Tovább szövi titkos terveit a Microsoft

Az Origami projekt CeBIT-es leleplezése láthatóan csalódást okozott a Microsofttól valamiféle forradalmi hardvert váró közönségnek és újságíróknak. Az elhúzódó várakozás szülte víziókban egy iPod-gyilkos multimédiás masina képe sejlett fel, amely mellett a Sony PlayStation Portable (PSP) is elbújhat. A hannoveri kiállításon bemutatott kicsinyített tábla PC – vagy éppen felhizlalt kézi számítógép – azonban nagyon távol áll ettől. Aligha véletlen, hogy néhány nappal később új életre kelt a legenda.

A forrás ezúttal a megbecsült The Mercury News, amely nevük elhallgatását kérő, de természetesen kikezdhetetlen hitelű informátorokra hivatkozva állítja: a szoftvervállalat egy olyan hordozható készülék fejlesztésén dolgozik, amely a videojátékok futtatása mellett zenék és filmek lejátszására, fotók nézegetésére is használható. A gép közvetlen riválisa lenne a Sony, a Nintendo és az Apple hasonló termékeinek. A lap szerint az Xbox 360 konzolt megalkotó csapat – J Allard és Greg Gibson vezetésével – felelős az új csodafegyver létrehozásáért is.


Így képzeli egy rajongó

A Microsoft évekkel ezelőtt már fontolgatta egy hordozható játékkonzol piacra dobását, ám végül jegelte a projektet. Hasonló sorsra jutott az a későbbi terv is, melynek kidolgozása az Xbox 360 fejlesztésével párhuzamosan zajlott volna. Számos projekt ellenére nem volt sikeresebb a vállalat a kéziszámítógépekkel és a hordozható zenelejátszókkal sem. A lap szerint ezek az elgondolások jelzik, hogy még nincs teljesen kikristályosodott koncepció a cégen belül arról, hogy miből is kellene összegyúrni egy versenyképes gépet.

Egyelőre tehát a projekt gyerekcipőben jár. A microsoftos csapat még azt sem döntötte el, hogy milyen audioformátumot használjon, egyedül az iTuneshoz hasonló zenekönyvtár kódneve, az Alexandria ismert – írja a Mercury News. A lap szerint a csodafegyverrel van összefüggésben az is, hogy az energiatakarékos processzorok fejlesztésétől tavaly visszavonuló Transmeta 30 mérnökét adta kölcsön a szoftvervállalatnak egy titkos projektre. S hogy mikor jelenik meg a masina, ha egyáltalán megjelenik? 2007 előtt biztos nem.

Azóta történt

Előzmények