Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz alienpapa #5468 üzenetére

    Egyébként most jutott eszembe, az Earth 70-hez járt kapásból egy pótnyereg, legalábbis az enyémhez. Gondolom a tiédhez is, szóval egy esetleges rontás/túlreszelés miatt nem kell kapásból venni új nyerget. (Egyébként, ha majd húrt cserélsz, megnézheted, hogy a másik nem alacsonyabb-e eleve véletlenül, én nem nagyon nézegettem.)

    Huhh, a húrokról nem keveset lehetne írni. Nagyon dióhéjban: gyárilag ezen a gitáron 0.11-es 80/20-as bronz D'Addario-k vannak, tehát teljesen normális, jó minőségű húrok.

    Leggyakrabban kétféle húrral találkozhatunk: a 80/20-assal és a foszfor-bronzzal, ezen kívül van még millió féle, 85/15-ös, silk n stleel, flat top, stb stb, lehet majd írok róluk egy blogbejegyzést, egyelőre csak a két leggyakoribbról: a 80/20-asnak kissé fényesebb csilingelőbb hangzásvilága van, a foszfor-bronznak pedig némileg lágyabb, kerekebb. Nehéz a hangokat körülírni, de talán érthető :)

    Ezen kívül van még a gitároknak egy csoportosítása: bevonatos, hosszú élettartamú és bevonat nélküli. Nem, ez a bevonat nem a sodrást jelenti a mély húrokon, hanem az élettartamot növelő nanométerben mérhető vastagságú bevonatot a húrokon. Az ilyen bevonatos húrok jóval drágábbak, mint a hagyományos társaik, viszont gyártói ígéretek szerint vagy 5x hosszabb ideig megtartják a hangjukat.
    Három gyártónál tudok ilyen húrokról: az Elixírnél (az Elixír húrok bevonatosak, legyen az nanoweb, vagy polyweb), a D'Addario "EXP" jelölésű húrjai, valamint az Ernie Ball "Coated" jelölésű sorozata.

    A húrvastagságokról annyit, hogy amikor azt mondjuk, hogy 0.10-es, vagy mondjuk 0.12-es, akkor az a vékony e húr inchben mért vastagsága. Ha bemész a hangszerboltba kérheted úgy, hogy 10-es, vagy 12-es húrt akarsz, mindenki érteni fogja, sőt, általában így szokás mondani. Minél vékonyabb a húr, annál kisebb feszítőerő kell ahhoz, hogy adott frekvencián rezegjen, így könnyebb lesz lenyomni, kényelmesebb lesz az ujjbegynek, valamint könnyebb lesz nyújtani. Minél vastagabb, annál jobban megrezgeti a fedlapot, annál inkább kijön a gitár fájának hangkaraktere. Lényeg a lényeg: befolyásolja a húrvastagság a hangot, bár igazából, hogy ezt hogyan értékeljük, az ízlésfüggő. Abszolút kezdőknek 10-es húrokat szoktak ajánlani, hogy kíméletesebb legyen az ujjukhoz, én a saját gitáromon 12-est szoktam használni, a Cort pedig gyárilag a 11-es mellett döntött. Ha azt akarod, hogy a gitárod nyakát ugyanolyan feszítőerő nyúzza, mint eddig, akkor maradj a 11-esnél, főleg, ha ez a mostani húrvastagság bejön neked. A 11-es húrok amúgy is jó kompromisszumot jelentenek a könnyen lenyomhatóság és fedlaprezgetés terén, szóval ezt a méretet ajánlanám.

    Én azért elég gyakran cserélek húrt, ha úgy érzem, hogy már jól hallhatóan romlott a hangjuk és kezdenek döglöttek lenni, ráadásul mivel nem is csak a saját gitáromat szoktam egyedül használni (meg nem csak a sajátomat szoktam húrozni), igen sokfélét ki tudtam próbálni.
    Jelenleg a saját gitáromon Newtone Masterclass húrok vannak, elég sokat lehetne róluk mesélni, nem hagyományos felépítésű húrok, de erről majd, ha rászánom magam tényleg egy blogbejegyzésre, akkor bővebben. Dióhéjban annyit róla, hogy nem bevonatos húr, ahhoz képest igen drága, hangzásvilágában pedig nem a csilingelő, fényes hang dominál, hanem inkább vastag, kerek, a hagyományos foszfor-bronzosoknál is sokkal erőteljesebben. Fingerstyle-ra nagyszerű, ami azt illeti a legnagyszerűbb húr erre, amit valaha hallottam, sikáláshoz viszont nekem jóval jobban bejönnek a fényesebb hangú húrok. Plusz még azzal együtt is, hogy nem bevonatos, igen hamar romlásnak indul a hangja.

    Én mindent összevetve leginkább eddig a D'Addario EXP húrjaival voltam megelégedve, bár hozzátenném, a mindenhol dicsért Elixíreket még nem próbáltam. Tapasztalatból annyit mondanék, hogy valóban jóval tovább tartják az EXP húrok az életteli hangzásukat, nem kicsit, hanem megdöbbentően hosszabb ideig, maximálisan ajánlom őket. Egyrészt azért, mert bár drágábbak, de ha hozzávesszük, hogy hányszor tovább tartanak, akkor az a helyzet, hogy mégis ezzel jövünk ki olcsóbban, másrészt meg kevesebb hulladékot termelünk. (Kicsi dolog tudom, de talán minden kicsi dolog számít.) Csak azért nem maradtam ezeknél a húroknál, mert ki akartam próbálni a lehető legtöbb félét, de azt hiszem a következő húrcserénél visszatérek hozzájuk és maradnak is.

    Amit ajánlok tehát: D'Addario EXP 80/20 és D'Addario EXP phospor-bronze, attól függően, hogy melyik hangzásvilágát akarod kipróbálni :)
    Ha olcsóbban akarsz venni húrt, akkor van bevonat nélküli 80/20-as Martin ugyanitt 1500 körülért, vagy foszfor-bronzos 2000-ért, ez utóbbit próbáltam, teljesen korrekt. Vagy bevonat nélküliben abszolút ajánlom az Ernie Ball foszfor-bronzosát, nekem nagyon bejött a hangja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák