Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz GaBBoR #323 üzenetére

    Hi! A potméter helyett próbálkozhatsz NTC-termisztor használatával: a potmétert kihagyod (rövidzárral pótolod), R1 - eredetileg 2,2kohm - helyére teszed a termisztort, az R2-t pedig 220..330 Ohm-os ellenállással helyettesíted. 10 kOhm-os (25°C-on) termisztorral és a fenti értékekkel a futófény sebességnövekedése 40°C-on kb. 50%-os a 30°C-on mért sebességhez képest. A megfelelő sebességtartományhoz mindenképp szükséges a C1 kondi cseréje is, hacsak nem szerzel nagyobb ellenállású termisztort, és számolod újra az egészet más értékekre ;]. Javasolt kapac. értékek: 10, 22 vagy 33uF, a kisebb értékűvel lesz gyorsabb a futófény.

  • And

    veterán

    válasz GaBBoR #327 üzenetére

    1. Ha NTC-ellenállás, akkor biztosan termisztor, egyébként nem emelnék ki a hőmérsékleti együttható jellegét (negatív). Ezek tipikusan tárcsa alakúak.
    2. Fóliakondenzátor: nem kell neked pont fólia-, arra a célra megfelel akármilyen, pl. kerámiakondi is. Ebből az is közetkezik, hogy ami nem elkó, az nem biztos, hogy fólia :). Csak az elektrolit-kondenzátorok polarizáltak (van -, és + kivezetésük), a többi nem, de nagyobb kapacitás-értékekhez (C>néhány uF) már mindenképp elkó kell. A második linked az oldal szerint csak elkókat tartalmaz. Ha pesti vagy, alkatrészek beszerzésére javaslom a Lomex-et vagy az Elektrokontha-t, ezeknek van online árlistájuk, az viszonyítási alapnak is megfelelő.

  • And

    veterán

    válasz GaBBoR #329 üzenetére

    Igen, vannak bogyó formájú termisztorok is. Az eltérő gyártmányok karakterisztikája többé-kevésbé változhat, a #326-ban írt adatok egy konkrét típus korábbi kiméréséből származnak.
    Kondikhoz: melyik szintről szeretnéd megépíteni az áramkört? Mert ha a nyákot is te csinálod, akkor olyan kondit tervezel be, amilyen jólesik. Ha ''álló'' kivitelű elkót veszel, az ilyen viszonylag kis kapac. értékeknél 1 (max. 2) raszteres lábtávolságú lesz, de jól hajlítható kicsivel kisebbre/nagyobbra is (raszterméret: 1/10''= 2,54mm). Az elkók legyenek legalább 16V-osak, a kerámia tárcsakondik (pl. a 100nF-os) meg emlékeim szerint simán bírnak minimum 40V-ot.
    A C*nrad esetén nem nehéz - sokkal :D - olcsóbban kihozni egy áramkört házilag, különösen ha ilyen egyszerű, mint ez..

Új hozzászólás Aktív témák