Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Gargouille #46388 üzenetére

    Először is üdv. mindenkinek, már viszonylag rég olvasgatok, illetve vásárolgatok a témában, de csak nem túl régóta botlottam ebbe a fórumba, eddig máshol nézelődtem leginkább :)

    Gargouille, Skilhunt H03-ban emittert cserélni viszonylag hálás dolog. Kell hozzá azért egy pár dolog, de mindenképp megéri. Egyelőre még pont nincs meg minden ahhoz, hogy emittereket felületforrasszak (de már remélhetőleg nemsokára ebben is lesz változás), de nem csak a CRI miatt lesz jó az emittercsere, hanem az üzemidő miatt is.

    A H03-ban szerencsére buck driver van, így az aktuális akkufeszültség, és a LED meghajtásához megadott áram mellett kellő feszültség közötti különbség nincs elégetve.

    Panasonic NCR18650B-t használva az alap XM-L2 emitterrel már 3.8V fölött beüt egy olyan állapot, hogy a legmagasabb és második legmagasabb szint között kapcsolgatva már nincs nagyon észlelhető különbség. Viszont május eleje óta van egy olyan H03-as fejlámpám is, amiben 2×2-es elrendezésben van Nichia E21A emitter. Na, ott ugyanehhez az állapothoz egészen 3.31V-ra le kellett merítenem az akksit, mindezek után a töltőm kiírta, hogy 2963mAh-t tudott visszatölteni abba az aksiba...

    Egyébként ha nem is pont erre, amire én, de szinte bármire érdemes lecserélni azt a bizonyos 5000K-es CRI70-es XM-L2-t (Nichiából a 219C az etalon most, de a 319A-val is lehet érdekes eredményeket elérni, illetve egy ilyen optikával, mint ami a H03-hoz van, lehet, hogy az XP-L2 ledek is már használhatóbbak, ott pedig kezd már szépen alakulni a választék, ott is vannak kb. 90-es CRI-vel opciók).

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz bump3r111 #46470 üzenetére

    Convoy S2+-ból nekem is csak a 4×7135-ös driverrel szerelt van, úgy még éppen tűrhető ilyen szempontból.

    Ha valami olyan kellene, ami lassabban melegszik fel, akkor BLF Q8, vagy Haikelite MT01 lehetne még érdekes (az XHP50-es verzió messzebbre visz, de van MT-G2-es is, ami valamivel szélesebb foltot ad, viszonylag szépet - csak egy kicsit kevésbé hatékony), esetleg Haikelite MT07S (ez még állólámpának /plafonról visszavert fénnyel/ is meglepően jó, mert a mély reflektor miatt szűkebb a spill, illetve viszonylag kicsi koncentrált hostpotja van). Gondolom, nem akarsz olyan hosszú dorongot, mint a Convoy L6 :D

    Amúgy általában véve a nagyobb lámpák is jól át tudnak forrósodni idővel. Kb. szó sem lehet a tartós max. szinten járatásról.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Teasüti #46503 üzenetére

    Szia!

    Ha viszonylag olcsón kellene, akkor szerintem ilyen esetleg jó lehetne, jó alacsonyra le lehet dimmelni (két fokozatos van, és külön külön beállítható egy szint, amit az akksi benntartásáig megjegyez), ha sokáig kell a fénye. Valószínűleg a 'Warm White' belőle a legjobb árnyalat, mert az ha minden igaz, 5C tint. A White elvileg 3C, de én valami 1A körüli dolgot kaptam, amikor rendeltem, ami meg már szerintem kb. Cold White. Van egy Yellow-om is belőle, de az már 7C-s tint, ami tényleg eléggé meleg fényű, azon belül is tényleg sárgásabb, és nem narancsos-rózsaszínes egy kicsit sem. A fejpántja lehetne jobb is, de használható.

    Ha többet is ki tudsz rá adni, akkor Skilhunt H03 RC változatok (TIR (teljes belső visszaverődéses) optikás, reflektoros, ami jobban "ízlik" neked), WestBam-nál biztos lesz hozzá valamilyen kupon.

    Ha többféle fényt is szeretnél használni, akkor van még Nitecore HC65. Van egy jó fényes, 'normál' színvisszaadású fő LED-je, de van hozzá viszonylag halvány, de melegebb tónusú és jobb színvisszaadású segédfény + még piros fény is.

    Utóbbi kettő fejpánt, és fejrész kialakítás szempontjából szerintem kényelmesebb + USB-ről tölthetőek + van bennük egy pár féle villogó mód is, ha valami jelzést kellene leadni. Habár nem volt kedvem testreszabni a Nitecore fejlámpámat másmilyen LEDdel /nem merek most még belenyúlni/, el kell ismerjem, hogy nagyon kényelmes. (Nekem még csak HC60-as van - szinte ugyanaz mint a HC65, csak egyféle LEDdel.)

    Most ezek jutottak eszembe nekem.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Egyébként én meg pont tanácsot is szeretnék kérni. Összeraknék egy pár lámpát S2+ hostba, de akárhogy néztem körül, nem találtam olyan 17mm átmérőjű drivert, ami buck (step-down) lenne, csak 7135-ösökkel szerelt driverek voltak különféle firmware variációkkal.

    XM-L2 és régi XP-L ledekkel úgy-ahogy elviselhető volt ez, de ezeknél alacsonyabb Vf-ű ledekkel szeretném szerelni, és ott még nagyobb lesz a hatékonyság-esés, nem is beszélve még a magas frekvenciás PWM-ről.

    Van-e valaki, aki esetleg ez ügyben tudna valamit javasolni nekem?

    (Nem szeretnék FET-es direkt meghajtást, valahol 2-2.5A körül lenne a plafon, amit szeretnék a LED-re küldeni)

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz peestike #46620 üzenetére

    Nehogy véletlenül elkiabáld azért ezt :)

    (Az asszonynak meg lehet véleménye, de nem feltétlenül kell rá ez ügyben hallgatni ;) )

    Viccet félretéve, szerintem ha a max. fényereje közelében szeretnéd járatni, elég gyorsan kell majd az akksikat cserélgetni benne, szóval legyen nálad kéznél egy fejlámpa is, hogy ezt megtehesd, ha épp sötét van tényleg.

  • adam7027

    csendes tag

    Köszi a felhívást a $43-os BLF Q8-ra, WestBam - épp csak beléptem facebookra, és ez az info volt legfelül :R

    (Rettentő rossz most az USD-HUF váltás, de ennyiért még most is azonnal ugrok érte)

    Most már csak azt kéne kitalálnom, hogy a már meglévőmnek hogy csavarom le elöl a bezel-jét, mert egy emittercsere bizony jól fog majd ott jönni.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz spileraaa #46725 üzenetére

    Hacsak nem kifejezetten az NCR18650B kell neked, inkább javaslom, hogy ezekről a helyekről nézz NCR18650GA-t.

    Aliya's battery Store

    Lucky Electronics Store

    Az Aliya-féle boltból már többször rendeltem, de a 'Lucky Electronics Store' is nagyon hasonlónak tűnik.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz adam7027 #46729 üzenetére

    Ja közben látom, hogy ezeket kár volt linkelnem, mert hozzád nem szállítanak :(

  • adam7027

    csendes tag

    válasz MittuDomain_ #46736 üzenetére

    Nekem főleg az XHP70-nek mondott valami gyanús, hogy nem eredeti LED. Az ilyeneknek a CCT-je valahol 7000K körül van, a CRI-je meg a béka ülepe alatt (szóval én kerülném).... egyébként meg egy igazi XHP70-est 30W-ig is ki lehetne hajtani - nem csodálom, hogy itt csak 15W-ot mertek kiírni.

    A Q8-cal összemérhetőség meg szerintem ez esetben nem csak az összfényerőn múlik ;) - valószínűleg ha a LED is koppintás, akkor a driver se lehet nagy valami (kíváncsi lennék amúgy ilyen szempontból ellenpéldákra), szóval elég sok energiát kellene majd belefektetned.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZolkoW #47148 üzenetére

    S2+-hoz én anno ilyen Seger-fogót vettem (LA112053), ezzel szépen ki-be tudom hajtani a pill-t.

    Attól függően, hogy 3535-ös (XP-L), vagy 5050-es (XM-L) LED van az S2+-ban, nekem ezekből az optikákból vannak (a megfelelőek 20×12.8mm fizikai méretűek):

    XP-L-hez

    XM-L-hez

    Az XP-L-hez kicsit több opció van, azokból a mikrolencsés elejű (bead) változatokból a 10 és 20 fok közöttiek tudnak jó throw-t. De akinek kell sok fény a perifériára (a throw-val egy időben), annak a frosted 15 fokos optikát javaslom. A 10 fokos bead változat majdnem olyan messze visz, mint az 5 fokos clear (ami egyébként ettől az eladótól nekem bevált - ugyan a nyalábban van egy-két extra halványabb gyűrű, de egyáltalán zavaró, meglepően használható).

    Egyébként fontos megjegyezni, hogy valamiért az alap fekete és szürke S2+-okban nincs elég menet, hogy a bezelnek neki tudjam feszíteni az optikát becsavaráskor (nem zárnak jól), ellenben a 'clear', a piros és a kék testű változatokban ehhez volt elég menet.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Sziasztok,

    WestBam Utorch S1-es cikkéhez szeretnék itt hozzászólni:

    Kifejezetten kellemes darabnak néz ki. Egy-két észrevétel / kérdés:

    WestBam, a cikked a 'Megvásárolható' rész felett egy mondat befejezése nélkül végződik.

    Mindenkitől, akinek van ilyenje, szeretném kérdezni, hogy, le lehet-e valahogy a bezelt tekerni, és a LED lapkához hozzáférni? (Tudom, hogy ragasztott, de ha valami 'strap wrench' szerűséggel mégis le lehetne tekerni, és lehetne LED-et cserélni benne, az jó dolog lenne)

  • adam7027

    csendes tag

    válasz WestBam #47685 üzenetére

    Van egy pár jó R9080-as sw45k-m és sw40-em 219B-ből, illetve a hasonlóan jó, de újabb fejlesztés Luminus SST20-on gondolkoztam, vagy Samsung LH351D-n. Egy 3500 és 4500 K közötti CCT-jű LED jól mutatna egy ilyenben.

    Egyelőre megvárom, míg vagy itt, vagy BLF-en lesz legalább egy valaki annyira "elvetemült", hogy sikerüljön felbontania egyet :DDD

    Ha viszont lesz valami kihagyhatatlan akció, lehet, hogy rendelek belőle kettőt, és abból az egyiknek végül én próbálok valahogy nekiesni.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZozzV6 #47808 üzenetére

    Kedves tőlük :)

    Remélem, azért ennek a meneteit se fogják majd telenyomni ragasztóval - nagy, nagy baklövés lenne.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Tamás9x #47817 üzenetére

    Az szerintem egész jó, én legalábbis annál lejjebb még nem láttam.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz WestBam #47814 üzenetére

    A jó öreg S41 most már így akkor nálad is 'featured' :) - én tavaly október óta használok ilyet. Az a kár, hogy nem cserélhető Carclo optikákra, mert azokhoz most is lehet kapni LED lapkát, ehhez meg sajna nem. Egyébként maga az optika jól használható.

    Tapasztalatom szerint tényleg nem árt vele vigyázni. Egyszer meg akartam pörkölni valami idegesítő kártevőféle rovart, és ami a rovar alatt volt, az is elkezdett finoman füstöli, szóval abba is hagytam gyorsan.

    A feje annyira fel tud hevülni, hogy a feketére anodizált elemtartó cső fej felöli vége nálam már átszíneződött olyan tejcsokoládébarnára, mint amilyet Zozz csinált szándékosan egy L6 fejéből.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ks52 #47822 üzenetére

    Nekem is csak Nichia 219-es leddel van, kb. fele-fele arányban 219B és 219C.

    Tapasztalatom szerint az S41-hez válogatott ledek kevésbé pontosan vannak árnyalatra szelektálva.

    A 219B-s ledekkel szerelt fejek (amiket érdekes módon néha még becsempésztek a csomagomba akkor is, ha 219C-t rendeltem - legalábbis kora tavasszal még kaptam 219B-t is) azon belül, hogy 90 CRI-sek, szinte csak enyhe lilás rózsaszínes beütéssel világítanak.

    A 219C-sekből jött már olyan nekem, ami hasonlóan rózsaszínes lilás volt, de mintha a cián/középkék színeket kicsit visszafogottabban adta volna, de olyan is volt, ami meg pont enyhén ciános beütésű volt. A harmadik pedig enyhe sárgászöld dominanciával bírt.

    Én most egyébként azon gondolkozok, hogy Jaxman E2L hostot 10510-es csíkozott Carclo optikával rakok össze, és abból lesz egy (vagy több) biciklilámpám.

    (Más téma: a Yajiamei boltban az AliExpressen van 5 fokos clear optika is S2+ Convoyhoz, csak ahhoz XP-L, vagy hasonló 3535-ös led kell...)

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz BB9000 #48259 üzenetére

    Én ilyenkor szoktam kérni 30-45 nap bővítést a buying protection-ra arra hivatkozva, hogy még mindig nem jött meg. Volt már nem egyszer, hogy pont ez alatt jött meg hozzám egy már reménytelennek elkönyvelt cucc.

    Ha viszont az így meghosszabbított időből is már csak kb. 10 nap marad, akkor már érdemes elkezdeni a dispute-t.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZolkoW #48288 üzenetére

    Zolko, elmondom, mire jöttem én még rá.

    Lehet, hogy nem a legjobb megoldás, de elvileg ha a frontüveget bennhagyom, és úgy cserélem le a reflektort TIR lencsére, akkor a szürke hostba is be lehet eléggé tekerni a pillt. Elvileg a TIR az nem valami karcálló dolog, szóval talán jobb is, hogy van előtte üveglencse.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz tupacamaru #48291 üzenetére

    Jelenleg ez az optika adja (ebből is az 5 fokos változat) a legszűkebb nyalábot az S2+ kompatibilis TIR lencsék közül.

    Nem a legjobb a képe olyan szempontból, hogy a hotspot körül kapsz egy-két halványabbacska gyűrűt - viszont amellett, hogy kb. ugyanakkora hotspotot ad, mint SMO reflektorral szerelve; az a fény, ami az SMO-val kimegy a spill-be, annak csak a töredéke megy itt ki, szóval majdnem minden fény bekoncentrálódik középre.

    Egy kicsit kevésbé intenzívebb nyalábot ad, de ha ebből az optikából veszel 10 fokos változatot, azért ezzel is egy elég koncentrált lesz.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Lacerta #48131 üzenetére

    Az ott jól látom, hogy egy Imalent HR20 TIR-lencsésre modolva? :)

    Esetleg privátban (vagy akár itt) kérhetek-e tőled egy kis sztorit, hogyan tudtad véghez vinni a cserét?

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Lacerta #48340 üzenetére

    A jó formátum miatt csábító lehetne, de attól tartok, én ilyet nem fogok venni.
    Alacsony CRI-jű XHPxx.2 van benne, aminek eléggé el&#$ßott a nyalábja - hatalmas nagy radiális árnyalatváltozással (tint-shift).

    A BLF-en egy szaki megnézett egy XHP70.2-es Astrolux MF02-t, és az jött ki neki, hogy reflektorral együtt (!) a középfoltban --> koronában --> széléhez közel helyeken nézve így festett egy 5000K CCT neutrálnak hirdetett emitter:

    5700K, lilás (a CIE színtér szerint a feketetest-sugárzás vonala alatti árnyalat) --> 4300K zöldessárgás (bőven a feketetest-sugárzás vonala feletti árnyalat) --> megint 5700K, megint lilás.

    Láttam olyan mérést is, ami reflektor nélkül még durvább kilengést mutatott (bár nyilván ilyen körülmények között a többi LED is rosszabbul szerepel).

    Egyszerűen ezt a teljesítményt mélyen kritikán alulinak tartom egy olyan nagy nevű gyártótól, mint a Cree - hiába a nagy túlhajthatóság és a jó hatékonyság.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZozzV6 #48343 üzenetére

    "Szerintem a Cree nem zseblámpákba fejleszt. Van ahol ez nem számít. Így kár őket szidni. Ha a lámpagyártó ezt választja az az ő minuszpontja."

    Végül is igen, lehet, hogy a legtöbb zseblámpagyártó abból az alapfeltételezésből indul ki, hogy a Cree nekik (is) gyárt - habár érdekes módon ezen az oldalon...

    https://www.cree.com/led-components/applications/high-end-portable

    ...a hivatalos állásfoglalás az, hogy: "Cree LEDs are optimized for high-end portable lighting, including tactical flashlights, head lamps, bike lights and weapon lights."-hoz tartozó listán bizony ott vannak ezek az "újszar" XHPxx.2 ledek egytől egyig.

    Egyébként a Cree hivatalos állásfoglalásától függetlenül a zseblámpagyártó mínuszpontja, ha szar ledeket használ mindenféle különböző tesztelés és átgondolás nélkül - kár, hogy ezt ők maguk cseppet sem így gondolják.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Nna, megjött egy kicsit komolyabb rendelésem, így most elkészülhetett végre egy Manta Ray C8.2-es hostom.

    Kár, hogy nem lehetek ott a most szervezett találkozón (nekem Szeged körüli embernek Győr nagyon messze van), de pl. ezt ott szívesen megmutattam volna. (Remélem, majd azért itt megírjátok az élményeiteket :) )

    Igaz, jó pár szempontból nem nagy szám a végeredmény, de egy olyan lámpa lett belőle, amit nagyon szeretek.
    - forward clicky kapcsoló, 1×26650 akksi, durva mintázatú OP reflektor, GITD tömítőgyűrű, kékes reflexiójú AR bevonatos lencse (utóbbi kettő a hostnak már nem alap tulajdonsága)
    - 4 módos (+rejtett strobe) driver
    - egyelőre nincs mivel mérnem, de a többi lámpával összehasonlítva kb. 1500 lumenről és 18 000 - 20 000 candeláról lehet szó - a hotspot körül eléggé széles a korona, hotspot-korona közötti árnyalatmódosulás kvázi nincs.
    - Nichia E21A emitterből 4 db 4500K-es (kb. 95 CRI, extrém jó vörös színvisszaadás)

    A reflektor és a LED lapkája közé egy Convoy S2+-ból kimaradt spacert tettem, de valószínűleg ezt egy kicsit alacsonyabbra fogom cserélni, hátha jobban fókuszált lesz a nyaláb (ezt még nem kaptam meg, de már úton van).

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZozzV6 #48984 üzenetére

    Köszönöm a feltöltött videód, nemrég meg is néztem. Biztos jól érezte mindenki ott magát :)

    Az az MS12 brutál - mintha lényegesen jobb throw-ja lenne, mint a DX80-nak, bár azért gondolom, aki a bevilágított előteret is nézte, annak kb. már fájhatott a szeme is.

    Az az Imalent R90C egész érdekes, kár, hogy fixen CW (+ nem magas CRI) a LED benne - de a 20000 lumen ~700 kcd-vel gondolom, meggyőző volt.

    Nemrég jöttem haza Orfűről, de valamiért nem mertem elvinni túl fényes lámpákat, így egy-egy marék TIR optikás Convoy S2+ és Skilhunt H03 volt nálam, hogy a családban mindenkinek jusson valami.

    Lehet, hogy azért itt-ott jól esett volna egy Astrolux MF02 vagy BLF Q8 is.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz prsq #49029 üzenetére

    Bocsi az akadékoskodásért, de (a mi földrajzi helyünkön) sosem lesz a Nap a zeniten.

    Egyébként értem, hogy mire gondolsz, logikusnak tűnne, ha "délben lenne dél". Ezt egyébként úgy lehetne a legjoban megközelíteni, ha az EU nem fixálta volna magára nézve, hogy csak egész órás időzónák lehessenek használatban.

    Több keletebbi országnak van/volt olyan időzónája, ami nem egész órás eltolást használ, hanem negyed óra /fél óra különbség még azokhoz képest is van.

    Ha egy apró pontatlanságot megengedünk, Magyarország középvonalát megtehetjük kb. 19 fok keleti hosszúságnak (KH). Itt természetesen 16 perccel hamarabb delel a Nap, mint a +1 órás időzóna közepén (15 fok KH), de ezt szerintem lehetne kerekíteni, így az ideális időzóna nekünk a +01:15 eltolás lenne, így akkor a kecske is jól lakna és a káposztából is maradna.

    ...de mivel egyelőre nincsenek erre mutató törekvések, ezért én személy szerint az alap (téli) időszámításunkra szavaznék, ami ugye +01:00.

    (Már csak azért is, mert reggel az ember munkába siet, és akkor nem ártana látni is - este talán jobban megbocsátható a 'hamarabb sötétedés'. Szerintem a közúti baleseti statisztikáknak (és az ember nap eleji közérzetének) is a 'téli időszámítás' tenne jót)

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Egyébként ha valaki mostanság keres olcsón középmagas terhelhetőségű (max. 10A) li akksikat, most 6db-ot $4.16 + szállításért adnak itt (ez persze nem domború végű, mint az NCR18650GA, de van, ahová ez is jó)

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Sziasztok!

    Nem tudom, hogy mennyire volt jó ötlet, de én azért a M4DM4X féle szülinapi kollekcióból elhoztam egy Haikelite MT09R XHP35 HI-t 84 dodóért (+ szállítás) még az utolsó pillanatban.

    Amolyan "szegény ember Imalent R90C-jének" tűnt, kíváncsi leszek rá, hogy milyen lesz.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZolkoW #49813 üzenetére

    Sajnos szerintem legalábbis a vakítás azért nem tréfadolog. Ha vakítok, elsősorban azt tapasztalom, hogy már-már túl óvatosan és szélesen kerülnek ki, ami elsőre jól hangzik, mert hát 'hé, én látszok, ott vagyok'. De ha túl sűrű a forgalom, és/vagy az út rossz minőségű, akkor ez a szembejövőt más egyéb dolgok észlelésében meggátolja, és ebből adódhatnak még bajok.

    Próbálgattam különféle lámpákat biciklin, és a szembejövők reakcióiból próbáltam mérni, hogy az egyes különböző lámpáim mennyire vakítottak.

    Egy időben próbáltam olyat, hogy feltettem egy Haikelite SC02-t, de csak a 250 lumenes fokozaton üzemeltettem. Az SC02 egy flood-optimalizált OP reflektoros 1×26650-es lámpa, amiben egy Cree MT-G2 LED csücsül. Ez a LED eléggé nagy, de nincs akkora felületi fényessége, így azt hittem, hogy ezzel majd csak elleszek. Ahogy láttam, sajnos nem. Bőven jutott a fényből a szembe jövőnek, ráadásul a 73CRI 5000K CCT fény ha közel sem nézett ki annyira rosszul, mint az olcsó kínai hamisított ledek, azért túl kíméletes sem volt. A reflektor nyílásszögén kívül pedig csak töredéke fény jött.

    Aztán egy időben mentem Astrolux S41S-sel a 7 fokozatából a 3.-on. Ezzel jól látszódtam sok irányból, de a magam előtti terület bevilágításával nem voltam megelégedve (nedves aszfalton pl. ez egyértelműen kevésnek mutatkozott). A fénye a 90CRI 5000K miatt kellemesebb volt. 4. fokozaton már jól láttam, de akkor meg a szembe jövőknek nem tetszett.

    Most egy olyan Convoy S2+-om van, amiben 4000K-es Luminus SST-20 LED van (egy viszonylag friss, 95CRI-s terműkük), ami rendkívül kellemes fényt ad. Egy 25 fok széles nyalábú, méhsejt frontfelületű ('beaded') TIR optikával használom. Ezt némiképp ledöntve tartom a bringán, így a hotspot alja egy picivel a kerekem fölött kezdődik, de a teteje már nem jut el túl messzire. Városi használatra tökéletes, mert kb. 4 méterig (max. 25 km/h) apróra ki lehet analizálni az útfelületet (már két 40 éves biciklista hölgynél váltott ki 'ilyen kéne nekem is' reflexet :D ). Driverként egy 3-ról 5×7135-re módosított 7 fokozatút használok (10-20-30-40-60-80-100%). Távolsági használatra pedig egy másik lámpát fogatok fel, és rögtön ki is kapcsolom, amint épp szemben kezd jönni valaki.

    Most viszont épp azon gondolkoztam, hogy 'beaded'-ről át fogok majd menni 'frosted' (finoman granulációs matt felületű) optikára, mert az azért kicsit több fényt tesz a hotspoton kívülre - a kocsisoknak tartok tőle, hogy most már nem vagyok eléggé látványos, ha épp nem látják a magam elé vetített fényfoltot, csak magát a lámpámat.

    Zolko, azért én itt vagyok és figyelek, kérlek nekem mondd el, hogy hogy lehet egy sima, tükrös csőlámpából is kiirtani a vakítást :)

  • adam7027

    csendes tag

    Sziasztok!

    Rendeltem egy Sofirn SP10A V2.0-t, amit nemrégiben meg is kaptam, viszont a testre szimplán SP10A volt írva.

    Ennek következtében nem volt meg az 5 lumen körüli 'Low' módom, amire úgy vágytam volna, viszont a kézhez kapott lámpa fejét nem tudtam kinyitni, így egyszerre nagyon bánatos, de mérges is lettem.

    Tud-e valaki itthon jó módszert egy Sofirn-féle ragasztó eltávolításához?

    Ezt a lámpát azért rendeltem, hogy emittert cserélve benne valakinek odaajándékozzam, hogy élvezhessen egy jó színvisszaadású LED-et a kulcstartóján, de így sajnos egyelőre meghiúsulni látszik a próbálkozásom.

    (Egyúttal, ha valaki tud olyan zseblámpa modellről, ami ugyancsak 1 db AA NiMH akksiról megy, és azért alapesetben kinyom magából 200+ lument, illetve 3-4 különböző fokozata van - és könnyen lehet benne emittert cserélni, ha elmondaná, azzal sokat segítene nekem)

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZozzV6 #50258 üzenetére

    Gratula a modhoz :) Az astrolux MF02S mintha viszonylag hamar felmelegedne a nagy led miatt, de a BLF GT testmérete már úgy néz ki, hogy pont való is az XHP70.2-hez.

    Kár, hogy a Lumintopnál eddig így kezelték a konverziós kiteket, szurkolok, hogy kapj majd számodra megfelelő kompenzációt.

    Egyébként ezzel a fókuszált nyalábbal mennyire látszik az XHPxx.2-knél 'megszokott' zöldes/sárgás gyűrű? (Milyen CCT-vel és CRI-vel rendelkező ledet tudtál áttenni az L6-os mododból?)

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Donki Hóte #50337 üzenetére

    Én azt mondom, hogy ne akarjatok gyanúsan olcsó akksikat venni...

    angolul tudóknak itt egy nemrégiben történt eset:
    http://budgetlightforum.com/comment/1412924#comment-1412924

    Állítólag 4-ből két akksi elkezdett 2 hónap múlva szivárogni... (ami egy li ion akksinál egyértelműen nem túl jó jel)

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Ezeket az akksikat direkt nem úgy adják, hogy 'Genuine Panasonic NCR18650B'.

    Lehet, hogy sokan kitesztelték kapacitásra, és kb. annyit kaptak, mint amennyi elvárható, de nem tudom, hogy hányan nézték meg belső ellenállásra.

    Ha valaki utólag rájön konkrét daraboknál, hogy gyengébben muzsikálnak, akkor az eladó ki fogja hangsúlyozni, hogy 'ő nem mondta/írta egy szóval sem, hogy ez eredeti', és jó eséllyel akkor a dispute-t is elbukja az ember.

    Én egy kisebb szett 'button top Sony US18650VTC6'-tal jártam így, amire egyébként 'márkanévként' az volt megadva, hogy VariCore (azóta rájöttem, hogy jobb ha kerülöm az olyan akksikat, ahol a button topos képen túl kicsi a pozitív érintkező, mert azok jó eséllyel tényleg gagyibbak egyébként is). Belső ellenállásra a jobb darabok kb. annyit tudtak, mint egy NCR18650B, de kapacitásban kb. 450mAh-val gyengébbek voltak,, a gyengébbek meg csak a jobb féle 'védett' akksik belső ellenállását tudták...

    (nyilván ettől még el lehet ezeket használgatni fix gyenge áramú pl. 7135×4-es, vagy 7135×6-os Convoy lámpákban, de másba nagyon nem merném ezeket tenni)

    Ezek után nekem a VariCore annyit jelent, hogy nem lehet tudni, hogy az egyes darabok mennyire gyengébbek, nagy a szórás (-> VARIábilis).

    Ha egyébként nem drága, de viszonylag jó kapacitású, és 8-10A-t bíró akksi kell nekem, akkor én még az LG MJ1-et tudnám ajánlani (volt amikor $4.1/db + szállításért kaptam ezeket), most az összes Skilhunt H03 fejlámpámban ez van. Ha egy hangyányit izmosabb kell ugyancsak egy hangyányit drágábban (na meg domború pozitív véggel), akkor meg ott a Sanyo NCR18650GA.

    Egy páran említettetek a fórumon ÉK-magyarországi forrást, ahonnan ezek az akksik jó áron beszerezhetőek, de én sajnos ezt a forrást nem ismerem - viszont eddig bármit rendeltem AE-reől az Aliya's Battery Store-ból meg a Lucky Eelctronics Store-ből, azok rendesen hozták az elvárt szintet.

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz TeeJay #50347 üzenetére

    Hát, csábítónak csábító ajánlat, ha tényleg ennyire jól közelíti/hozza az eredeti értékeket.

    Arról esetleg jó lenne tudni, hogy ez az akksi-szivárgás mennyire gyakori, mert gondolom ettől adott helyzetben nem csak az akksi állaga fog romlani, hanem az azzal használt eszközöké + töltőé is.

    Na de majd szépen figyeljük, hogy hosszabb távon ki mit tapasztal velük :)

  • adam7027

    csendes tag

    Sziasztok!

    Sokat szemezgettem már egy ideje az Emisar D4s-sel, és már 1-2-szer majdnem elszántam magam, hogy veszek is.
    Most, hogy dec. 3-tól elérhető a magas CRI-s SST-20 LEDekkel, annak nagyon örülök.

    Rendelnék is ilyet, de mielőtt még megtenném, szeretném megkérdezni, hogy aki közületek már rendelt az intl-outdoorról, oda van-e bármiféle kupon, ami akár csak 5-10%-ot levesz az árából (de ha picit még többet, az sem lenne baj), vagy ezeket csak teljes áron szokás megrendelni?

  • adam7027

    csendes tag

    Megjött tegnap a Haikelite MT09R XHP35 HI NW (5000K CCT) kézilámpám.

    Azt kell mondjam, hogy elég szépen hozta az elvárásaimat. Sajnos egyelőre jó kültéri helyet nem találtam nyalábképek készítésére (+ilyen időben nem is biztos, hogy most neki fogok fogni), de szerintem nagyon érdekes a nyalábja.

    A 3 reflektor miatt a nyaláb széle a 'kagylóhéjas' megjelenésű (engem egyébként ez nem zavar), de pl. nyalábon belüli színkonzisztenciát illetően köröket ráver az MT07S-re a dóm nélküli (és nem egész területen befoszforozott) emitter miatt, alig van eltérés a nyalábon belül.

    Ami még szerintem nagyon érdekessé teszi, hogy a reflektorok egyenként az átmérőjükhöz képest elég mélyek, így főleg ezzel a kisebb méretű emitterrel eléggé szűk a nyaláb, azaz a sok fényt úgy általában véve messzebbre tudom elirányítani, és nem az előteremet világítom be a távoli célpont rovására annyira, hogy az már kellemetlen legyen.

    A mély reflektorok geometriájából adódóan meg egy másik dolgot is megfigyeltem: a hotspot körül a korona viszonylag széles, és eléggé fényes is, így ez a lámpa kb. olyannak hat, mintha egy thrower és flooder lámpát kombináltunk volna (bár itt a throwerség hangsúlyosabb, mint pl. egy Acebeam X70 esetében). Néztem charles bridgetec-es videókat erről a lámpáról is, és az Imalent R90C-ről is, és úgy néz ki, hogy nem állja meg a korábbi állításom a helyét (mármint az, hogy ez a lámpa a szegény ember R90C-je), mert a nyalábok eléggé különböznek. Az R90C-nek sokkal sekélyebbek aránylag a reflektorai, így a nyaláb közepe sokkal kiemelkedőbb.

    A hőtermelést illetően azt vettem észre, hogy azért ez az XHP35 HI-s változat is igencsak tud melegedni - ha már ez ilyen, nem tudom, hogy milyen lehet az XHP70.2-es változat. Viszont az jó jel, hogy ennyire melegszik ezzel a bő 6000 lumennel, mert a régebbi Haikelite lámpáimnál sokkal lassabb melegedést tapasztaltam, tehát a msotani esetben valószínűleg sokkal hatékonyabb a hőelvezetés.

    A TA-féle driver egyébként tetszik, egyedül egy dolgot nem értek: amikor duplaklikkel átteszem turbóra, akkor miért hagy ki majdnem egy másodpercet.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Czimby #51330 üzenetére

    Alapjában véve nem választottál rosszul, de én erre inkább azt mondanám, hogy egy kicsit szűkebb spill-lel rendelkező lámpa, ami valamelyest thrower, és flooder is. Ha ez neked nem baj, akkor egyébként egy szép stabilan működő lámpa.

    Ha olyan lámpa kellene, ami a spillbe nem tesz ki sok fényt, és a hotspot kis-közepes méretű és intenzív (ez valamivel közelebb van a C8-as nyalábhoz kinézetben), akkor én az Astrolux FT02-t tudnám javasolni, szerintem ígéretes darab lehet (egyelőre még nincs ilyenem, de már úton van felém egy 4000K NW változat belőle). Ráadásul nincsenek konkrét számaim, de a MT07S valahol 100 000 cd körüli intenzitással bír, míg erre 180 000-et mondanak.

    Az alapára kicsit meredek, de kuponnal 50 dollár körül kijön. (Persze itt nem árt, ha már előre felkészülsz olyan akksitöltővel, ami 21700-as akksikat is támogat méretileg - bár erősáramú 18650-el is működnie kellene elvileg)

    Itt egy kis videó róla (egy c8-as összehasonlító beamshothoz odatekertem):
    https://youtu.be/7F1Q1h8MKTQ?t=230

    Viszont ha nem akarsz vesződni a 21700-as akksikkal, akkor még mindig jó az MT07S, kivéve egy-két hátrányt:
    - fizikai méret (habár súlyra még egész tűrhető, a mérete ellenére)
    - színváltozás a nyalábon belül középről kifelé (ez nyilván akkor érdekes, ha alacsony kontrasztú dolgokat is nézel vele, kültéri használatra kevésbé szembetűnő) az XHP70.2-es emitter miatt - ilyen szempontból az XHP35 HI (dóm nélküli) emitterek látványosan jobbak

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Leárazás van ezen a héten a Vapcell AliExpress-es boltjában (nem minden termékükre, de sokra).

    Gondolom, többségében kissé, vagy jobban túlárazott akksik ezek alapból, de aki esetleg nem kockáztatja meg saját felelősségre a pozitív végek domborúsítását, annak itt a lehetőség, hogy 25 vagy 30 amperes 18650-esekből domború pozitív végűhöz jusson (a mennyiségek kiválsztásánál lesz pl ilyen, hogy '1 pair button top').

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Sziasztok!

    Haikelite tulajokhoz (és/vagy ideiglenes használóihoz, pl. ZozzV6) lenne kérdésem az MT03 illetve MT09R és MT07S modelleket illetően.

    Jelentős különbségeket tapasztaltam ezen lámpák melegedését illetően, az érdekelne, hogy melyik lámpának mennyire vastag az a része, ami a LEDektől elvezeti a hőt.

    Van egy MT07S-em XHP70.2-vel szerelve, kb. 4500 lumenre lehet képes. Van egy MT09R XHP35 HI verzióm is, ami valahol szűken 6000 körül teljesíthet. Tudom, hogy az XHP35 HI valamivel kevésbé hatékony, mint az XHP70.2, de mégis az MT09R-em sokkal gyorsabban átmelegszik (nem lesz nagyon égetően forró, csak kellemetlenül meleg, de akkor a TA féle driver lejjebb is kapcsol - és nem úgy, mint 1-2 FireFlies lámpa esetén, amikor még a külsejének nem is volt ideje átmelegedni, de már sokkal lejjebb szabályzott).

    Gondolom, ennek örülnöm kell, mert ez azt jelenti, hogy jobb a hővezetés, mint pl. az MT07S esetében vagy akár az MT03-nál, de nem tudom, hogy minden szempontból helyes-e a következtetésem.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz WestBam #52099 üzenetére

    Igen, az FF ROT66-ot érdemes lehetne esetleg reflektoros lámpaként újragondolni. Egy kb. dupla akkora átmérőjű fejhez már szépen menne az a 9 LED.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Teasüti #52407 üzenetére

    Szia!

    Sajnos nem tudom, hogy itt bárkinek lenne ehhez hasonlóval tapasztalata. Szerintem próbálkozz azzal, hogy angolul írsz neki neki, vagy neki, hátha lenne valami jó ötletük (ehhez szükséges, hogy budgetlightforum fiókod legyen).

    A Nichia Optisolis egyébként jó lehetne, ha terítő fényforrásra (floodlight) van szükséged. Az első megemlített felhasználónak pont van is ilyenje.

  • adam7027

    csendes tag

    Nos, eljött ez a pillanat is, Simon bejelentett egy új lámpát a következő névvel:

    Convoy H1 - azaz, ez lesz az első Convoy fejlámpa :C

    El is kezdtek özönleni a kérdések a BLF-en, Simon gyorsan meg is ígérte, hogy lesz olyan verzió a fejlámpából, amit a BLF tagok igényei szerint optimalizál !

  • adam7027

    csendes tag

    válasz -szabi- #53012 üzenetére

    Ettől függetlenül néhányunk a BLF-en máris elkezdett alkudozni a feature-ket illetően. Én pl. azonnal bedobtam, hogy kéne supportálnia a d=20mm, h=12.8mm TIR lencséket. Ha ez meglesz, minimum tizenvalahány féle különböző nyalábot ki lehet vele alakítani, így nagyon szépen testre szabható lesz.Szerintem nem kell ezt már így előre eltemetni, főleg, hogy Simon beígérte, hogy lesz BLF igényeire szabott verzió, szóval a legjobb, amit tehetünk, hogy adunk neki egy csomó feedbacket :)

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    Na... megvolt az első test-rövidzáram is...

    Gondoltam magamban, milyen jó lesz majd egy Clear C8+-ba betenni egy BLF17-DD drivert (ami a BLFF A6-ban van) + egy jó 3000K 90 CRI-s XP-L HI emittert.

    Oké, build megvan, összetekerem, megy a 9mm-es smooth reflektor vissza, összecsavarom, minden okés, megy szépen... rendben, akkor teszem be az OP-reflektor helyette... és egyszer csak azt veszem észre, hogy bekapcsolom, de nem világít - szét is csavartam + meglepődtem, hogy mennyire lötyögős lett az akksi, nem tartja a rugó... hát igen, mert megolvadt a drága.

    Úgy néz ki, rövidebb a reflektor, és felfeküdt a testre + a pozitív LED éritnkezés forrasztási dombja hozzáért a refi aljához... na adtam is neki 3 réteg kapton szalagot, most már ne merjen nekem megint rövidre zárni...

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZozzV6 #56041 üzenetére

    Szia Zozz,

    Hát, firmware igény: most már én is ott tartok, hogy kezdek Andúril függő lenni - de gondolom, van ennél egyszerűbb lehetőség is. (Van egy Nichia 219B sw45k-s FireFlies PL47-em, abban pl. 11 fokozatú lépcsőzetes rámpát használok, egész jól megszoktam)

    A D4S ramping UI-ja is jó lehetne amúgy egy ilyen fejlámpába, szerintem azzal sokan ellennének.

    Neked erről mi a véleményed?

    Másik dolog: most láttam, hogy a Lumintop kijött egy ilyennel.

    Amit Simonnal kezdtél biciklilámpás projektet, az ehhez képest mennyiben lesz más?

    ...még egy dolog: Meg tudod-e beszélni Simonnal, hogy (még nem volt kezemben a H1 fejlámpa, így nem tudom, hogy szükséges-e, de ha igen, akkor) át tudná-e alakítani úgy a fejlámpa fejrészét, hogy a 20×12.8mm-es Yajiamei TIR optikák kompatibilisek legyenek vele?

    [ Szerkesztve ]

  • adam7027

    csendes tag

    válasz FBLLMAG #56248 üzenetére

    Milyen infó kell? :)

    Nekem kb. egy hete jött meg Neal boltjából. Állítólag most már van készleten nekik eredeti Carclo 10511 optika is, úgyhogy a frissebb szállításokat azzal teljesítik.

    Én még pont olyat kaptam, amibe 'Carclo ekvivalens' optika került. Ha alacsony fénnyel bekapcsolva nézem az optikát, látszik, hogy kínai koppintás, mert a csészék (a fókuszáló része az optikának) nem olyan szépen pontosan megmunkáltak, mint a 10511 esetében és frontfelület is ránézésre lényegesen jobban mattított. Ezzel együtt viszont szép a nyalábja. (Ha most rendelsz, szerintem már nem ilyet fogsz kapni)

    Maga a lámpa eléggé pici, szerintem még egy Convoy S2+-nál is lényegesen hamarabb tud átforrósodni, szóval a turbo az nálam az SST-20 4000K ledekkel kb. 10-12 másodpercig tart, utána elkezd rögtön leszabályozni. Szóval EDC-nek szerintem amúgy nagyon jó méret, de nyilván ennél fogva egy kicsit be van határolva.

    Simonnal amúgy már páran a BLF-en megígértettünk Carclo-s triplet és quad lámpát is, amihez jó lamellás fejet kértünk, hogy tudjon jobban hőt leadni, szóval azt hiszem, azt kezdem el jobban várni.

  • adam7027

    csendes tag

    válasz Vertigo18 #56249 üzenetére

    Ha ezekhez a paraméterekhez ragaszkodsz szorosan, akkor én is Emisar D4S-t tudok ajánlani - nem egészen cső, de alakra az van hozzá a legközelebb.

    A 4 ledből arra tudok gondolni, hogy a vetítési képet úgy képzeled el, hogy legyen sok spillje és a hotspot és korona együttesen legyen viszonylag nagy. Vagy esetleg másképp szeretnéd?

    (Az Emisar D4S-nek csak közepesen fényes a spillje, a hotspot mérete pedig a választott ledtől jelentősen függhet, viszont szinte minden esetben relatíve kis koronát ad az optika.)

    (Ha pedig inkább a 4 ledhez ragaszkodsz - de az 1×26650-hez nem annyira, és szeretnéd, hogy kicsit tovább tartsa a turbo-t, akkor meg lehet, hogy a 3×18650, vagy 4×18650-es szódásdoboz formátumú lámpák lehetnek még érdekesek számodra. Ezek többsége ráadásul floodra is jobban alkalmas (pl. BLF Q8, FireFlies ROT66, Sofirn SP36), kivéve talán a hidegfehér XP-L HI-vel szerelt Sofirn Q8-at.)

  • adam7027

    csendes tag

    válasz -szabi- #56253 üzenetére

    Egy XHP50.2-ből ha jól emlékszem, akár 5000 lument is ki lehet hozni túlhajtással, elég sok mindent bírnak az .2-es XHP-k.

    Igazából egy csomó lehetőség lenne szerintem a dedómolt XHP50.2-ben, mert fényre lényegesen többet tud, mint egy XHP35 HI, és a felületi fényessége sem olyan rossz. Én nagyon boldog lennék, ha egy pár izmosabb thrower lámpában XHP50.2-ket látnék dedómolva és nem XHP70.2-ket. Így ráadásul nem kéne olyan nagy teljesítmény sem, hogy egy adott táv be legyen világítva (mert azt megértem, hogy néhány helyzetben a 'ceruzavékony' nyalábok nem elég jók - csak egy XHP70.2 felülete meg már sok).

Új hozzászólás Aktív témák