Új hozzászólás Aktív témák

  • GhanBuri Ghan

    őstag

    válasz adlersson #71 üzenetére

    Kína nem az elégtétel miatt indult el a bérmunkás úton, hanem azért, mert Mao halála után győzött az az irányzat a párton belül, hogy "mindegy, milyen színű a macska, ha megfogja az egeret" - azaz ha a kommunista pártnak kapitalizmust kell építenie ahhoz, hogy ne haljanak éhen az emberek, hát kapitalistává fognak válni. Ez volt az 1978-as fordulat, ami lehetővé tette a vegyesvállalatok létrehozását. Más kérdés, hogy "evés közben jön meg az étvágy", ha már nagyhatalommá váltak, akkor ki is akarják könyökölni maguknak a nagyhatalommal járó előjogokat, illetve már megtehetik, hogy a sérelmeket emlegetik. (addig sem fognak az emberek a kommunista párt okozta sérelmeken rágódni)
    A feltörekvő országok mindig másolnak, nyilván azért, mert az élen járóknál van a technológiai és tudásbeli előny.

    #72 Ricardo
    Volt egy érdekes autóipari cikk, miszerint mindenki úgy tudja, hogy a nyugati cégek mindent odavittek, és a kínaiak mindent lemásoltak, de ennél árnyaltabb volt a kép a valóságban: egyik fél se bízott a másikban, ezért a nyugati cégek a másod-harmadvonalbeli fejlesztéseiket gyártatták Kínában, mert féltek a tudás ellopásától, a kínaiak pont emiatt nehezteltek rájuk, mondván, lemossák a piacukat a sokkal nagyobb tőkéjükkel és technológiai előnyükkel, ezért rengeteget exportálnak Kínába, miközben a főbb alkatrészeket még mindig odahaza gyártják. (ez volt 2000 előtt, még mielőtt).

    #73 forumpista
    Hsi elnök ott került harapófogóba, hogy a hallgatólagos kínai egyezmény úgy szól, hogy az átlagember nem szól bele a politikába, cserébe folyamatosan javul az életszínvonala. (a Kádár-korszakkal nem véletlen az áthallás). Ez most bicsaklik ott meg, Hsi már nyíltan arról beszél, hogy az embereknek össze kell szorítani a fogukat, azaz nem tudja tartani az egyezséget.
    A történelmi példáknál szokásos a saját álláspontot alátámasztó példákból csemegézése: Hitlernél nem szokás beszélni arról, hogy nem tudott volna hatalomra kerülni, ha nincs az első világháború végén a németekre mért megalázó "békekötés", és az azt követő francia szabadrablás. Érdemes mellétenni a napóleoni korszakot lezáró Bécsi kongresszussal, ahol egy, a lehető legtöbb félnek megfelelő egyezményt hoztak tető alá, ami nagyjából ötven éves békét hozott a kontinensnek, egészen a porosz-osztrák háborúkig.

    #80 Tigerclaw
    Neked is azt mondom, hogy nézd meg a videókat, ami hozzánk eljut a hírekből, az már sokszorosan meg van szűrve.

Új hozzászólás Aktív témák