Novell: erős negyedév veszteséggel

Az egy évvel korábbi 15 millió dolláros nyereséget 5 milliós veszteséggel cserélte le a Novell a negyedik üzleti negyedévben, amiért nagyrészt a cégvezetés útkeresésének részeként nemrég bejelentett elbocsátások és átszervezés 38 millió dolláros költsége a felelős. E nélkül a szoftvervállalat részvényenként 7 centes nyereséget ért el az október 31-én véget ért időszakban, jobbat az elemzők által várt 3 centnél. Az árbevétel 301 millió dollárról 320 millióra nőtt.

A Novell november elején jelentette be az átalakításokat, nem sokkal azután, hogy a csalódást okozó augusztusi eredmények hatására a tulajdonosok változásokat követeltek nem csak az üzletmenetben, de a cégvezetésben is. Ennek részeként 600 alkalmazottjától válik meg a cég, és kiszervezi Celerant tanácsadó részlegét.

A vállalat linuxos stratégiájának sikerét jelzi, hogy a negyedév során 61 millió dollár árbevételt hoztak a nyílt vagy részben nyílt forrású megoldások. Ennek háromnegyede a NetWare és a Suse Linux Enterprise Server párosításával létrehozott Open Enterprise Server eladásaiból származott. A negyedévben – a vállalati mennyiségi licenceket nem számolva – 65 000 új taggal gazdagodott a Suse Linux-előfizetői tábor, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 216 százalékos növekedést jelent. Ezzel párhuzamosan a NetWare üzletág is bővült, 3 százalékkal.

A vállalat az első üzleti negyedévre 260-270 millió dollár közötti árbevételt és 2-3 centes részvényenkénti profitot vár. A cégvezetők úgy számolnak, hogy 2006-os üzleti évben 40-50 millió dolláros költséggel jár majd az átszervezés.

Azóta történt

Előzmények