Aktív témák

  • HoriTon

    csendes tag

    Sziasztok!

    Segítségeteket szeretném kérni az alábbi történettel kapcsolatban.

    Tegnapi nap egy jóbarátom (nevezzük Jancsikának) megkért, hogy a megrendelt MSI GTX 1660 Super GDDR6 videókártyát és egy Arctic Freezer i13X processzor hűtőt szereljem be a PC-jébe. Egyeztetés közben kiderült, hogy a testvérének (nevezzük Juliskának) jobb processzora van, ezért komplett alaplap+proci+ram triót építsem be a gépébe, kicserélve az ő régi rendszerét, majd erre az erősebb trióra tegyem rá a processzor hűtőt, majd bekötve a videókártyát.

    Jancsika előzetes buildje:
    Alaplap: Asus B85M-G (1150) (később ez lett beépítve Juliska gépébe)
    Processzor: Intel i5 4430 (később ez lett beépítve Juliska gépébe)
    RAM: 12 GB DDR3 (később ez lett beépítve Juliska gépébe)
    GPU: Gigabyte HD7790 2GB GDDR5
    TÁP: DeepCool 500 W

    Juliska előzetes buildje:
    Alaplap: Asus H310M-K Rev. 2.0 (1151) (később ez lett beépítve Jancsika gépébe)
    Processzor: Intel i5 9400F (később ez lett beépítve Jancsika gépébe)
    RAM: 8 GB DDR4 (később ez lett beépítve Jancsika gépébe)
    GPU: Asus GT1030 2GB GDDR5
    TÁP: 550 W

    Beépítésre váró videókártya: MSI GTX 1660 Super GDDR6
    Beépítésre váró processzor hűtő: Arctic Freezer i13X

    A legelső lépésem volt, hogy mind a két alaplapon a BIOS-t frissítettem a legújabb verziókra, amiket hivatalosan kiadtak. A PC-k tökéletesen működtek tovább.
    Ezt követően kiszerelésre került a komplett alaplap Juliska gépéből, és a régi Intel procihűtőt kicseréltem az új hűtőre, majd komplett az egész alaplapot becsavaroztam Jancsika gépházába. Az új GTX 1660 Super videókártyát is bepattintottam a helyére, majd a tápkábeleket bekötöttem a helyükre. Amivel kicsit gondom volt az elején az a panel connector (10-1 pin F_PANEL) bekötése. Utánaolvasva láttam, hogy ha nincs megírva melyik a pozitív és negatív szál, akkor a pici nyíllal jelölt oldal a pozitív. Ezek alapján helyükre kötöttem a panel connector vezetékeit is.

    Jött az első próba: Bekapcsolást követően a gépben a proci hűtő és a videókártya ventilátora is felpörgött, viszont a monitoron semmilyen képet sem kaptunk. Se BIOS se semmi, csak alvó állapotba tette magát a monitor. A gépház elején lévő két visszajelző LED-ből a bekapcsolást jelző zöld LED világított, viszont a másik pirosan világító HDD-LED semmit sem mutatott.
    Ezt követte még jó pár próba: Próbáltunk más monitort rákötni, de azon sem kaptunk képet. Majd megpróbáltuk a másik gépben (az eredeti) HDD-vel az indítást, de azzal sem történt változás. Visszatettem az eredeti HD7790 videókártyát is a gépbe, és arról sem volt kép (még BIOS-t sem láttam).

    A bekötést az alábbiak szerint csináltam:

    Amig gondolkodtunk a megoldáson, neki álltam Jancsika alaplapját+procit+ramot beépíteni Juliska gépházába, majd rá a GPU, tápkábelek helyükre, F_panel megfelelő bekötése.
    Megnyomom a bekapcsológombot és SEMMI nem történik... Konkrétan semmilyen arra utaló jelet nem láttam, hogy áram alatt lenne a gép.
    Itt is jöttek a különböző próbák: Bekötöttem azt a tápot, amivel Jancsika "új" gépe legalább felpörgött, és azzal a táppal sem történt semmi.
    Megpróbáltam Jancsika gépházának a bekapcsoló gombjának vezetékeit rákötni Juliska alaplapjának F-paneljére, és továbbra sem történt semmi.

    Most ott tartok, hogy két működő gépből lett egy olyan, aminél felpörög a ventilátor, de semmilyen képet nem ad ki, semmilyen jelet (BIOS-t sem látom, mivel alvó módba kerül a monitor), és a gépházon a HDD aktivitását jelző LED sem világít. Valamint egy másik gép, ami meg sem mozdul a bekapcsolásra...

    Tápcsere, videókártya csere, többféle F-panel bekötési kombinációk, monitor csere, semmi nem segített a problémámon egyik gépen sem. Többször átnéztem a tápkábelek bekötését, és nem találtam semmi hibát benne. Egyszerűen nincs több ötletem.

    Már arra is gondoltam, hogy a cserénél sérült volna-e az alaplap, de hát mindkettő gépnél?!
    Esetleg zárlat okozhat ilyesmi hibát?

    Bármilyen ötletet vagy javaslatot szívesen fogadok, mert jelenleg kifogytam belőle, és a problémát meg kell oldanom.

    Válaszotokat és segítségeteket nagyra értékelem és előre is köszönöm.

    Üdv:
    Bálint

Aktív témák