Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • llax

    senior tag

    válasz Eastman #36172 üzenetére

    Az Orange Drop gyak. "fémezett poliészter film" kapacitás, nem csak belsejét tekintve, hanem "tokozásban" is gyakorlatilag ugyanaz, mint a képen láthatók. Ezek kb. 25...50Ft/db. árú kondik. Elektronikai mércével már igen drágák :) (pl. ugyanekkora kerámiák kb. 3...10Ft/db.)

    Másik érdekes téma a rezonancia témaköre.
    Amikor a hangszedővel, mint tekerccsel párhuzamosan kötsz egy kondenzátort, egy rezgőkört hozol létre. A hangszedők induktivitása elektronikai mércével igen nagynak számít, humbucker-ek esetén 3-4H ("fimomelektronikában" ezrede-milliomoda, stb. nagyságrendek gyakoribbak). Ez a tipikusan alkalmazott kondikkal a középtartományban (valahol 500-800Hz között) fog rezonálni. Minél jobban letekered a tone potit (csökkented a magas hangokat), középtartományban annál nagyobb kiemelést hozol létre.
    Vagy fordítva: minél kevésbé vágod a magasakat, azaz nagyobb a poti (vagy majd a beépítendő) ellenállása, annál inkább csillapított az így létrehozott rezgőkör, így mérsékeltebb a középtartomány kiemelése.

    Kisebb kondival magasabban, nagyobb kondival mélyebben jelentkezik a kiemelés. Néhányszor 10kOhm soros ellenállással már nagyon kicsi ez a kiemelés, néhányszor 100kOhm ellenállással meg gyak. hatástalan a kondi (magasat se vágja észlelhető mértékben).

    Ezért is jobb, ha van több kondi a kísérletezéshez, mert lehet, hogy az egyik értékkel eléred az elsődleges célt, de ettől még lehet számodra kellemetlen hangja.

Új hozzászólás Aktív témák