Kibertámadás érte a norvég hadsereg rendszereit

A norvég hadsereg szóvivője a múlt héten jelentette be, hogy informatikai rendszerüket március végén egy komoly kibertámadás érte, egy nappal az után, hogy a NATO közös fellépésének részeként az ország F-16-os repülőgépei első alkalommal bombáztak Líbiában – tudósított a sajtótájékoztatóról az AFP hírügynökség.

Hilde Lindboe, a Védelmi Minisztérium informatikai infrastruktúráért felelős részlegének szóvivője elmondta, hogy az internetről a hadsereg rendszerei felé irányuló kiber- és vírustámadások megszokottak, ám a jelzett akció olyan nagy mértékű volt, hogy szinte biztosra veszik a bombázással való összefüggést. A támadás e-mailben történt: a bombázás után, március 25-én körülbelül 100 magas rangú katonai tisztviselő kapott egy melléklettel ellátott elektronikus levelet. A csatolmány megnyitása aktivált egy vírust, melynek feladata az volt, hogy információkat nyerjen ki a hosztgépekről.

A támadás felfedezése után vizsgálat indult, de eddig nem találtak arra utaló jeleket, hogy bizalmas információk szivárogtak volna ki, egyetlen olyan számítógép akadt, melyen gyanús fájlokat fedeztek fel – nyugtatott meg mindenkit a szóvivő. Elmondta azt is, hogy ügyben a norvég rendőrség nyomozást indított a támadók felderítése céljából.

Azóta történt

Előzmények