Európa megint keménykedik a Microsofttal

Az Európai Bizottság (EB) csak nem akar kibékülni a Microsofttal. Ezúttal – nem először – az uniós végrehajtó szerv azt a reményét fejezte ki, hogy a jövő év elején kereskedelmi forgalomba kerülő Windows Vista operációs rendszerrel nem fogja korlátozni az IT-biztonsági piaci versenyt a szoftvervállalat. Jonathan Todd versenyügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Microsoftnak mint „közel monopolhelyzetben” lévő vállalatnak a dolga figyelni arra, hogy az új Windows megfeleljen az EU trösztellenes törvényeinek – írja a Reuters. „A diverzitás és az innováció kerül veszélybe, ha megengedjük, hogy a Microsoft saját biztonsági termékeinek új operációs rendszerébe történő integrálásával kizárja a versenyt a számítógép-biztonsági piacokról” – mondta Todd. A szóvivő arra válaszul keménykedett a szoftveróriással, hogy az a múlt héten felvetette: az EB akadékoskodása miatt késhet a Vista európai premierje.

A Microsoft azonban ismét jelezte: nagyon remélik, hogy az EB nem fogja megkövetelni a fontos biztonsági szolgáltatások elhagyását az új rendszerből. „Számunkra rendkívül fontos, hogy az európai vásárlók ugyanazokat a biztonsági újdonságokat kapják a Windows Vistában, mint mindenki más” – hangsúlyozta Erich Andersen, a vállalat európai jogi képviselője. „A törvények maximális betartásával fogjuk piacra dobni a Vistát, miközben el szeretnénk kerülni minden olyan hatósági döntést, amely növelheti európai ügyfeleink biztonsági kockázatait” – tette hozzá.

Az EB már nem először fogalmazta meg aggályait az új Windows egyes integrált szolgáltatásaival kapcsolatban, igaz, eddig egy alkalommal sem részletezték, pontosan mire gondolnak. Szakértők szerint a kém- és reklámprogramok, valamint a rootkitek eltávolításáért felelős Windows Defender alkalmazás lehet az egyik vitatott elem a Vistában. Mivel számos más it-biztonsági cég forgalmaz hasonló szoftvert, az integrálás kapcsán felmerülhet az erőfölénnyel való visszaélés gyanúja.

A Microsoft és Európa közötti viszály már hosszú évekre tekint vissza. Amint az ismert, az európai hatóság 2004 márciusában 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Az idén aztán a kötelezettségek nem teljes körű teljesítése miatt újabb, 280,5 millió eurós bírságot szabott a cégre.

Azóta történt

Előzmények