73 Béééla: a tiszta helyzet az lenne, ha a minimum szolgáltatással lehetne csak reklámozni, mondván a maxot a fizikai korlátok, földrajzi viszonyok, többi felhasználó, midnenki befolyásolja, s örülj, ha minden jó és száguld neked az adat lefele. Igaz, hogy ekkor a marketingesek tömege kereshetne új munkát, de a vevö sem verné az asztalt feleslegesen.

    [ Szerkesztve ]

  • #06658560

    törölt tag

    válasz grinapo #94 üzenetére

    Ha a közlekedésröl akarsz beszélni, írd azt!

    A tényleges szolgáltatás, amit vállal a szolgáltató az a garantált, a felett minden definiálatlan hasraütéses, mérhetetlen maszlag. Ezért kéne a garantáltat reklámozni. hogy a vevönek kevésbé mutatós az 1 giga az ötvennel szemben, mellékes.
    De kezdjünk el játszani: definiáld az átlagos használatot, átlagos körülményeket, egzaktul, ami mindig igaz is!

  • rsf

    senior tag

    válasz grinapo #78 üzenetére

    Értem én és ismerem is a műszaki hátteret, csak próbáltam az átlag felhasználó szemszögéből megközelíteni a dolgokat. Egy kicsit szerettem volna kötekedni.
    A fősuliról voltam én matáv TC-ben nyári gyakorlaton anno,ugyanis félig meddig szakmabeli vagyok.
    Üdv.

    “Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

  • #06658560

    törölt tag

    válasz grinapo #116 üzenetére

    Azt mondod átlag, amivel nem lehet reklámozni. Ad a szolgáltató egy szolgáltatást, amire azt mondod az átlagával kell foglalkozni- de nem definiálod az átlag meghatározását, sem idö, sem tér függvényében. Akkor milyne átlagról beszélsz? Ja, a súlyozást is kifelejted szépen.

  • Meridian

    senior tag

    válasz grinapo #92 üzenetére

    Nincs százmegás nemzetközijük, mivel a BIX felé 155Mbites kapcsolatuk van. Így mindenkinek nagyjából 4Mbps jut - legalábbis amikor a cikk íródott, 2007-ben, lásd ezt itt:
    http://index.hu/tech/net/boly070712/

    De itt maga az önkormányzat bérli a BIX kapcsolatot is, nincs választási lehetőség. Én egy olyan verzióról beszélnék, hogy csak az előfizetőhöz kihúzott közművet, azaz az optikai, vagy vastag koax kábelt (csavart érpárat hagyjuk el, annak nagyon sok hátránya van a távolságokból adódóan) építi ki az önkori, meg a központot, ahová ezek a szála összefutnak. Innen már a z ide beköltözött szolgáltatók adnának minden mást, lényegében az érdemi szolgáltatásokat, mint pl IPTV, VOIP, Internet, béreltvonalak, adat tranzitok stb. Mivel a központba nemcsak egy szolgáltató csatlakozhatna be (ehhez persze helységben elegendő helynek kell lennie, rackszekrény-férőhelyek, UPS, klíma, tartalék áramforrás, stb-k okán), az előfizető szabadon választhatna azok közül akik hajlandóak egy-egy településig elhúzni a saját hálózatukat, vagy bérelni egy tranzit szolgáltatótól, ahogyan ezt Bóly községe is teszi ezt. Nyilván egy-egy távközlési szolgáltató cég sokkal magasabb színvonalon képes ellátni ezt a feladatot, mivel nekik nemcsak 400 vagy néhány ezer ügyfelük van, a központi eszközeik jóval nagyobbak mint egy-egy kistelepülés arról álmodni is merészelhetne, ezt könnyű belátni. Az egyedüli nehézség az, hogy a jelenleg egy-egy területi koncessziót uraló/birtokoló szolgáltatót rávenni arra, hogy a lokális hurkokat adja fel, helyette csak szolgáltató legyen - na az a nagy falat.

    A lokális hurkok és központi helység üzemeltetésére/karbantartására, helyben - akár több kisebb település közösen - alkalmazott rendszergazda és karbantartó csapat látná el, nyilván nem ingyen, hanem abból a pénzből, amit egy-egy szolgáltató az adott ügyfélért fizet az önkormányzat felé. Bár ez első hallásra rosszul hangzik, de ezt az egyébként nagyon nyűgös feladatokat most saját magának kell biztosítania az adott szolgáltatónak, és mint korábban írta valaki, ott ahol tudnak, trükköznek a hibaelhárítási időkkel - egész egyszerűen, mert az emberi erőforrásuk véges, és nem alkalmazhatnak többet, a profitmaximalizálás érdekében... a legtöbb helyen ezt alvállalkozásba kiszervezik, aztán ez vagy jó vagy rossz - ezt mindenki saját maga már megtapasztalhatta. Továbbá, ami fejlesztést el lehet halasztani, azt el is halasztják.

    Ezzel szemben, ha az önkormányzat egy hosszútávú beruházással vállalná azt, hogy mindenhova kiépíti az optikai csatlakozási lehetőséget - sok pénzbe kerül, de látható az, hogy ez már nem utópisztikus dolog, mert van rá élő példa itthon is (svédországról meg ne is beszéljünk, mert az hozzánk képest már "ufópisztikus" marsi világ ;) :P ) - de hosszabb távon a szolgáltatóknak is megérné, mivel több olyan szolgáltatást is tudnának értékesíteni, amelyek eddig saját belső akadályaikba ütköztek, mivel a szolgáltatási köröket már nem az önkormányzat adná, hanem a tartalmi szolgáltató, azaz az ISP/Távközlési cég, akinek ez a profilja egyébként.

    Nyilván, mint mindenhez ehhez is pénz kell, de ha valamire lehet könnyen pályázatot kiírni az EU felé, akkor az ez. Ehhez mindent megadnak. És hogy tényleg megoldható, az abból is látszik, hogy 30 cm -es kilátókra adtak nem kis összegeket, ami ugye a vicckategória. Míg ez kézzelfogható, és óriási előnyökkel, tényleges fejlődéssel jár. Ebbe senki nem akarna belekötni.
    Ráadásul régiónként, helyenként új és biztos munkahelyteremtéssel is járna, mert az eddig bizonytalanra kiszervezett alvállakozók helyben alkalmazott karbantartók és helyi rendszergazdák lehetnének, már akinek erre van szakképesítése. pMondjuk egy optikai hálózattal nem sok gond szokott lenni, kivéve ha vandálkodnak a meglévő vezetékrendszerrel, pl markolóval felássák a kábelvezető csatornát.... az elég nagy gáz szokott lenni.

  • Meridian

    senior tag

    válasz grinapo #132 üzenetére

    Azóta fejlődtek, mert garantált 10/10-et adnak lakosságira (5000HUF) (egyébként ez 20/20-as), üzletire meg 20/20 Mbps-t (10000HUF/hó - 40/40Mbps max sebesség.)... szóval ne légy maradi fanyalgó.

Új hozzászólás Aktív témák