Új hozzászólás Aktív témák

  • Qkackca

    őstag

    válasz Rick4 #58148 üzenetére

    Az oldalon található képekből lesz a galéria, de ez van már egy ideje.

    Többieknek is:
    Megvolt az N2 funkcionális teszt. Ha nincs rajta a felső borítás akkor viszonylag csendes és hűvős. Ha réteszem a borítást, akkor lesz szélzaj és a hőmérséklet is emelkedik vagy 5 C-ot (a jelenlegi 90x15-ös Cryorig ventivel, kb 1 cm van a venti és a tető között). Fizikailag beférne egy 80-as venti állítva, hogy legyen vmi oldalirányú szellőzés, de a kábelezést még meg kellene oldani.

    http://www.hwbot.org/user.do?userId=8629 | 'hét lakatlan faluban nincsen párja'

  • Pista0001

    addikt

    válasz mpierre #58149 üzenetére

    A radi hely is rendben van, amikor Prodigy-t vettem, nálam is szempont volt, most a Kolink Rocket Heavy-nél is szempont volt.

    Ha valaki matx lapot akar, nézegesse a matx házakat, ennyi. Nem baj, ha valaki matx-et szeretne, az a baj, hogy itx-ek között keresi. Hamarabb talál megfelelőt, mint a "lehetne pár centivel nagyobb" itx házak között.

    Értem én, hogy drága az itx alaplap, értem én, hogy kell a több bővítőhely, de hát basszus, ez ezzel jár, más méretosztályú ház kell a matx-hoz. Hogy nincs annyi összezsúfolt, lehető legkisebb matx ház? Hogy nincs annyi prémium modell? Hát ez van, a matx alapvetően budget kategória, mindig is az volt. Tök érthető, hogy a legtöbb ház gagyi(bb), de azért akadnak kivételek. Hogy az sfx tápra reagáljak, még "full" atx is létezik (na jó, létezett)... ;]

  • PROTRON

    addikt

    válasz Pista0001 #58152 üzenetére

    Semmi baj nem lenne az elméleteddel, ha lehetne kapni olyan mATX házat, ami minimális méretű (milyen jófej vagyok a gyártókkal hogy anyag költséget spórolok nekik) és VESA mounttal monitor hátuljára tudnék aggatni, hogy az irodai AIO PC-t kiválthassuk mi földi halandók, akik nem értjük az árakat.
    De megkövetlek ha mutatsz ilyen kis méretű házikót:
    max 49mm hűtőmagasság, ehhez igazodó teljes magasság (azaz alacsonyság), éppen hogy elfér egy mATX alaplap, ahogy pl a Chieftec IX-01B-nél éppen hogy elfér a mini-ITX alaplap egy panel táppal, mondjuk a fent említett HDPlex 250 GAN típussal.
    És persze perforált szellőzés, meg VESA mount, jó ha van 1 db USB 3-as normálos port rajta, nem kell fanci "C", meg plexi tető...meg persze 2 db kapcsoló.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • #54547200

    törölt tag

    válasz prolad #58143 üzenetére

    szerintem szexi a gephaz oldalan kikandikalo huto :B van is par szep megoldas diy korokben

  • Qkackca

    őstag

    válasz PROTRON #58153 üzenetére

    http://www.hwbot.org/user.do?userId=8629 | 'hét lakatlan faluban nincsen párja'

  • sff-cucc

    csendes tag

    válasz prolad #58143 üzenetére

    Vagy kulfoldrol kell levadaszni egy ENP 7660B-t (density-nel jelenleg elfogyott), vagy pedig akar itthonrol beszerezni egy Silverstone FX600 Platinum-ot, amirol csupa jot lehetett hallani - tobbek kozt, hogy meglepoen halkan mukodik. Bar a kabelezes nem a rovidsegerol hires es sajnos nagyon nem olcso.

  • PROTRON

    addikt

    válasz Qkackca #58155 üzenetére

    Mi az feljebb való méteres nemiszervéért kellett 120 mm ventihez gyártani, mikor egy 49 mm magasságú hűtő bőségesen elegendő irodai PC-hez?
    Mit kezd egy gamer azokkal a kis PCIe slotokkal, belerak egy quadro kártyát, aztán minecraftozik? (Mondjuk én tényleg beleraktam a gépbe quadro kártyát és toltam rajta kis Half life 2-őt. :D )
    A talp elgondolása tettszik, de túltolták a méreteket, minden irányban fele ekkora gépház kellene, alul egy kis extra nehezékkel a stabilitásért és már rendelném is...3asával, először saját céges használatra, aztán ha megvan az összeválogatott összeszerelési metódus simán árusítanám más cégeknek...vinnék mint a cukrot a vacak AIO-k helyett.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Pista0001

    addikt

    válasz PROTRON #58153 üzenetére

    Nem igazán követtem az elmúlt 10 évben a házakat, főleg nem a matx-et, szóval így hirtelen nem is tudok ilyet mondani. Lehet, hogy nincs is. Sőt, fogadni mernék, hogy nincs. Tudod, hányféle igény létezhet még, amihez nincs pont passzoló ház? Gyanítom, hogy rohadt sok. Megoldja a helyzetet egy más méretosztályról szóló topikban a "kesergés", hogy lehetne nagyobb? Nem. Nyilván ha a matx topikban menne a téma, hogy egyik vagy másik ház melyik méretében lehetne kisebb, szintén nem oldaná meg a dolgot, de ott legalább nem lenne off.

    AIO ház se nagyon van (Gaba monitor volt pár, aminek a burkolata alá lehetett itx konfigot építeni), szóval gyanítom, brand gépekről van szó, azokból viszont le lehet fedve az igényed, nézz körül sff és usff fronton. ;)

  • Grave_444

    nagyúr

    válasz Pista0001 #58152 üzenetére

    Alapvetően értem a problémád és részben igazad is van, de beleértve magam is nem azért kötök ki kicsit nagyobb méretű háznál, mert olcsóbb az mATX alaplap.
    Egyszerűen konkrétan az elvárásaimnak megfelelő tudtommal nincs specifikációban feltűntetett csak és kizárólag ITX lapot fogadó verzióban. Itt nem az a pár cm magasság a gond, inkább a 160 magas cpu hűtő, atx táp, 6-8db 12-14cm ventilátor és bármekkora vga lehetősége. Mivel ezekhez már alapból nem 10-15liter a végeredmény a gyártók nem baltázzák el az alaplap méretének limitálásával, pont mint például a Prodigy esetében, ami nem indokolja. :)

    Most ha ezt tudná két azonos térfogatú ház, de az egyik papíron csak itx, amíg a másik matx is, akkor csak az első ontopik, a másik pedig még off-ba se kerülhet ide?
    Ilyen alapon az a Bitfenix ház egy értelmetlen marhaság. EATX házba is csinálhatnának csak 4 furatot alaplapnak, attól még nem lesz ide való.

  • Crabface

    senior tag

    Azt hiszem véletlenül előhúztam az sffpc-mffpc probléma kört a farzsebemből. És lehet ezzel indítottam ezt a méret probléma dolgot. Nálam az itx az 20L alatt, vagy legalábbis a hardverhez mérten a lehető legkompaktabb ház. De ezzel az olvasottak alapján nem mindenki van így.

    "If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

  • PROTRON

    addikt

    válasz Crabface #58160 üzenetére

    Igen, a "minél kompaktabb kialakítással" teljes mértékben tudok azonosulni.
    És tényleg jobb lenne a topicot átkeresztelni "min-itx"ről inkább kis lábnyomú PC-k kategóriává, mert szétaprózva az egyes topicoc idővel elhaltak.
    Anno volt értelme minden fél centi méret különbségért új topicot nyitni, de ma már nem igazán éri meg fenn tartani amíg technológiailag hasonló dolgokról van szó. Mert azért a felhasználók 90% ugyanúgy 1 db VGA-t fog belerakni a gépébe függetlenül attól hogy itx, mATX vagy rendes ATX és sokszor csak az ár dönt, ami megtévesztő mert méretkategóriánként a VRM és csipset kialakítás eltérő árazást von maga után.

    De pl az Rpi meg embedded PC-k már technológiailag is sokban különböznek nem csak a méretében, így jogos hogy van külön kártya PC topic még akkor is, ha egyébként NAS-nak megépítve már kb mini-itx méretűek lesznek. :D
    Míg sokszor egy itx-mATX server gépet is be lehet úgy állítani hogy alig fog többet fogyasztani mint egy kártya PC-n alapuló gép.
    Amúgy az a topic is kb tettszhalott...

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Mclovin

    senior tag

    válasz F.B.I. #58129 üzenetére

    H1 esetében van sok kártya, ami papíron nem fér bele, mégis be lehet őket rakni simán. H1 v1 esetén érdemes az adott kártyáta rákeresni redditet. Nekem is olyan kártya van benne, ami papíron nem fér bele, mégis elég simán beraktam.

  • Grave_444

    nagyúr

    válasz Crabface #58160 üzenetére

    "Nálam az itx az 20L alatt, vagy legalábbis a hardverhez mérten a lehető legkompaktabb ház."

    A mondat második felével egyetértek, térfogatra elég nehéz korlátozni a rengeteg féle kialakítás miatt szerintem.
    Csak hogy említsek példát is a korábbi házam 17,5l mégis mATX alaplapot fogadott.

    [ Szerkesztve ]

  • flashpointer

    őstag

    válasz Grave_444 #58163 üzenetére

    van 10L-es ATX haz is ket slot vga hellyel szoval abszolut nem mervado mostmar semmi hogy X liter alatt mitx...
    Hutesnek kell a hely nem a pcbnek : )

  • prolad

    őstag

    válasz Crabface #58160 üzenetére

    Szerintem a 20L az már hatalmas (még ha tényleg ezt is szokták mondani SFF felső határának), legyen 10, de inkább 5-höz közelebb.
    Viszont az is tény, hogyha a lassan átlagosnak számító 3-4 slotos VGA-t veszem alapul meg 100W+ TDP-s processzorokat és az ezzel járó hűtés+tápigényt, akkor egészen máshogy fog kinézni egy 15-20L ház beljseje.

  • Crabface

    senior tag

    válasz flashpointer #58164 üzenetére

    P-ATX -ről van szó?

    "If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."

  • Rick4

    félisten

    válasz PROTRON #58153 üzenetére

    Nade hogy lehetne kapni? :D Ugyanazok a gyártók csinálják az itx házakat is, és azt már csak az itx-essége miatt is drágábban el lehet adni, azaz egy olcsób kategóriás, kevesebb pénzből gazdálkodó közönségnek szóló matx házzal önmaguknak csinálnának konkurenciát! :D
    Te se hiszed, hogy ez így jól van! :D

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • Grave_444

    nagyúr

    válasz flashpointer #58164 üzenetére

    Na tessék. :)

    prolad
    Igen, azért régebben ha jól emlékszem a többség egy tök alap, belépő szintű játszogatós gépet épített ilyen pici házakba, most megy egy közepes kártya eszik 200W-ot és a proci is többet igényel. A csendesség, hűtés miatt nehezebben megoldható.
    Egy LP kártya szinte már egy új címhez sem elég.

  • prolad

    őstag

    válasz Grave_444 #58168 üzenetére

    Nvidia 10-es szériából még volt ITX méretű (2 slotos, de rövid) 1080, 20-asnál 2070, talán még 2070 super is. 30-as szeriánál már csak 3060-at láttam, 40-es szeriánál egyelőre semmit.
    Processzornál szintén volt még pár éve 3700x/10700 65W TDP-vel, többnyire a tényleges fogyasztásban ia megálltak ennyinél. Amit még egy low profile cooler is elvitt. Most is be lehet lőni ilyen limitet BIOS-ban, de ez a kategória inkább többet enne.

  • Grave_444

    nagyúr

    válasz prolad #58170 üzenetére

    10700 bőven többet eszik, nekem 12. gen I5 is kifut a 65W-ból, ha elengedem a TDP-t, ami ugyan gyárilag 65W, de ilyenkor visszafogja az alaplap.
    Kártyánál LP-t írtam, nem teljes széles 2 slotos "itx", azaz 17cm hosszúságút.

  • PROTRON

    addikt

    válasz sasNAXO #58172 üzenetére

    Szupervagy, köszi.
    BTW van nekik egy reward programjuk is, ha bizonyíthatóan összeraktál egy konfigot HDPlexel és forum bejegyzést készítesz belőle a megadott helyeken, akkor kapsz egy 30 usd kupont.

    Szerk.: nem csak kupon, "refund"ként is lehet kérni, tehát paypal accra visszautalják a 30 dodót.

    Szal most hogy szereztem használt piacról egy HDplex 250 DC Hifi-t, meg csinálom vele a mini konfigot, majd megírom a bejegyzést, megkapom a kupont, megveszem az új GAN egységet és eladom HA-n a régit. :D
    Így legalább kevésbé fog fájni az ára...azért a 40k is durva, elvileg free shipping + free VAT Budapestre, de majd meglátjuk mert Deautsche post-al küldik. : O

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • AxBattler

    félisten

    válasz PROTRON #58161 üzenetére

    Az igazi gond, hogy minden alkatrészt alá kell rendelni az ITX-esítésnek, és az összes költségvonzata és a teljesítménykompromisszum együtt már sok.

    #58172sasNAXO

    Faja... és nem is olyan drága, ha nem kell neki külső notitáp. :K

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • Rick4

    félisten

    válasz AxBattler #58174 üzenetére

    Az igazi gond, hogy ezek a cuccok nem azoknak készülnek, akik az árat nézik. Lehet mindig erősebb gépet összerakni ugyanannyiból, ha nem itx méretet preferálunk, mégis a mai napig létező kategória, azaz csak van, akit nem az ár, hanem a nagy méret zavar!

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • AxBattler

    félisten

    válasz Rick4 #58175 üzenetére

    Ja. Ha hozzáveszem, hogy egy minőségi, moduláris ATX, SFX táp 30k HUF-tól kezdődik, akkor már nem is olyan nagy a felára.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • Pista0001

    addikt

    válasz Grave_444 #58159 üzenetére

    Nem írtam sehol, hogy offban se mehet, az off sokmindent megbír, még azt a beszélgetést is, hogy ki szerint mi az off. A topik címe "mini-itx", nem "custom sff/usff pc", szóval elég egyértelmű, mi on, és mi off. Régen is (talán többször is) előkerült, hogy át kellene nevezni a topikot, vagy kellene nyitni egy újat, gyanítom, hogy egyik se lehetetlen. Azt sem írtam, hogy a matx csak anyagi okokból kerül elő, azt írtam, hogy alapvetően így van, természetesen vannak kivételek.

    Mindegy, túllihegtük a dolgot már így is...

  • Rick4

    félisten

    válasz AxBattler #58176 üzenetére

    Most vettem SFX-ből 450-es FSP-t, mert holnap már kézben a Kolink Rocket Heavy, 24 ezer volt, még csak drága se volt, kb ugyanannyi egy sima ATX is, igaz ez nem moduláris, de simából se kapsz 24-ért olyat...

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • Rick4

    félisten

    válasz Pista0001 #58179 üzenetére

    Telepakolom cuccokkal, hogy a 18. gép után itt legyen a 19. is összerakva! :D

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • PROTRON

    addikt

    válasz AxBattler #58174 üzenetére

    Ja, ha még a forum bejegyzés miatt tényleg visszakapsz 30 dodót, úgy már 40k huf vagy alatta vagy(árfolyamtól függően) és "moduláris" tápegység. ;)

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Rick4

    félisten

    válasz Pista0001 #58181 üzenetére

    Mivel van itt még 10-12 konfig mindenféle kivitelben, lapok, procik, vga-k, így majd látom, melyik néz ki benne jól. Az már biztos, hogy egy 240-es vízhűtő fog a tetejében ülni, meg egy 1070-es vga lesz benne, de hogy melyik lappal- procival, még nem dőlt el...

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • hegegabi80

    addikt

    válasz Crabface #58134 üzenetére

    Igen, igen, ez így van.
    Már csak azért is, mert tényleg pár centivel lehetne sokkal jobb alternatíva matx fronton is. Nem csak a sablon matx - atx ház.
    Ha az itx házak formavilágát pl. szendvics átültetnék 1-2 matx méretbe is, sokkal több alternatíva lenne, ráadásul sok mitx tulaj vagy leendő tulajnak is jobb lenne, mert egy egész picike gépet kaphatna de nem itx felárral.
    Na de mindegy is, talán majd egyszer 10-15-20 év múlva.

  • #54547200

    törölt tag

    válasz hegegabi80 #58184 üzenetére

    igaz lehet. a felar max a pcie kabel lenne, raadasul adott esetben akar tobb is (ha ki akarnad hasznalni teljesen az alaplapot). viszont a CPU-huto magassaganak novelesevel jobban none a terfogata, szoval ha ez is fontos, akkor 'csak' pl egy 240-es vizesblokknak kene benne helyet talalni. vagy pedig a tapot is behozod a pcie slotok feletti 'holt' terbe es akkor a tap magassaga miatt mar egesz jo leghutok kozott valogathatsz. az alaplap mogott meg akkor csak a pcie kartya(k) laknak meg esetleg a meghajtok.

  • PROTRON

    addikt

    Én 3 irányt látok:
    1: teljesen mini-itx házikó, éppen csak a legszükségesebbeknek van hely az alapon kívül, sokszor csak panel-pico vonalon,
    Ha van hely dedikált VGA-nak, akkor valamelyik iráyba növelni kell, amibe már a felesleges légköbméterbe belefér a tápegység is:
    2: szendvics, akkor az alaplap mögött, a VGA mellett van még némi felesleges hely a tápegységhez, így nem kell az alaplap egyik irányába sem növelni a méretet, abban az irányban marad az eredeti itx kialakítás, vagy ahhoz közeli --->pont nem elegendő ahhoz hogy mATX-et elhelyezhess.
    3: ha nem szendvics, akkor a VGA az eredeti pozíciójában mindenképp a hűtőegységével helyet kér magának, ami miatt valamelyik irányba az itx alaplap méretén kívül növelni kell a méretet.
    Ezen eset az, amikor lenne mód arra hogy legyen hely az mATX lapnak és tényleg csak 2 centin múlik, miközben a méretek miatt már eleve elbukta a térfogat azt hogy versenyezhessen a szendvics layouttal. Ahogyan a VESA mountot is el lehet felejteni, amit azért is lehet elfelejteni mert a VGA hűtő súlya miatt eleve felborulhat a nem megfelelően kiegyensúlyozott monitor.
    Innentől kezdve azon az 1 literen már nem múlna, amivel arrébb kell rakni hossz irányban pl az elölre kerülő tápegységet, vagy a VGA hűtőjének takarásában a házat úgy kialakítani, hogy tényleg csak rögzítést biztosítsanak az mATX-hez, hisz ezeket a PCIe slotokat úgy is kifogja takarni a hűtő...nálam is a 3090 TI nem csak a felülről második slotot, de még a 3.-at is takarja, a második VGA-hoz mindenképp riser fog kelleni...mind a két VGA számára.

    Na ez utóbbi az ami kissé kiakasztó.
    Tehát hogy amúgy is számolnak azzal hogy a VGA hűtés miatt növelik a magasságot de ebben az irányban lespórolják azt az 1 centit, példának okáért:
    Magasság esetében 17 cm itx helyett 20 cm-ig beférne alaplap, mert kell a hely a VGA hűtés miatt, de egy mATX már pont nem, mert úgy alakítják ki a házat hogy ütközik. Miközben ott van a hely alul mondjuk még két ház ventinek, vagy AIO radinak, amit egyébként nem mindenki akar használni, de emiatt pont nem fér be az mATX.
    Mellette a VGA hűtése miatt meghosszabbítják a házat, ami miatt a tápegység is ugye elölre kerül, és így szélességben is csak 2 centin múlna hogy előrébb rakják a tápegységet, ami 2 centi az alaplap és a tápegység között ráadásul segíthetne a kábel elrendezésben is!
    De még se úgy alakítják ki, inkább szenvedjen meg a user összeszereléskor, hátha sikerül elcsípnie 1-2 vezetéket, vagy túlságosan meghajlítania.
    Na emiatt a viselkedés miatt röpködik a "miért nem fér bele mATX". Mert maga a térfogat már lehetőséget adna arra hogy mATX is beleférjen, de a rögzítések és az "ITX-nek szánjuk" kategorizálás miatt van direkt lehagyva a lehetőség. Nem azért mert egyébként mérnökileg ne lehetne megoldani látványilag hasonló térfogatban.

    Nekem sikerült bele erőszakolnom a TFX tápegységet olyan házikóba, amibe flex-atx-nek volt hely és vígan el fér, még szellőzik is. De ha a bolttól kértem volna összeszerelést, tuti nem vállalták volna, mert ki kellett vágni a házból 1 vékonyka alu (egyébként merevítő) darabot, meg 2 extra rögzítési furatot kialakítani. Azt aláírom, hogy a ház fedelét is meg kellett emelni, hogy 40 helyett 47-es hűtő beleférjen. :D
    Az más kérdés hogy a mini-itx léghűtő oldalról felfűti a tápegységet ha felpörög a proci, de ez flex tápegység esetén is probléma lett volna. :D

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Rick4

    félisten

    válasz PROTRON #58186 üzenetére

    Én meg azt mondom, mivel a kártyaméretű pc-n, és az ilyen- olyan nagyon mini eszközök átvették az integrált procis gépek helyét az asztali gépeknél, ez a vonal minden bizonnyal néhány éven belül ki fog halni, itx lapokból vagy marad a gyenge képességűeknek az ipari felhasználás, ahol a kis integrált procik, olcsó chipsetek, paneltápok gond nélkül ellátják a feladatukat, és semmi egyéb igény nincs, mennek 10 évig, majd csere, és az itx, mint méretkategória, pont ugyanolyan külön vonal lesz, mint egy gamer, vizes, vagy bármi szempontból rétegigényt ellátó kategória.
    Már most is arrafelé haladunk, szerintem mindenki látja, hogy már nincs olyan, hogy alegolcsóbb itx lap, egy asrock j4125-ös lap a boltban 45 ezer forinttól indul, konkurenciája nincs, egy jobb itx lap 50 és fölötte, határ a csillagos ég. Egy itx lapot fogadó fractal design node 202 45 ezer, kolink rocket heavy 45 ezer, thermaltake the tower ház 40 ezer, de egy jonsbo, raijintek sem az olcsóságáról híres.
    Ezzel szemben ugye matx házak jó kivitelben, jó dizájnnal ennek harmada áron vannak, de itx ház konkrétan nincs olcsón.
    Ha nem lenne igény a lehető legkisebb, és egyben a és lehető legerősebb gépekre, nem lennének pont azok a komponensek kaphatóak, amik a legdrágább egységet képezik egy ilyen konfigból.

    Ha megnézed a kínálatot, teljesen korrekt áron mennek ezek a kis mini pc-k, még egy összerakható itx konfignál is jóval olcsóbban, méretben negyede, azaz akinek htpc- sima böngészgetés, monitor hátuljára szerelés jellegű igénye van, annak már ma sincs értelme nekifogni saját gépet összerakni. Ott vannak az intel NUC-ok, beelink kisgépek, Gigabyte brix, zotac tbox, minisforum, msi cubi, és mindenféle más, itx méret negyedét kitevő darabok. Nekem már 10 éve is volt acer veriton, meg foxconn nano-pc-m, most is van még egy kis 1037u procis giada gépecském tartalékban, ezek mind árban- méretben- fogyasztásban töredéke egy jó itx konfignak, és tegyük hozzá, az emberek nagy része szívesen vesz olyan gépet, amit otthon bedug a konnektorba, és az működik.

    A másik vonal az erős PC, ahol az emberek maguknak építenek nagykártyás, sokvinyós gépet, megint nincs értelme itx vonalon nézelődni, mert améretétr feláldozza a keret egy részét, miközben abból vehet plusz teljesítményt is, vagyis a többség a megadott keretből inkább kicsit nagyobb, de erősebb gépet épít. Minsig azokból van kevesebb, ahol nem igazán számít a felár, plusz azokból van kevesebb, ahol fontos a kis méret, vagyis több oldalról szorongatva van az itx gamer világ.
    Épp ezért is lesz egyre inkább rétegigény mert az ár is problémás, a szerelhetőség is gond, a kompatibilitás, az alkatrészek alapos összeválogatása sok embernek nyűg.

    De sokszor hangoztatom, majdnem olyan elhivatottság kell az erős itx építéshez, is, mint amikor egy ember nekifog gyufákból hajót építeni egy üveg belsejébe! :D
    Fizikálisan nincs értelme, ez csak arról szól, hogy meg akarja csinálni. Az itx-nél a sokat emletegett matx csak pár centivel nagyobb, de jóval olcsóbb, szerelhetőbb, sőt, a választék is jóval nagyobb. Az egész gépház max 6-7 centivel kell nagyobb legyen.
    Egyszóval semmiféle észérv nem szól az itx mellett, bármelyik irányból nézed.

    Ezen a szinten az itx értelmét vesztette, marad az egyedi építés, ilyen- olyan csicsa- víz, legerősebb a legkisebb házban verseny és társai.

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • Rick4

    félisten

    Most cseréltem a házban az összes ventit, mindegyik Arctic PWM PST A-RGB lett, alul 140-es a befújó, hátul 120-as befújó, a ház felső felében a fedlap alatt pedig a radi alján meg tetején a két kifújó szintén 120-as, eszméletlen jók ezek a ventik, abszolút csend lett, ugyanolyan hőfokon van minden 750-es ventifordulattal, és ha bármi változna a jövőben, van 60 hó gari.
    Ráteszem a kezem a gépházra, és nem érzek rezgést, pedig még elő se vettem a szilikonos ventirögzítő tüskéket, simán ugyanazokkal a csavarokkal lett minden visszarakva...
    Egyszóval a thermaltake ventik nem ütik meg azt a szintet, amiért érdemes pénzt adni.

    Az már csak hab a tortán, hogy az ARGB és a pwm jelet is továbbosztogatják egymásnak, tehát minden venti olyan, hogy a két kábelen egy papa és egy mama csati is van, így egy tüskesorról megy az ARGB, de pl a két radi ventit simán tudom azonos sebességen külön macera nélkül hajtani, vagy ha úgy akarnám, (nyilván csak elméletben van értelme) akár 30 venti is mehetne egy pwm alaplapi csatiról....
    Akinek a közeljövőben aktuális a venticsere, nézzen rá vétel előtt mindenképp az arctic ajánlatára.

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • sff-cucc

    csendes tag

    válasz Rick4 #58187 üzenetére

    Ma mar nehezebb kompetens gepet osszerakni mint mondjuk 2019-2020 kornyeken amikor meg sokkal tobb ITX gpu keszult, eleve dual slot volt minden es az aranykorat eltek az olyan hazak mint az SG13, Dan A4-SFX, Ghost S1 meg ilyenek.
    Viszont az elore osszetett mini PC-k nem erik meg szerintem. Akar integralt, de foleg az olyanok mint NUC meg Zotac, meg egyeb gyartok sajat kis nevezesei, mert ezek olyanok mint egy gamer laptop. Sajat kulon alaplapjuk beleintegralt processzorral es sokszor videokartyaval, egyedi hutessel es nincs meg a modularitas azon tul, hogy millyen M.2-t vagy esetleg maptop memoriat raksz bele. Pedig az, hogy tudjam cserelni benne az alkatreszeket az nagyon fontos. Emellett ezek az osszeallitasok altalaban masfelszer dragabbak mint ha sajat magad pakolnad ossze es valositanad meg akar jobban es olcsobban ugyanazt, vagy jobban egy erossebbet ugyanannyiert. Jobb hozzaferhetoseg is van a hazon belul az alkatreszekhez es jobban konnyebben karbantarthato es cserelheto minden. A vizhutest en inkabb meghagyom a toronyepitoknek, teljesitmeny tekinteteben eddig le tudtam mondani a 4k 240fps-rol. Nyilvan ha valaki olyat akar, akkor ottvannak a toronyhazak. Ehhez mindig is hozzatartozott a kompromisszumkeszseg. Az benne a jo, hogy aki beeri egy 3060Ti vagy 6600 XT szintjevel vagy az alatt (szerintem a pc felhasznalok 90%-a), annak adott a lehetoseg, hogy piciben is osszehozzon egy jol mukodo gepet a megszokott nagy tartalyok helyett. Emellett, meg megemlitendo hogy a hamarosan erkezo 4070 is siman csak 240mm hosszu dual slotos kartya lesz.

  • Rick4

    félisten

    válasz sff-cucc #58189 üzenetére

    Az előre összeépített mini gépek nem neked kell megérjék, hanem annak a körnek, akiknek legyártanak ilyenekből évi 40-50 millió darabot. Nekik vagy megéri vagy nem, lényegtelen, elkelt megvette, ki van fizetve! Őket a te érveid nem hatják meg, mert nem összerakható gépet akarnak. Szerintem a pc felhasználók 90%-a beérné egy ilyen mini géppel, beleértve engem is, de amíg mások ilyet vesznek, én nem, szóval megint kivétel vagyok.

    Az tény, hogy a pc ipar haldoklik, mert a telefonok és a konzolok térhódítása mérhető, ahol vágni fognak, vagy simán csak megszüntetik a gyártást, az mindig a kevésbé eladható, kevéssé túlárazható cuccok lesznek.

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • hoffman_

    nagyúr

    sziasztok,

    megjött a héten az UPS-em, úgyhogy ennek örömére úgy fest megpurcant magától a Q1900-ITX xpenology mielőtt beraktam volna a szünetmentest. egyszercsak eltűnt a hálóról, sehogy nem értem el, csak manual restart működik csak, LED és venti megy, de nincs post, nem hogy boot, semmilyen video kimenén nem ad jelet sem. nem hiszem, hogy az OS vagy a drive-ok (a loader pendrive sem, anélkül is ugyanez). lapra tippelek. egy SF450 Platinum van mögött, az is jónak tűnik.

    többet nem akarok használt hw-t, ami nem az enyém volt... nézek új ITX lapokat, siralmas a piac. vagy keresek egy kis fogyasztású 11-12.gen Intel i3-at, vagy maradok integráltnál. első kör 100k, második 50k körül, ahogy nézem... a kérdésem az, hogy van jobb választás a J4125 chipset-nél? megúsznám a lapot/ramot 50k körül, valószínűleg a boot és OS is gond nélkül felállna, maradna a 10W fogyi, és talán az iGPU encoding is javulna 4k stream-hez.

    köszi előre is, ha van tipp vagy más javaslat :R

    szerk.:

    #58187, Rick4 @

    uhh, látom erre ráéreztem, csak párat kellett volna keresnem. akkor marad ez a deszka. pár docker, plex, esetleg valami dns szerver rákerülhet, de nagy HW igényű dolgokat nem tervezek.

    ui.: még szóba jöhetne mATX váltás, de azzal sem hiszem, hogy előrébb lennék sokkal. most egy megfaragott CM 120 Elite van, 4 lemezzel, igazából megfelel a célra.

    [ Szerkesztve ]

    "The time you enjoy wasting is not wasted time."

  • PROTRON

    addikt

    válasz Rick4 #58187 üzenetére

    A seggszikla J4125-ös lapot sokat nézegettem, próbáltam értelmet keresni neki, akármilyent...mindenben gyengébb mint az Odroid H2+ amikor azt még kapni lehetett 110 dodó(+ vám-áfa-szállítás), vagy ma már H3+, persze ma már 165 dodó az alapár.
    Egyszerűen a pcie slot semmit sem ér azokon a területeken ahol ilyen gépet keresnek a vásárlók, simán megtévesztő a piaci jelenléte annak a lapnak, csak annak van ténylegesen értelme megvennie aki már korábban megvette és tönkrement benne az integrált proci, mert valamiért elengedett a forrasztás.

    Az a gondom az elméleteddel, hogy egyszerűen a probléma a csipset és VRM körökkel van.
    Nem a több M.2 meg pcie meg sata slot miatt miatt kell tehát az alaplap terén magasabb összegűt keresni egy H610-nél, hanem mert egy rakás fontos alkatrész terén is probléma mentessé válik a hosszútávú, 10 évre szóló használat.
    Mellette azért építünk gépet, mert az üzembiztosság érdekében a legtöbb alkatrésze cserélhető. És akkor még az árról nem is beszéltünk.
    Sok esetben az egybegépek esetében a csipset és egyéb tápkörökön spórolnak az olcsóbb példányokon, amivel felhasználói élményt rontanak.
    Amire rárakódik hogy a celeron J4125 szerintem a legminimum, de inkább a 6005 procinál kezdődik a kompromisszum mentes irodai PC.
    Amikor mancika napi email kezelése és tecsőn Umbrella videóra táncolásáról van szó, 2 db monitoron. Vagy bemész egy EON ügyfélszolgálatra és látod ahogy megőrülnek az ügyintézők az akadozó PC-től, mert a gazdasági osztály által vezényelt, rendszergazdák nélkül tartott beszerzésen valami olcsóbb egybegépet sikerült beszerezni, 3x-osan túlárazva. :D

    Ehhez képest mATX alaplapból már komolyabb alap kiszerelést lehet venni.

    Most a játék kedvéért összeraktam a fenti említett minimálisnak számító teljesítményt:
    Windows nélkül!
    H470M - alaplap, legkisebb mATX;
    Pentium G6405 proci, 4 magos;
    2x4 GB crucial ram, olyan amiben már megbízom;
    250GB Crucial MX500 (itt lehet hogy tudnánk spórolni 500 hufot, a fele akkora teljesítménnyel);
    JX 500 házikó, beépített 120W panel táppal, lehet hogy elfér benne az alaplap, lehet hogy 1-2 centi hiányzik; :D
    120W tégla ACDC táp;

    Ez így 112.329 huf, az egyik drágább boltban, tehát nem a legolcsóbb összeállításban.
    A win10 nekem nem ér meg 15k-nál többet akkor, ha a géphez van kötve.
    Tehát 130k-ért milyen egybegépet ajánlasz ami tényleg legalább ennyire kompromisszum mentes? És nem kártya PC...
    Most az új Odroid H3+ (celeron N6005 procival) alapból 165 dodó, hozzá házikó 16, tápegység 9,4, szállítás 25 erre rakódik a vám+áfa, ami kb 31,5 %-al növeli az összeget Így kb 283 dodó, azaz kb 96.000 huf, ehhez jön még a ram + SSD
    Összesen kb 119.470.
    Ezzel is versenyezhetnek az egybegépek, de itt már kínos hogy nem tudok annyi mindent szervizelni rajta. Ellenben több portja van mint az egybegépeknek és használhatóbb egy J4125-nél.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Vigneau

    félisten

    válasz Rick4 #58187 üzenetére

    Igen, én is már egy ideje a "small matx case" keresésre gyúrok a gugliban. Fájó tudat, hogy a talonba helyezett Cooler Master Elite 110 felett valószínűleg már igen, míg a jelenlegi Kolink Satellite felett talán még éppen nem járt el az idő.

    Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

  • Rick4

    félisten

    válasz PROTRON #58192 üzenetére

    Az eméletem gyakorlati tapasztalatra épülő vélemény volt, nem elmélet!
    Én nem ajánlok semmit, hiszen leírtam, akinek kisméretű gépre van igénye, az vesz egy olyat, aki itx-ben és erősben gondolkodik, az vesz egy olyat, akinek erősebb kell, és nem foglalkoztatja a méret, az vesz nagyobbat, és árban még erősebb cuccokat is tud venni ugyanannyiból.

    Hol szerepelt itt, hogy bármelyik másiknak árban jobbnak kell lennie, mint a másiknak, ha nem volt sehol sem a preferenciák között az ár? :D

    Azt is érteni kellene mellé, hogy sem az emberek, sem a cégek nem olyanok már, hogy egy ilyen pc beruházás olyan tétel lenne, aminél anyagi megkötéseket kell alkalmazni, ami miatt utána a kihordási idő alatt szenvedés lesz a munka, amelyik cégnek nehézséget okoz jól megfizetni a megfelelő munkaerőt, és komoly, rendesen működő hardvert biztosítani a megfelelő sebességű munkavégzéshez, és erre nincs zsebben, azonnal bármikor egy éves bevétel 2-3%-ánál kisebb össze, annak a cégnek nincs létjogosultsága, bármiféle piaci változás, jogszabálymódosítás, konkurencia, vagy csak simán rossz üzleti döntés miatti piacvesztés elsöpri, mint az őszi szellő a gesztenyefa tövéből a száraz levelet!

    Vigneau: Én is nézegettem ezt a kategóriát, most itt a Kolink Rocket Heavy az asztalon (még üresen) és erre talán le mernék cserélni a the tower 100-at, igen korrekten összerakott pici ház jó elgondolással megterveztve, ami ennél extavagánsabb, az a Phanteks Enthoo Evolv Shift 2, majdnem vettem egy olyat is a héten, bár lehet ettől jövő héten még megveszem, ez az a kategória, mai a must have érzést kiváltja, meg még van 3-4, a többi hidegen hagy. És pont erről beszéltem, aki ilyeneket vesz, az nem azért veszi, mert régi a gépe, és kellene egy új, aztán minden fitying az fps hajhászásra van tolva.

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • PROTRON

    addikt

    válasz Rick4 #58194 üzenetére

    Hol szerepelt itt, hogy bármelyik másiknak árban jobbnak kell lennie, mint a másiknak, ha nem volt sehol sem a preferenciák között az ár?

    Na az előző hsz-ed alábbi bekezdésére reagáltam:
    "
    Ha megnézed a kínálatot, teljesen korrekt áron mennek ezek a kis mini pc-k, még egy összerakható itx konfignál is jóval olcsóbban, méretben negyede, azaz akinek htpc- sima böngészgetés, monitor hátuljára szerelés jellegű igénye van, annak már ma sincs értelme nekifogni saját gépet összerakni. Ott vannak az intel NUC-ok, beelink kisgépek, Gigabyte brix, zotac tbox, minisforum, msi cubi, és mindenféle más, itx méret negyedét kitevő darabok. Nekem már 10 éve is volt acer veriton, meg foxconn nano-pc-m, most is van még egy kis 1037u procis giada gépecském tartalékban, ezek mind árban- méretben- fogyasztásban töredéke egy jó itx konfignak, és tegyük hozzá, az emberek nagy része szívesen vesz olyan gépet, amit otthon bedug a konnektorba, és az működik.
    "

    Pont az a lényege a leírt mondataidnak, hogy a 130k-s egyedileg összerakható mATX konfighoz képest "korrekt" áron vannak a kis gépek. Ezért raktam be az adatlapot, hogy milyen legolcsóbb böngészős konfigot rakok össze amihez viszonyítunk, ugye ár-érték használatóságot.

    Mert amiket láttam mini gépek, azok amennyire nézegettem a hasonló teljesítményért már keményen rá kell fizetni, amellett ha bármi forrasztás elszáll benne oda a karbantarthatóság. Míg az egyedi gép esetén sok mindent tudok rajta cserélni.

    Tehát ezért indult a beszélgetés, hogy milyen igény mentén is kellene az 1-2 centi magasság-hosszúság növelét bele erőltetni az ITX kategóriában, hogy mATX lapokat is rögzíteni lehessen, ne csak felesleges légkömétereket.

    Az Inter-tech JX 500 a kinézett Asrock H470M-hdv alaplapot még lehet hogy fogadni tudja, de nem biztos, ellenben ebben a legolcsóbb legkisebb mATX alaplapban nincs m.2 slot.
    A még olcsóbb, de M.2-es mATX lap már nem fér bele ebbe a házba, pont kéne olyan házikó ami a többi irányban ugyanekkora méretű, de lefele hosszabb, matx alaplap is belefér.

    "
    Azt is érteni kellene mellé, hogy sem az emberek, sem a cégek nem olyanok már, hogy egy ilyen pc beruházás olyan tétel lenne, aminél anyagi megkötéseket kell alkalmazni, ami miatt utána a kihordási idő alatt szenvedés lesz a munka, amelyik cégnek nehézséget okoz jól megfizetni a megfelelő munkaerőt, és komoly, rendesen működő hardvert biztosítani a megfelelő sebességű munkavégzéshez
    "
    Ez sem maradéktalanul igaz, pláne akkor nem amikor mondjuk 50 PC beszerezéséről döntenek. Ott már számít az ami neked nem, vagyis hogy 20-30k-t tudjanak spórolni darabonként, ezért versenyeztetnek.
    Te ismersz pár céget, de nem mindet.
    Nem véletlenül panaszkodom a főnökömre, a "minek költsünk rá, hisz még megy" hozzáállásával. Lézergravírozóból nem volt hajlando a 115k-ba kerülő 10W-osat megvenni, mert "gyenge", inkább a 340k-ba kerülő 22W-osat akarja.
    Miközben hiába magyaráztam neki hogy a 10W-ossal is fel tudjuk gravírozni a fém plakettekre a szükséges szövegeket. Inkább többet költ, mert van miből.
    De nem hajlandó a 10 éves i3-2320-al szerelt PC-ket lecserélni, mert hogy elviszi még a word-ot...igaz 10 percet kell várni mire sikerül acrobat pro-ban összefűzni a doksit, amikor az újabb gép 2 perc alatt végez, de még "elketyeg"...pedig van pénz, de drágállja a PC-ket.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • HUN_Sector

    senior tag

    Most, amikor összeraktam feleségemnek egy mini pc-t, az alábbi költségekkel kellett számolnom
    Inter-tech a60 (33k)
    m2 ssd (15k)
    cpu hűtő (15k)
    alaplap megvolt
    ram megvolt
    2100ge proci (használt, 12k)
    pót külső táp (12k) Nem releváns, kisebb volt hozzá
    kettő plusz venti (6k)
    monitor (35k) Nem releváns
    A windowst nem számolom bele, mert az oem kódot átírtam asszony leselejtezett laptopjáról. Egyszer már fizettünk érte, szóval a microsoft benyalhat.

    ha összevetem egy barebone pc-vel, hasonló erejűek 90k körül vannak. A barebone tartalmaz házat, tápot, alaplapot, procit. Kell bele ram, tárhely. Teljesen egyazon összeg körül mozog a kettő. Viszont később az enyémben ha úri kedvem úgy tartja, cserélek procit (am4) akár egy 5600g-re és egy életre elég lesz.
    Egy barebone nuc esetében a celeronok valószínűleg már most akadoznának, míg az intel u-s procikban van mèg pár év. S ha azt eléri, vehetsz egy újat.
    Elég erős érv, ha az ember ért hozzá, hogy mindenki magának rakjon össze egyet. Aki kényelemre vágyik, az meg számoljon vele, hogy az egyben vett megoldása korlátozott lesz.

    Más: itx kártyából, sfx tápból, ramból van még egy gépre való itthon :) Azt hiszem a 4 évesnek is összerakok egy gépet ha majd unatkozom.

  • Vigneau

    félisten

    válasz Rick4 #58061 üzenetére

    Tudom, mit írtál korábban, de aztán végül csak nem tudtam neki ellenállni... :B

    Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

  • PROTRON

    addikt

    válasz HUN_Sector #58196 üzenetére

    Amúgy a cpu-hoz kapott gyári hűtő elfért volna?
    Tudom használt piacon nem mindig kapod hozzá, csak elméleti síkon érdekel, mert ugye nem mindenkinek számít a hangerő, pláne amikor süvítő laptop hűtővel szerelt barebone-t vesz.
    Szerintem a 2100ge procid erőseb mint a 90k-s bareboneokban lévő celeronok.

    Ha a kényelem számít, akkor miért kéne barebone?
    Bármelyik PC bolt vállal 6k-ért gépösszerakást, +2k a tesztelés.
    Ha a barebone esetén kifizeted akkor az egyedi összeállítás esetén sem esik a verseny keretrendszerén kívül.

    Nyilván akkor picivel drágább barebone-al vagy versenyben.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Rick4

    félisten

    válasz PROTRON #58195 üzenetére

    Az, hogy én minek minősítem a termék árát, és a vásárlók többségének (nevezzük őket elegánsan célközönségnek) döntésében mennyire játszik az ár szerepet, nem mért, viszont mivel az én véleményem szerint ár nem elrugaszkodott, az biztos, hogy a billegőket nem tántorítja el a vételtől, a drága ár, mert nem drága az ár. Gondolom egy ilyen céleszközt eleve olcsóbb gyártani, valójában ha belegondolsz a mérettel egyenesen arányosan több lesz a gyártási költség, hiszen több anyag, több csomagolóanyag is kell, az egy m3-re eső termékek száma is kisebb, azaz egy termék szállítása is drágább. Na ez is az, amit nehéz mérni, pedig valójában jelentős tételről van szó.
    Ha a kívánt termék bizonyos paraméterei, pl méret, fogyasztás gari hossza, csendesség, elrejthetőség, későbbi fejleszthetőség, de még akár a cukiságfaktor is) az árral egy súlyban lesznek, akkor az esetleges túlárazottság a nagy többség számára lenyelhető lesz a többi paraméter mellett. Ha meg olcsó, és nem akar fejleszteni, márpedig a célközönség többsége egy vinyót se tud kicserélni, nekik a fejleszthetőség se szempont. Sőt, még nekem se, mert mire vinyót cserélnék, addigra kijön újabb- gyorsabb- ritmusosabban villogó cucc, így az aktuális elavulttá, csereéretté válik.
    Mondjuk nem láttam még olyan gépet, amiben elszált volna a forrasztás, ha meg 10000-ből 1-gyel megtörténik a gari lejárata után, hidd el, az az egy ember másnap rendel egy új kisgépet, és bedugja, majd el is felejtette a problémát.

    Ezek a gépek ebben az összefüggésben nem feltétlenül a céges vételben gondolkodóknak készültek, ezért se vegyük egy kalap alá a többivel..

    írod, hogy: "Te ismersz pár céget, de nem mindet."
    Mesélj már, mennyit ismerek? :D Miért kellene mindet ismernem? Az nem elég, ha van olyan barátom, aki dél- Magyarországon nagyon sok cégnél, egyetemnél, önkormányzatoknál rendszergazdai szolgáltatásokat lát el, saját nagykerjük is van, hogy saját magukat ki tudják szolgálni, tehát nem csak a javítandó- cserélendő alkatrészeket, de az alap hálózatépítéstől a közbeszerzési eljárásokig mindent bonyolítanak, az ő tapasztalata nekem elég, és az általa kezelt mennyiség van már olyan minta, mint minden közvéleménykutatásnál az az kijelölt, vagy véletlenszerűen kiválasztott mennyiség, ami töredéke ugyan a teljes mennyiségnek, de reprezentálja az egészet.

    Tudom, kivételek mindig vannak, ezért felesleges belemenni, hogy annál az egynél épp mi van, amiről te tudsz nyilatkozni, mert az is kivétel ezek szerint. 50 gépnél meg elég gyorsan ki lehet számolni, egyetlen munkaállomásnál a 20-30K plusz hány nap termelhető ki, és onnantól már 2 évig csak pluszt termel, ebből már vissza lehet rá mutatni, mennyire a realitásról, vagy pedig a főnök jókedvétől függ a döntés, utóbbival megint csak nem tudunk mit kezdeni, így azt hiába taglaljuk, hogy egy ilyet hétfő reggel, vagy péntek délben kell-e a főnök orra alá tolni, üzletileg nem feltétlenül megindokolható részleteken felesleges vitát nyitni. ;)

    Vigneau: Nem kell rám hallgatni, az csak az én véleményem volt. :D

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • AxBattler

    félisten

    válasz Vigneau #58197 üzenetére

    Sokkal szellősebb! Gondolkodtam egy Satellite-on én is, de a hely, ahova szánnám nem elég mély. Pedig az első lemezt Dremel-el kivágnám egy 120mm-es ventinek, ami a hátsóval párban átfújná a házat.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

Új hozzászólás Aktív témák