Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Qtya123

    őstag

    válasz Tasunkó #24 üzenetére

    Érdekes dolog ez. Sok ember van úgy, hogy nem tudja semmivel lekötni magát (vagy kevés dologgal), szűk az érdeklődési köre, vagy pusztán a lehetőségei, vagy mindkettő. És szépen a munkája lesz a mindennapi "értelme".
    Ez ad neki keretet, erre támaszkodik. Ha megborul a kis rendszere, akkor nem találja a helyét, kiesik a zónájából. Érdekes ez a zóna, mert sokszor az van, hogy nem szereti a munkáját, nem szereti a hétfőket, de ha meg nincs ez, akkor azzal sem tud mit kezdeni.
    És itt jön a tyúk vs. tojás kérdés, hogy azért vált ilyenné, mert a munka ilyenné tette, vagy eleve ilyen volt?

    Szerintem hatalmas matekozások lesznek, ha az AI esetleg széles körben "átveszi" bizonyos munkakörökben a főszerepet. Ugye egyik oldalról a profit maximalizálás miatt ráugranak a cégek, de a másik oldalról az embereket is kezelni kell. Ja és az is érdekes, hogy sok ember akkor csinál hülyeséget, ha nagyon unatkozik... Egyik részről ez is probléma lenne "dolgatlan" tömegekkel, másrészt az oligarchák kb nem is néznék el, hogy kényelmesen mosolyogva elvannak az emberek és esetleg azt mondják, hogy dugd fel a milliárdjaidat, foglalkozz csak Te ilyen dolgokkal, hogy hogyan fejlődjön a vállalkozásod/vállalkozásaid, én inkább nyugis életben elvagyok az alapjövedelmemmel. Na ilyen szerintem nem lesz.

    Nagyon képlékeny és bizonytalan a jövő. Én egyet remélek, hogy nem valami erőteljes összeroppanás lesz, káoszba fulladva, hogy utána a romokból és hibás döntésekből okulva ugyan újra felépüljön a társadalom. Vagy, ha ez lesz, akkor remélem nem olyankor lesz, mikor én egy 60-70 éves, már erősen rugalmatlan és esetlegesen kiszolgáltatott ember leszek, aki nem tudja lereagálni a történteket.

  • Qtya123

    őstag

    válasz Tasunkó #28 üzenetére

    "Az is lehet hogy ez az időszak épp az új sötét középkor, csak mivel benne vagyunk, ez a normális, hogy mindenki lót fut, aztán a stressz kivégzi."

    Nagyon szép megfogalmazás. És igen, kettős érzésem van. Mert tök jó, hogy manapság már kényelmesebb és komfortosabb az életünk, nem halsz bele egy fogzúzásba, vagy egy magas lázba, stb... De emellett olyan darálóban vannak az embertömegek, hogy csak na. A sok-sok stresszfaktor, daganatos megbetegedések, időhiány, stb...

    Bár ha jobban belegondolok régen is megvolt ez. Meghaltál egy foghúzásban, de az se volt, hogyha az ilyeneket megúszod, akkor nyugodt az életed. Két percenként jött valami háború, ahol lekaszaboltak, éheztél, stb.

  • Qtya123

    őstag

    Amúgy pont tegnap néztem a cégnél ahol dolgozom egy AI alapú programot, ami abban segít, hogy gyorsabban kinyerjünk adatokat bizonyos dokumentumokból és egyből át tudjuk tolni a szakrendszerekbe.
    Még tanul ezerrel, sok dolgban fogni kell a kezét, de amiben megkapja az iránymutatást, ott utána jól működik.

    Viszont! Alapvetően ugye az lenne a cél, hogy egyszerűbb/könnyebb legyen a munka. De a vezetőség nyilván nem (csak) ilyen szempontból nézi a dolgot, hanem azt szeretné, hogy egységnyi idő alatt akkor több feladatot lássanak el az emberek, tehát amit levett az AI a válláról, az helyett azonnal ugorjon be másik feladat és úgy képzelik, hogy így párhuzamosan feladatok között fognak ugrálni az emberek. Amíg feldolgoz az AI, addig kezdjenek bele másba (néhány percről beszélünk) és ha kész, akkor térjenek vissza arra a feladatra.
    Ez így ebben a formában hatékonyságot nyilván növel, de könnyebbé nem teszi az életét a munkavállalónak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák