A Tinder csak arra jó, hogy függőséget okozzon?

Csoportos kereset indult a Tinder és az anyacég többi randiappja ellen, a vád szerint a kényszeres használatot és a függőséget ösztönzik.

Csoportos keresetet indítottak a Match Group ellen: a vád szerint a Tinder, a Hinge és a The League randiappokat úgy tervezték, hogy függőséget okozzanak, a nyereségszerzésre összpontosítsanak, nem pedig a kapcsolatok felépítésére.

A vád szerint ragadozó üzleti modellel károsítja meg a társkeresőket a cég, akikben félelmet kelt az algoritmus, ami a kényszeres használatot jutalmazza, és ösztönzi az évi több száz dolláros előfizetéseket. A vád kimondja, hogy a platform szerencsejátékossá alakítja a párkeresőket, majd jutalmakat oszt, amik szándákosan megfoghatatlanok és bizonytalanok. Ez szerintük nem fér össze a cég mottójával, hogy az appokat törlésre tervezték.

A Match minden vádat visszautasít, és nevetségesnek tartja a pert. Szerintük ők nem reklámokra és függőségre építenek, hanem arra, hogy minden ember randizzon naponta, és törölhesse az appokat. Aki mást állít, szerintük nem érti a céljukat és küldetésüket. Hozzátették, gyorsan továbbállnak a nem bevált funkciókról, a párkeresést pedig AI is segíti.

A per hasonlóságot mutat a közösségi cégek ellen indított ügyekkel, amelyekben a vád szerint gyermekek millióit teszik függővé a platformokon és okoznak nekik súlyos mentális károkat, szándékosan manipulatív funkciókkal.

A Pew Research Center 2022-es adati szerint 10-ből 1 amerikai, aki házas vagy kapcsolatban él, randiappon vagy -oldalon talált rá a társára. A kritikusok szerint viszont ha az app működne, sokan nem használnák többé, ami viszont kieső árbevételt jelent a cégeknek. A mostani per szerint ez ellen tesz a Match bizonyos funkciókkal is. A felperesek ügyvédje szerint a Match appjai egy játékot nyújtanak, ami függőséghez, magányhoz, idegességhez és depresszióhoz vezet. A fogyasztóvédelmi törvények megszegésével és gondatlansággal is vádolják a céget. Az elmúlt 4 év fizetős felhasználóinak kártérítést követelnek, az appba függőségi figyelmeztetést, továbbá a céges szlogen törlését.

Előzmények