Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tigerclaw

    nagyúr

    válasz GhanBuri Ghan #70 üzenetére

    Egyértelműen a drónok felé mozdul mindenki. Nem csak mert hatékony és olcsó, hanem mert jó esetben megoldhatják belföldi saját fejlesztéssel, gyártással.

    Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz GhanBuri Ghan #70 üzenetére

    Mármint USA nyilván marad a légifölénynél (szövetségesekkel illetve óceánnal körülvéve ez természetes), de mondjuk Indiában vagy Brazíliában, ahol az ár/teljesítmény mutató a legfontosabb a fegyverbeszerzéseknél, ott ez már nem olyan biztos.

    A jövő egy dolog, de nézd meg a drón fejlesztéseket, én ott is azt látom, hogy az USA-nak vannak valóban repülő, komolyabb képességű drónjai (most éppen CCA, Collaborative Combat Aircraft néven fut a program). Ezekből rendel az USAF ezres nagyságrendet.

    Mindezt úgy, hogy jelenleg is messze az USAF bír a legtöbb lopakodó harci géppel...

    de mondjuk Indiában vagy Brazíliában, ahol az ár/teljesítmény mutató a legfontosabb a fegyverbeszerzéseknél, ott ez már nem olyan biztos.

    Indiában az ár/teljesítmény mutatókról messzemenő dolgokat lehet elmondani, figyelembe véve, hogy ők fizették ki a MiG-29K(UB) program fejlesztését az oroszoknak, az átépített INS Vikramaditya esetét, ami után nekiálltak saját építésű hordozónak majd saját hordozófedélzeti vadászgép fejleszténsek.

    Az közös orosz-indiai FGFA projektnél (effektíve kétüléses Szu-57 alapú gép) is így indultak, aztán mikor szembesültek a valósággal (mármint a Szu-57 lopakodóképességének hiányával), India gyorsan visszatáncolt, és inkább akkor házon belül az HAL AMCA projekt felé fordultak...

    Szóval India például pont rossz példa.

    A drónok terén a kard és pajzs versenye a töréspont. Ukrajna egén az első időkben pont az volt a kulcs, hogy igazából senki (sem az ukránok, sem az oroszok) nem voltak felkészülve a drónok valódi használatára. Voltak ötletszerű megoldások, ezel hol működtek, hol nem.
    Nem véletlen, hogy most az olcsó, hatékony SHORAD (rövid hatótávolságú légvédelem) fejlesztése olyan fontos lett a nyugati országoknál...

    Ha jobb SHORAD képességű egységek lesznek a harctéren, akkor drónok hatékonysága is csökken, tehát ez egy dinamikusan változó téma...

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák