Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz M@trixfan #3271 üzenetére

    A praktikum kétélű fegyver: 30 valamilyen modell vagy 2-3 csatorna igazi gitárhang. Nagyon sokszor a kevesebb több.
    Igen, bár nekem más szempontjaim vannak, mint neked, mivel gitártudásom még eléggé harmatos, ezért a stúdióminőségű hang helyett fontosabb számomra, hogy legyen lehetőségem különféle jellegű erősítőmodellekkel kisérletezni. Erre nagyon jó a modellezős cucc, de nyilván a most készülő Slash albumot nem a Line6 Marshall erősítőmodelljével fogják felvenni, hanem egy igazi Marshall-al. :)

    Az biztos, hogy ésszel kell erősítőt venni, teljesen egyet értek. Otthonra rengeteg kis teljesítményű választás van amik egyébként teljesen színpadképesek.
    Konkrétan melyikre gondolsz?

    Az utolsó rész a misztifikálással kapcsolatosan teljesen fals. A csöves cuccoknak nagyon nagy az anyagköltsége.
    Szerintem inkább a csekély gyártási mennyiség veri fel az alkatrészek árait. Azt nem tudom, hogy a kimenőtrafót hogyan gyártják, de például egy 50 forintos villanykörtének is van gyártásfolyamata és ugye abban is vákuum van.

    Ehhez képest a multikat kifossák egy nyáklapra és összeszereli a robot és kész.
    Igen, de azért a kezdeti beruházás ezek gyártásához igen magas. Erősítőt otthon is építhetsz, a nyáklapot meg sokmillió dolláros berendezésekkel gyártják.

    Ráadásul egy modellező tervezési folyamata jobban előrelátható mint az analóg technika ahol rengeteg mérnökóra megy bele próbálkozásokba és egyedi megoldásokba.
    Hidd el, modelelzősnél is, ugyanis ott is próbálgatással és teszteléssel tudják csak eldönteni, hogy jól szól-e az a modell, amin dolgoznak. Persze, kicsit egyszerűbb a helyzet, de azért nem hinném, hogy triviális lenne. Amúgy a Line6 oldalán láttam, hogy árulnak blank effektpedált, amelyhez a felhasználó megírhatja a saját szoftverét. Adnak hozzá fejlesztőeszközt meg mindent, ha valamikor lesz időm ilyesmivel foglalkozni, tuti veszek egyet, nagyon mókás lehet :)

    Teljesen rossz logika pusztán az áramkör bonyolultsága alapján megítélni a valós költséget, értéket.
    Az építési költség valóban nem áll összefüggésben a bonyolultsággal. Csak azon filóztam, hogy hogyan lehet az, hogy pár tízezerért kapsz egy emberi agy számára szinte felfoghatatlanul bonyolult effektprocesszort, amilyet 20-30 évvel ezelőtt elképzelni sem lehetett, ehhez képest csillagászati árakon mennek azok az eszközök, amelyek gyakorlatilag 50-60 éves műszaki színvonalat képviselnek. Bár, ha azt vesszük, maga az elektromos gitár sem egy kifejezetten hightech eszköz, aztán mégis elkérnek egy komolyabb darabért 3-4000 dollárt.

    Szerettem volna apámmal építeni egy házi Marshall kombót vagy egy rektót. 200 000 fölött hagytam abba a beszerzési anyaglistát és hagytam az egészet a francba.
    Egyedileg építeni nyilván nagyon drága, de nem hiszem, hogy egy Marshall vagy Mesa Boogie gyártási költsége több lenne ennél az összegnél, méghozzá a tömeggyártás miatt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák