Újabb balhé lehet, ha a fodrászok is online pénztárgépet kapnak

Az IT café olvasói emlékezhetnek rá, hogy nagyon szorosan követtük végig az online pénztárgépek bevezetésének hosszadalmas, bonyolult és nem épp szívderítő történetét. Volt ebben minden, csak pozitív és előre mutató jelenség nem.

De mindennek vége lett, és mára beállni látszik a rendszer – igaz, nem kevés cégvezető szentségel, hogy a szűkre szabott választékból dupla fizetés után, támogatás nélkül egy olyan géphez jutott, amelyik kéthetente lerohad, aztán több hónapig várhatja a javítást – Magyarországon ez a business as usual.

A kimutatások szerint eredményes

A magyar kormány amellett érvel, hogy igenis erősítette az adófizetési fegyelmet az online pénztárgépek bevezetése – ebben van ráció, illetve valóban kimutathatóak eredmények –, és ezért jó ideje lebegtetik már, hogy további szolgáltatói ágazatokra terjesztik ki ezt a kötelezettséget, első körben a szépségipar szereplőire. Ám erről biztosat még nem tudni, és hogy közben milyen helyezkedés megy – nagy üzlet –, azt bizonyítja a vs.hu mai riportja.

Arról van szó ugyanis, hogy nagyon komoly bevételi forrásról van szó, ha a szépségiparról beszélünk: a fodrászoknak, a kozmetikusoknak, a fitneszszalonok üzemeltetőinek, vagy egyéb hasonló szolgáltatást végző vállalkozásoknak is kötelező lenne az elképzelések szerint az online pénztárgép. A vs.hu becslései szerint ez 50-70 ezer vállalkozást érintene.

Betervezve

A bizonytalanság abból adódik, hogy míg a költségvetés már az idei évre plusz 157 milliárd forintot vár az áfából, és ennek egyik forrása „az online pénztárgépek adóhatósághoz történő bekötésének kiterjesztése”, konkrét rendelkezések még nem születtek meg, és az érintettek sem tudják, mire és mikor számítsanak.

A vs.hu azt sejteti, hogy a több intézkedéssel a piacról kigolyózott – korábban piacvezető – Alt Cash, illetve a mára a piac felét birtokló Micra-Metripond közötti konkurenciaharc az egyik oka a politikai bizonytalanságnak is.

A gazdasági-politikai történet elég bonyolult, ezért érdeklődő olvasóinkat arra biztatjuk, hogy olvassák el a vs.hu alapos, a hátteret is feltáró cikkét, melyben a cégekről és motivációikról, támogatóikról részletesen olvashatnak.

Mindenki kivár és türelmetlen

A valószínűsíthető történések egyrészt természetesek: az érintett vállalkozások nyilván nem fogják szeretni az új, a korábbinál sokkal szigorúbb, informatikai alapra helyezett ellenőrzést, míg az állam az adóelkerülés újabb és újabb szegmenseit próbálja lezárni. Ám az a minimum ilyenkor, egy ekkora váltáskor, hogy tudjuk: az ilyen nagyszabású technológiai átalakítás roppant nagy üzlet, ezért megvalósításának menetrendjét és feltételeit jelentős mértékben módosítják, módosíthatják az adott pillanatban létező erőviszonyok és lobbiérdekek.

A fodrászok bizonytalanok - és mi is.

Előzmények