A Sony zeneszolgáltatása iOS-en is elérhető lesz

Az Apple sokáig megtehette, hogy egészen egyszerűen nem engedte be az iOS-alapú eszközökhöz (iPhone, iPad, iPod touch) használható online alkalmazásboltba azokat a szoftvereket, melyek veszélyeztették az iTunes zenei szolgáltatását. Ezzel nyilván több probléma is akad; egyrészt az Apple részéről nem épp korrekt hozzáállás a versenytársak efféle visszahúzása, főleg akkor, ha azok olyan megoldásokat vezetnének be, melyekkel a felhasználók jól járhatnának. Másrészt a világ átfordult és az iTunes zeneboltjának modellje (vegyél meg egy albumot több ezer forintért) már kevésbé életképes, mint pár éve. A világ ugyanis a korlátlan zenei szolgáltatások felé ment el, nem véletlenül.

Az Apple pedig most már nem tehet semmit, hiszen a kormányzati nyomásnak és sok egyéb összetevőnek köszönhetően tavaly változtatott a politikáján: olyan alkalmazásokat is beenged a boltba, melyek konkurenciát állítanak valamelyik szolgáltatásának. Ennek köszönhető többek között, hogy jelenleg a Spotify és a Shazam is elérhető iPhone-ra. Ezen felbátorodva a Sony is úgy döntött, hogy elérhetővé teszi a Music Unlimited szolgáltatását az Apple mobileszközeivel rendelkező felhasználók számára is, akiknek csomagtól függően havonta 4 vagy 10 dollárt kell majd kifizetniük azért, hogy korlátlan mennyiségben streameljék készülékükre a Sony katalógusában szereplő mintegy 15 millió dalt. A Spotifyhoz hasonlóan itt is lesz lehetőség a zenék cache-elésére és későbbi offline hallgatására.

A Sony Network Entertainment elnöke, Tim Schaaff a CES-en a következőt mondta: „Úgy is lehet valaki Sony-felhasználó, hogy nem minden eszközét a Sony gyártja. Most megvan az esélyünk arra, hogy elérjük ezeket a felhasználóknak, és megmutassuk nekik, hogy miért jó Sony-felhasználónak lenni.”

Az iTunes ellenében készült szolgáltatás Apple-platformra történő átültetése üzletileg nézve tényleg kiváló ötlet; a felhasználóknak is jó, mert akik eddig minden hónapban több albumnyi zenét vásároltak meg, azok most a kifizetett pénzük töredékéért hallgathatják a zenét, még ha az nem is lesz az övék. A tavaly decemberben indított Music Unlimited szolgáltatás egyébként PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita konzolokono, Sony táblagépeken, Bravia televíziókon, Windows rendszerre épülő PC-ken és Android gépeken érhető el (köztük az Xperia masinákon is). Ha az Apple nem gördít akadályt a iOS-os megjelenés elé, még ebben a negyedévben elstartolhat a szolgáltatás ezen a platformon is.

Magyarországon a Music Unlimited egyelőre nem érhető el.

Azóta történt

Előzmények