Sok jó Vista egy lemezen is elfér

A Microsoft pénteken megerősítette, hogy a Windows Vista összes változata megtalálható lesz az operációs rendszer telepítő DVD-jén. A vásárlók ennek ellenére kizárólag azt a verziót telepíthetik majd, amelyért fizettek, mivel a termékkulcs verzióspecifikus lesz. A szoftvercég az egylemezes forgalmazással költséget takarít meg, miközben a felhasználók számára megkönnyíti az esetleges verzióváltást.

Ezt a célt szolgálja a Windows Anytime Upgrade funkció az új operációs rendszerben: erre az ikonra kattintva egy internetes boltba jutnak el a felhasználók, ahol megvásárolhatják egy másik Vista-változat licencét. Az új termékkulccsal aztán az eredeti DVD-ről tudják telepíteni a bővebb szolgáltatásokkal rendelkező verziót. Így „könnyebben és közvetlenül frissíthetnek a felhasználók a Windows Vista egy magasabb változatára” – magyarázta a cég szóvivője a CNET News.com-nak. Hogy ettől a frissítés fogyasztói ára is alacsonyabb lesz-e, arról a vállalat nem nyilatkozott.

A tervek szerint 2007 januárjában bolti forgalomba kerülő Vista hat változatban jelenik meg – ha nem számoljuk az Európai Unió által megkövetelt, médialejátszó nélküli verziókat –, a fapados Startertől egészen a minden extrát tartalmazó Ultimate-ig. Amint azt a szoftvervállalat a hónap elején nyilvánosságra hozta, a teljes Vista Home 199, a Premium 239, a Business 299, az Ultimate pedig 399 dollárba kerül majd az Egyesült Államokban, míg upgrade-ként 100, 159, 199, illetve 259 dollárt kell fizetni érte.

Azóta történt

Előzmények