Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • GhanBuri Ghan

    őstag

    válasz Cifu #98 üzenetére

    Igen, az egyik dolog az, hogy az orosz fegyverek hatásossága elmaradt az elvárttól, a másik pedig az, hogy az oroszoknak egy idő után ugye "saját piacra" kellett termelniük.

    Oké, de Finnország például 64 darab F-35-öt rendelt - annyira egészen biztosan nem lesz szükség a betévedt Cessnák földre parancsolásához.

    Na ja, ez olyan, hogy mindig az ellenfélhez képest állítják össze a hadsereget, a világháborúk után ezért szűnt meg a csatahajó méretosztály - mert nem volt ellenfél, akinek lett volna, nem pedig azért, mert a torpedók feleslegessé tették.
    Arra vagyok kíváncsi, hogy a beharangozások szerint az áttörés határán mozgó EMP lőszerek mennyire fogják felforgatni a jelenlegi helyzetet - mára a kézifegyvereken kívül lényegében mindenben aktív elektronika van, ha azt ki tudják sütni, akkor az egész használhatatlanná válik. Aztán persze nyilván erre is jön majd idővel a válasz...

    A lőszernél az ijesztő az, hogy a NATO két év alatt sem tudta érdemben felfuttatni a tüzérségi lőszerek gyártását, pedig az tényleg nem egy atomfizika.
    Jó, persze, az EU országok itt kiesnek, mert eddig is az USA mögé bújtak, de hogy az USA sem tud leszállítani szükség esetén plusz egymillió 155mm-est, az elég meglepő.

    Illetve ott van az a szempont, hogy ha drágább a védekezés, akkor lehet, hogy célszerűbb a támadásra koncentrálni, és előre lefedni az ellenség potenciális termelési illetve támadási pozícióit rakétákkal, megelőzve ezzel a védekezés szükségességét - és még így is olcsóbb, mint a védekezésre koncentrálni. (illetve ezzel együtt, a gyárakat kivonni a hatósugárból, a támadó alakulatokat pedig álcázni és nem koncentrálni. Amennyiben mindkét fél ezt csinálja, lesz egy több száz kilométeres senkiföldje a frontok mögött)
    Ahogy mondod, ez kőkemény gazdasági kérdés.

    #101 Tigerclaw
    Ez mindig is így volt, a gazdaságilag erősebb fél igyekezett rákényszeríteni a saját törvényeit ("szabad kereskedelem") a saját termékeivel együtt a gyengébb felekre.
    Lásd a brit "Navigation Act"-et, amelyik a brit piacot védte az akkor domináns holland kereskedelemtől - és aminek háború is lett a vége.

    #104 Cifu
    Lézereknél szerintem az a kérdés, hogy mi a további miniatürizálás gátja, illetve várható-e a közeljövőben olyan technológiai áttörés (akár a civil szférában), amit átvéve használható eszközöket lehet gyártani.
    Amennyiben a második kérdésre igen a válasz, úgy érdemes melegen tartani a fejlesztő stábokat.

Új hozzászólás Aktív témák