Az Alt Cash visszautasítja a vádakat, a hibát pedig már kijavították

Az Alt Cash Kft. Sam4s NR-300-as pénztárgép-engedélyének múlt heti visszavonása óta úgy pörögnek az események, hogy mind nehezebb értelmezni a történéseket. Tegnap este a forgalmazó újabb nyilatkozatot adott ki, melyben tételesen igyekeznek cáfolni azokat a vádakat, állításokat, melyek a cég tevékenysége kapcsán felmerültek.

A nyilatkozat legfontosabb elvi megállapítása, hogy visszautasítják azokat a – főleg a sajtóban és a kommentekben megjelent – feltételezéseket, melyek szerint a vállalkozás szándékosan látta el biztonsági réssel az adott pénztárgépeket:

Nyilvánvalóan minden szoftvert, technikai eszközt fel lehet törni. Az MKEH-nek több hónappal az engedélyezés után, külső szakértők bevonásával és a forráskód birtokában sikerült biztonsági rést találni a készülékünkön. Mindez nem jelenti azt, hogy a felhasználók is képesek lennének rá. […] A Sam4s NR-300-as pénztárgép engedélyét azért vonták vissza, mert, ha szétbontják a készüléket, feltörik a szervizpecsétjét, majd pedig egy PC-hez kötik az Adóügyi Ellenőrző Egységét, akkor egy apróbb szoftverhiányosság kihasználásával, elképzelhető, hogy lehet olyan nyugtára hasonlító bizonylatot készíteni a segítségével, melynek nyomtatását nem rögzíti az AEE.

A beavatkozás blokkolja az egységet, ami erről értesítést küld a NAV szervernek, tehát a fentiekben leírt, csak magas szintű műszaki és informatikai tudással végrehajtható és kevés haszonnal kecsegtető támadásnak nyoma marad. (Legalábbis az MKEH által, a fejlesztőinknek bemutatott bizonylatok ezt igazolják, a kijelentést minden kétséget kizáróan bizonyító naplófájlok bemutatását a hatóság munkatársai a mai napon megtagadták).

Majd felvetik azt, amit sok más szakember is, hogy egy távolról gyorsan javítható szoftverhiba feltárása után nem az engedély visszavonása lett volna a megoldás, hanem a cég értesítése és kötelezése a javításra.

Az Alt Cash egyébként a tegnapi nyilatkozat kiadás után el is végezte a javítást, és erről értesítette ügyfeleit. Ám ez gyorsjavítás, még tesztre van szükség, ezért a „hibátlan” készüléket csak pár nap múlva tudják prezentálni – írja a közlemény.

Cáfolatok és kérdések

Ezek után tételesen igyekeznek a felmerült vádakat cáfolni, ezek közül egyet-kettőt kiemelek.

Az első megfogalmazása meglehetősen furcsára sikeredett:

Szemenszedett hazugság és aljas rágalom, hogy „hackelhető” gépet hirdettünk volna. Pénztárgépeinkre e nélkül is több tízezer megrendelés érkezett.

Az „e nélkül is” használata szokatlannak tűnik, mivel arra utal, hogy az elvi lehetősége fennáll, hogy egy vállalkozás „hackelhető” gépet hirdessen, ám az Alt Cash „nem szorult rá”. Csak remélni lehet, hogy az események miatti zaklatottság okozta a megfogalmazás e módját, nem pedig valós lehetőségre utal.

A másik fontos megállapítás főként a kormányzatnak szól, mivel ebből az irányból érkezett támadásra reagálnak:

Cáfoljuk, hogy a szerződéskötéseink során nem az előírásoknak megfelelő módon jártunk el. Az állami támogatást minden ügyfelünkkel a jogszabályokban szereplő módon számoltuk el, vagyis minden indokolt esetben levontuk a támogatás összegét.

Ennek igazságtartalmát a vevők tudják igazolni, ők tudnák elmondani, hogy valójában mennyit is fizettek a gépekért.

És még egy furcsaság, amire nincs válasz:

Az MKEH munkatársai által a mai napon rendelkezésünkre bocsátott szalagok között nem találtuk az RTL Klub által bemutatott, Micimackó-idézetet tartalmazó nyomtatványt.

Továbbra is keressük a céget, hogy további információkat kaphassunk első kézből, és többek között megtudjuk, hogy eddig miért nem hangzott el egyszer sem a hivatalos nyilatkozatokban a szoftverfejlesztő cég neve, hiszen ha vannak felelősök, a fejlesztő biztosan közöttük van.

Azóta történt

Előzmények